jt- flpSnlfAn - Lekkers van Giphart en meer over cle kook Do getatoeëerde halfgoden stonden gebruind en gespierd aeliler hun vetpannen Over romantiek gesproken: de wereld van friet (patat, zo u wilt) is ermee omgeven. Ronald Giphart wordt er dromerig van. eze week stond ik bij een ben zinestation naast een wagen die een frietfiets vervoerde. Een wat? Een frietfiets. Van de chauffeur begreep ik dat dit een op een 'bakfiets' gemonteerde frituur is, die feestjes en evenementen kan opluisteren met vers gebakken biologische patat. Het deed me denken aan Noord- Normandië, van oudsher het land van de mobielefritures: vroeger stonden in dit deel van Frankrijk op schijnbaar wille keurige plekken langs de kant van de weg armetierige caravans waar moddervette patat werd gebakken door al even mod dervette mannen in T-shirts die ooit wit moesten zijn geweest. De afgelopen decennia verdwenen veel van dit soort patatkramen, maar de laatste jaren lijkt het kot weer terug. Al zijn er wat dingen veranderd. Nu zijn in Nederland inmid dels ook veel nieuwe hippe frietbarren geopend, onder auspiciën van sterrenchefs als Sergio Herman en Niven Kunz. De zaken werken met biodynamische producten en de patatbakkers kennen elke afzonderlijke plantvriendelijk geoogste aardappel bij hun voornaam. Bij hun überfriet worden luxe toppings geserveerd, waardoor je voor een paar puntzakjes dan wel een half weeksalaris moet neertellen. Mijn schoonouders hebben een huisje in het Normandische plaatsje Veulettes- sur-Mer, een onooglijk promenadedorpje tussen twee krijtrotsen aan zee, waar sinds een paar jaar op het kiezelstrand een eenvou dig frietkot staat genaamd Frites Bières. Simpeler kan het niet. Hardbody De tent is ook hip, maar volgens mij zonder dat de jongens het doorhebben. De kraam wordt gerund door bebaarde hardbody's met tatoeages, die vooral veel levenslust uitstralen. Zij schillen hun eigen aardappels, kloppen zelf mayo naises en lijken zich om niets anders druk te maken dan het bakken van de beste patatten denkbaar. Onlangs zat ik op hun provisorische terras te kijken naar hoe ze hunfriterie de qualité bestierden. Omdat het warm was hadden ze hun shirts onder hun kook- schorten uitgetrokken, waardoor de half goden gebruind en gespierd als echte Gipnarts naked chefs achter hun vetpannen ston den, wat met name door de aanwezige vrouwen op het strand zeer op prijs werd gesteld. Ik zat achter een boek, maar mijn gedachten dwaalden af. Ik ben te oud om op een Normandisch strand een patatkraam te beginnen of er met een frietfiets op uit te trekken, maar een kort moment droomde ik weg naar het leven van uitbundige, energieke patat bakkers. <1 401 zaterdag 9 september 2017 ^B W Rotterdam grootste su ^B ^B ^^BB^B W van Europa I 7 (Sushi)rollend naar huis dus! Foto SHODYCAREMAN Was ik maar patatbakker D J, WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 104