DESMAAKVAN PERZIK, ANIJS EN TOFFEE. HET WAS BEDOELD ALS AANBEVELING Column Monica houdt best van koffie, maar hoe moeilijk kan een bakkie pleur zijn? k heb het een tijdje aangekeken. Die nieuwe koffiezaken waar mannen met baarden de baas zijn. Mannen die heel gewichtig doen over bonen. Het bran den van bonen vooral. Ik vond het in het begin wel schattig, die hipsters met een hobby. Ik had weer een paar nieuwe, leuke plekken om af te spreken, want dat kunnen ze wel, een locatie kiezen en een zaak inrichten. Maar nu ben ik er klaar mee. Ik geef toe, ik ben slechts een begin nende koffiedrinker en dan ook nog alleen latte macchiato - wat voor de koffiebrander vast gelijkstaat aan single malt whisky aanlengen met cola light. Maar kom op, het is maar koffie hè. Kijk, zo ging het, toen ik laatst in gezelschap van een koffiesnob met wie ik tegenwoordig vaak optrek, bij zo'n hipsterbaard voor de toonbank stond. Het branden werd tijdens spitsuur midden in de zaak gedaan, opdat het voor iedereen heel duidelijk was: hier wordt niet zo maar koffie geschonken. Mijn koffiesnob bestelde een dubbele espresso en kreeg een goedkeurend knikje van de baard: ha, een collega-liefhebber, ik zag het hem denken. Welke koffie hij dan het liefst zou willen? Ze hadden bijvoorbeeld die uit Ethiopië. Hij presenteerde een visite kaartje van de bonen waarop stond dat de soort is vernoemd (adem even in) naar de lokale bevolking uit het dorp Shara in de Yirgacheffe regio van Ethiopië (adem uit). Dat de hoogte 1780 -1860 is (meters, neem ik aan) en de variëteit: natuurlijk erfgoed. Natuurlijk erfgoed, iets dat groeit in de natuur misschien? En o ja, hij smaakt naar 'perzik, anijs, toffee'. Denk even na over die combinatie. Perzik, anijs en toffee. Het was bedoeld als aanbeve ling. Mijn koffiesnob - ook met baard trouwens - vond het prachtig. Na veel wikken en wegen werd het inderdaad de Ethiopische, en toch niet de Braziliaanse. Al was die laatste notig en romig, maar ook sappig en zoet. Zonder te veel zuurgraad, maar wel spannend genoeg, aldus het visitekaartje. Toen we naar het terras liepen, zag ik ook nog een zakje staan uit Costa Rica (abrikoos, vanille, kandijsuiker) dat mee naar huis mocht voor 14,75 euro. Ik kon niet laten om te kijken wat je daarvoor kreeg: 200 gram precies. Buiten nipte mijn gezelschap aan de gitzwarte drab, met een glaasje water ernaast, en knikte goedkeurend. Ja, dit was heel goede koffie. Aanstellers zijn het, al die baarden met hun koffie. Gelukkig is die van mij verder heel erg leuk. <1 Monica Beek is journalist en heeft twee dochters. H Reageren? monica@ persgroep.nl Snob t 61 zaterdag 9 september 2017

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 70