0
Oogst
Zuster Evie serveert lokale
ambachtelijke producten
MARGOT
17
van basilicum. Het vlees dat hier op de kaart
staat heeft gescharreld: melkkoe, lam en hert.
En Livar-varken, lekker eclectisch bovenop
een noedelsoep. De plakken varkensvlees zijn
dun geschaafd, maar de smaak is heel dik: sap
pig vlees, stroop-achtige marinade en five
spice, zodat er toch een oosterse connectie is.
Het is alweer een volle kom, ultiem studen-
tenvoedsel eigenlijk: massa's eiernoedel en
groenten in bouillon. Sprietige enoki-padden-
stoeltjes, taugé en bimi, Japanse langsteelbroc-
coli. De paddenstoelenbouillon waar alles in
drijft vind ik een tikje flauw. Als smaakhulp-
jes zijn er veel sesamzaadjes en een schepje
kimchi, gefermenteerde pittige kool.
Dessert, dat zit er meestal niet in als je lacto-
sevrij eet. Maar hier kun je als klein toetje een
ijslollie bestellen, bevroren fruitmoes aan een
stokje. Tafeldame is blij en ik ook, want ik hoef
mijn dessert dus niet te delen: friszure hangop
met zomerfruit, schotsen van meringue be
strooid met dragonpoeder. En heerlijk pittig
ijs, gemaakt van gemberbier. Geflipt, geniaal.
Hoewel Vriendschap ons keurig aan de groen
ten wil krijgen, voeren ze wel een uiterst deca
dente drankkaart. Het is een levensfilosofie
die wij als Chardonnay-moekes wel waarde
ren. Zo staan er vijf dessertwijnen op de kaart
en zelfs twee dessertbieren, van Dutch Bar
gain uit Groede. We proeven Siciliaanse des
sertwijn van een muskaatdruif die Zibibbo
heet. Dat klinkt snoezig en smaakt ook zo,
friszoet en kruidig, naar kardemom.
Dit is een drukke zaak, op een toplocatie. Ze
hadden al die moeite niet hoeven doen en ook
gewoon voor no-brainers kunnen gaan, zoals
carpaccio en saté. Maar ze geloven hier in hun
missie: gezond eten laten stralen. Zodat je
thuis misschien ook eens anders gaat koken.
In Vriendschap, met moedertje Aarde. Sorry,
het is de kombucha die praat. Of toch die des
sertwijn.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Herken je dat? Dat je er ineens achter komt
dat de zomer al een eind op z'n retour is.
Het is even wennen want aan het begin
van de zomer lijkt deze zich eindeloos voor je uit
te strekken. Ik neem me daarom altijd voor om
tijdens de zomermaanden een hoop te doen, te
bezoeken en te ondernemen, maar nu kom ik er
ineens achter dat het al september is.
's Ochtends is het donker wanneer ik opsta, de
gewassen zijn al grotendeels van het land en die
donkere klei geeft weer een heel andere aanblik
dan de gele wuivende aren of andere gewassen die
kleur geven.
Gelukkig komt de appel- en perenoogst er nu
aan. Aan de appelboom bij mij in de tuin hingen
veel appels dit jaar en ook hangt er een enorme
oogst druiven bij het terras. Zoveel, dat ik steeds
aan het zoeken ben naar mensen om te verblijden
met mijn druiven en naar recepten om ze in te ver
werken.
Met de appels maakte ik appelmoes en appelflap
pen. De Mannen vonden dat vanzelfsprekend geen
enkel probleem. Maar om al die druiven te verwer
ken is best lastig.
Ik vond een recept van clafoutis: Frans gebak
met kersen, die ik door druiven verving.
Smelt 30 gram boter en laat afkoelen. Vet een
bakvorm in, verspreid hierover 500 gram druiven
en meng 250 milliliter volle melk, 40 gram
bloem, 3 eieren met 60 gram suiker en de gesmol
ten boter in een kom. Giet het deeg over de drui
ven, zet in de oven van 180 graden en bak de cla
foutis in 35-40 minuten gaar. Bestrooi met poe
dersuiker en dien lauwwarm op.
Dat smaakt nog naar de zomer.
Die donkere klei geeft weer een heel andere aanblik
dan de gele wuivende aren of andere gewassen die
kleur geven
BURGH-HAAMSTEDE Zuster
Evie is een franchise formule
voor lokaal gemaakte foodpro-
ducten met in totaal 40 zusters.
Mariëlle Schiewold uit Burg-
Haamstede is een van de zusters
die Zeeland voor haar rekening
neemt.
„We werken met oude am
bachtelijke technieken", vertelt
Schiewold. „Zo is er de product
lijn Hemelse Hangop die rustig
heeft gehangen in kaasdoek en
die wordt geserveerd met ver
schillende smaken in verswin
kels, op bijeenkomsten en par
tijen. Maar ook de kunst van het
wecken heb ik onder de knie. Die
verkoop ik onder de naam Puike
Potten. Wat ik zo leuk vind aan
dit concept is dat we weliswaar
dezelfde recepturen gebruiken
maar wel met lokale ingrediën
ten."
Schiewold werd, nadat ze dit
voorjaar begon, overrompeld
door de vraag naar haar produc
ten. „Daarom moest ik keuzes
maken in wat ik wel en niet aan
kon bieden, omdat de kwaliteit
echt goed moet zijn. Je doet het
er niet even bij. Gelukkig kan ik
bij de andere Zusters te rade
gaan met vragen", lacht ze
Schiewold maakt ook potten
met droge ingrediënten voor di
verse soorten brood, soep en
chocolademousse. Deze potten
vult ze allemaal zelf. „De consu
ment hoeft alleen de natte ingre
diënten toe te voegen en zo staat
er in een handomdraai iets lek
kers op tafel. Als cadeau zijn ze
ook leuk", zegt ze enthousiast.
Ze verkoopt haar waar vooral op
fairs, jaarmarkten en hoopt nu
ondernemers te interesseren om
haar producten te verkopen.
Want wat is er nu leuker dan
straks een kerstpakket met am
bachtelijke producten uit Burg-
Haamstede te krijgen?
zaterdag 9 september 2017
*'V T,.
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Mariëlle Schiewold is één van de 40 zusters van Zuster Evie.
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA