0 Oogst Zuster Evie serveert lokale ambachtelijke producten MARGOT 17 van basilicum. Het vlees dat hier op de kaart staat heeft gescharreld: melkkoe, lam en hert. En Livar-varken, lekker eclectisch bovenop een noedelsoep. De plakken varkensvlees zijn dun geschaafd, maar de smaak is heel dik: sap pig vlees, stroop-achtige marinade en five spice, zodat er toch een oosterse connectie is. Het is alweer een volle kom, ultiem studen- tenvoedsel eigenlijk: massa's eiernoedel en groenten in bouillon. Sprietige enoki-padden- stoeltjes, taugé en bimi, Japanse langsteelbroc- coli. De paddenstoelenbouillon waar alles in drijft vind ik een tikje flauw. Als smaakhulp- jes zijn er veel sesamzaadjes en een schepje kimchi, gefermenteerde pittige kool. Dessert, dat zit er meestal niet in als je lacto- sevrij eet. Maar hier kun je als klein toetje een ijslollie bestellen, bevroren fruitmoes aan een stokje. Tafeldame is blij en ik ook, want ik hoef mijn dessert dus niet te delen: friszure hangop met zomerfruit, schotsen van meringue be strooid met dragonpoeder. En heerlijk pittig ijs, gemaakt van gemberbier. Geflipt, geniaal. Hoewel Vriendschap ons keurig aan de groen ten wil krijgen, voeren ze wel een uiterst deca dente drankkaart. Het is een levensfilosofie die wij als Chardonnay-moekes wel waarde ren. Zo staan er vijf dessertwijnen op de kaart en zelfs twee dessertbieren, van Dutch Bar gain uit Groede. We proeven Siciliaanse des sertwijn van een muskaatdruif die Zibibbo heet. Dat klinkt snoezig en smaakt ook zo, friszoet en kruidig, naar kardemom. Dit is een drukke zaak, op een toplocatie. Ze hadden al die moeite niet hoeven doen en ook gewoon voor no-brainers kunnen gaan, zoals carpaccio en saté. Maar ze geloven hier in hun missie: gezond eten laten stralen. Zodat je thuis misschien ook eens anders gaat koken. In Vriendschap, met moedertje Aarde. Sorry, het is de kombucha die praat. Of toch die des sertwijn. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Herken je dat? Dat je er ineens achter komt dat de zomer al een eind op z'n retour is. Het is even wennen want aan het begin van de zomer lijkt deze zich eindeloos voor je uit te strekken. Ik neem me daarom altijd voor om tijdens de zomermaanden een hoop te doen, te bezoeken en te ondernemen, maar nu kom ik er ineens achter dat het al september is. 's Ochtends is het donker wanneer ik opsta, de gewassen zijn al grotendeels van het land en die donkere klei geeft weer een heel andere aanblik dan de gele wuivende aren of andere gewassen die kleur geven. Gelukkig komt de appel- en perenoogst er nu aan. Aan de appelboom bij mij in de tuin hingen veel appels dit jaar en ook hangt er een enorme oogst druiven bij het terras. Zoveel, dat ik steeds aan het zoeken ben naar mensen om te verblijden met mijn druiven en naar recepten om ze in te ver werken. Met de appels maakte ik appelmoes en appelflap pen. De Mannen vonden dat vanzelfsprekend geen enkel probleem. Maar om al die druiven te verwer ken is best lastig. Ik vond een recept van clafoutis: Frans gebak met kersen, die ik door druiven verving. Smelt 30 gram boter en laat afkoelen. Vet een bakvorm in, verspreid hierover 500 gram druiven en meng 250 milliliter volle melk, 40 gram bloem, 3 eieren met 60 gram suiker en de gesmol ten boter in een kom. Giet het deeg over de drui ven, zet in de oven van 180 graden en bak de cla foutis in 35-40 minuten gaar. Bestrooi met poe dersuiker en dien lauwwarm op. Dat smaakt nog naar de zomer. Die donkere klei geeft weer een heel andere aanblik dan de gele wuivende aren of andere gewassen die kleur geven BURGH-HAAMSTEDE Zuster Evie is een franchise formule voor lokaal gemaakte foodpro- ducten met in totaal 40 zusters. Mariëlle Schiewold uit Burg- Haamstede is een van de zusters die Zeeland voor haar rekening neemt. „We werken met oude am bachtelijke technieken", vertelt Schiewold. „Zo is er de product lijn Hemelse Hangop die rustig heeft gehangen in kaasdoek en die wordt geserveerd met ver schillende smaken in verswin kels, op bijeenkomsten en par tijen. Maar ook de kunst van het wecken heb ik onder de knie. Die verkoop ik onder de naam Puike Potten. Wat ik zo leuk vind aan dit concept is dat we weliswaar dezelfde recepturen gebruiken maar wel met lokale ingrediën ten." Schiewold werd, nadat ze dit voorjaar begon, overrompeld door de vraag naar haar produc ten. „Daarom moest ik keuzes maken in wat ik wel en niet aan kon bieden, omdat de kwaliteit echt goed moet zijn. Je doet het er niet even bij. Gelukkig kan ik bij de andere Zusters te rade gaan met vragen", lacht ze Schiewold maakt ook potten met droge ingrediënten voor di verse soorten brood, soep en chocolademousse. Deze potten vult ze allemaal zelf. „De consu ment hoeft alleen de natte ingre diënten toe te voegen en zo staat er in een handomdraai iets lek kers op tafel. Als cadeau zijn ze ook leuk", zegt ze enthousiast. Ze verkoopt haar waar vooral op fairs, jaarmarkten en hoopt nu ondernemers te interesseren om haar producten te verkopen. Want wat is er nu leuker dan straks een kerstpakket met am bachtelijke producten uit Burg- Haamstede te krijgen? zaterdag 9 september 2017 *'V T,. (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Mariëlle Schiewold is één van de 40 zusters van Zuster Evie. FOTO DIRK-JAN GJELTEMA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53