5 16 WEE Café-restaurant Vriendschap kiest voor groenten als hoofd ingrediënt en tilt ze letterlijk en figuurlijk naar een hoger plan. Kijk eerst eens even omhoog, als je voor deze grote zaak staat aan de Markt in Middelburg. Op het dak terras boven de luifel staan moes- tuinbakken, Oost-Indische kers draait zich sierlijk om bonenstellages heen. Langs het terras staan perenboompjes. Eind augustus werden die peertjes daadwerkelijk geoogst en kregen ze een waardig afscheid, met een pittig stukje blauwe kaas. Telen is hier geen gimmick: café-restaurant Vriend schap wil maatschappelijk verantwoord on dernemen, groenten een hoofdrol geven en zo min eten verspillen. In kasten staan weckpot- ten vol groenten, gepekeld en gefermenteerd. Als Middelburger zeg ik altijd 'De' Vriend schap. Maar dat mag niet van eigenaresse Con nie de Lange, die in stijlvol fladderig zwart mee staat te serveren. Je eet en drinkt hier 'in vriendschap' en die vriendelijke sfeer is er ze ker. De serveersters zijn vrolijk en kordaat en denken volop mee. Dat is zeer welkom van avond, want mijn eetdame eet zowel gluten- als lactosevrij. Als je vergaande dieetwensen hebt, hanteren veel restaurants dezelfde tac tiek: ze deconstrueren een gerecht tot er iets heel verdrietigs overblijft. Eten puur als brandstof, niet meer als plezier. Maar van avond kan zij gewoon van de kaart kiezen, omdat de focus toch al ligt op groenten en op kruiden. Ceviche bijvoorbeeld: vis gegaard in zuur. Een diep bord met plakken dorade, die kort in een badje met kombucha hebben vertoefd. Dat is een hip gefermenteerd brouwsel van groene thee en de kombucha-zwam. Een cy nicus zou dit wellicht raar en veel te hippie vinden, maar de smaak is alles behalve geiten wollensok: frisse vis, puur in zoetzuur. Met mangochutney en snippertjes rode peper, ver sierd met venkelgroen en gele bloemblaadjes van de Oost-Indische kers. Doperwtjes, ook, die eigenlijk weinig toevoegen aan het ge recht. Behalve een paar gram extra groenten voor je groenvoerquotum. Dat quotum haal ik trouwens direct bij het voorgerecht. „Wie had de daktuin?", vraagt Connie grappend. En ze serveert een bomvol bord met botersla. „Het lijkt veel, maar het is vooral veel lucht", zegt ze erbij. Het is vooral veel frisse knapperigheid: stevige verse slablaadjes, pompoenpitten, een frisse dressing met flinters parmezaan, zure rode biet, zoete gele biet. Bovenop ligt een 64 graden ei, sous vide gekookt in de röner. Scheikundig eieren koken, sommige foodies gaan er helemaal op los. In 63,64 of 68 graden, op instagram gepresenteerd met de hashtag 'yolk porn' erbij. We krijgen geroosterd glu tenvrij brood waar zowaar echt smaak aan zit, flesjes kraanwater staan hier standaard op ta fel. De wijnkeuze is prima: we proeven frui tige sauvignon blanc uit de Gascogne, die zure appel en limoen mooi mixt met tropisch fruit. En er is heerlijke biowijn van pinot grigio en cataratto, een frisdroge Siciliaanse druif. Als hoofdgerecht krijgt mijn tafeldame twee dikke moten kabeljauw, bovenop grote plak ken vleestomaat. Die zijn half gedroogd in de droogoven, samen metbalsamicoazijn. De to maten zijn stroperig zoet en smaken intens zonnig, de kabeljauw valt in sappige lamellen uit elkaar. Onder de vis proeven we nog ge roosterde venkel, in een knalgroene dressing HET MENU WAAR REKENING zaterdag 9 september 2017 GO 5, A De serveersters bij Vriendschap denken volop mee. foto ruben oreel A Koks Nicky Hamers (links) en Mylo Mastbooms. Groenten uit de daktuin Marloes Matthijssen Bij Vriendschap kun je een steeds wisselend deel- menu eten, voor twee tot vier per sonen. Bijvoorbeeld een voorgerech tenplankje, orzo en vongole, makreel, buikspek en kimchi: vier gangen voor 26,50 euro. A la carte zijn er voorgerechten vanaf 5,50 euro (sardines) tot 11,50 euro (sashimi van rund). Hoofdge rechten beginnen vanaf 16,50 euro (kaasfondue, noe delsoep) tot 28,50 euro (rib-eye van Clara rund). Café-restaurant Vriendschap Markt 75 1 glas Mongravet sauvignon blanc 4,00 1 ceviche dorade 11,50 1 kabeljauw en tomaat 18,50 Glutenvrij brood 0,50 Daktuinsalade 10,00 1 Noedelsoep Livar 17,50 2 glas Pinot Grigio 8,00 1 Hangop met zomerfruit 7,50 1 ijslolly 2,50 1 glas Passito Pantelleria 6,00 Totaal 86,00

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52