jt- flpSnlfAn -
Lekkers van Giphart en meer over cle kook
Do getatoeëerde halfgoden stonden gebruind
en gespierd aeliler hun vetpannen
Over romantiek gesproken: de wereld van friet
(patat, zo u wilt) is ermee omgeven.
Ronald Giphart wordt er dromerig van.
eze week stond ik bij een ben
zinestation naast een wagen
die een frietfiets vervoerde.
Een wat? Een frietfiets. Van
de chauffeur begreep ik dat
dit een op een 'bakfiets' gemonteerde
frituur is, die feestjes en evenementen
kan opluisteren met vers gebakken
biologische patat.
Het deed me denken aan Noord-
Normandië, van oudsher het land van de
mobielefritures: vroeger stonden in dit
deel van Frankrijk op schijnbaar wille
keurige plekken langs de kant van de weg
armetierige caravans waar moddervette
patat werd gebakken door al even mod
dervette mannen in T-shirts die ooit
wit moesten zijn geweest. De afgelopen
decennia verdwenen veel van dit soort
patatkramen, maar de laatste jaren lijkt
het kot weer terug. Al zijn er wat dingen
veranderd.
Nu zijn in
Nederland inmid
dels ook veel
nieuwe hippe frietbarren geopend,
onder auspiciën van sterrenchefs als
Sergio Herman en Niven Kunz.
De zaken werken met biodynamische
producten en de patatbakkers kennen
elke afzonderlijke plantvriendelijk
geoogste aardappel bij hun voornaam.
Bij hun überfriet worden luxe toppings
geserveerd, waardoor je voor een paar
puntzakjes dan wel een half weeksalaris
moet neertellen.
Mijn schoonouders hebben een huisje
in het Normandische plaatsje Veulettes-
sur-Mer, een onooglijk promenadedorpje
tussen twee krijtrotsen aan
zee, waar sinds een paar jaar
op het kiezelstrand een eenvou
dig frietkot staat genaamd Frites
Bières. Simpeler kan het niet.
Hardbody
De tent is ook hip, maar volgens mij
zonder dat de jongens het doorhebben.
De kraam wordt gerund door bebaarde
hardbody's met tatoeages, die vooral veel
levenslust uitstralen. Zij schillen hun
eigen aardappels, kloppen zelf mayo
naises en lijken zich om niets anders
druk te maken dan het bakken van de
beste patatten denkbaar.
Onlangs zat ik op hun provisorische
terras te kijken naar hoe ze hunfriterie de
qualité bestierden. Omdat het warm was
hadden ze hun shirts onder hun kook-
schorten uitgetrokken, waardoor de half
goden gebruind en gespierd als echte
Gipnarts
naked chefs achter hun vetpannen ston
den, wat met name door de aanwezige
vrouwen op het strand zeer op prijs werd
gesteld.
Ik zat achter een boek, maar mijn
gedachten dwaalden af. Ik ben te oud
om op een Normandisch strand een
patatkraam te beginnen of er met een
frietfiets op uit te trekken, maar een
kort moment droomde ik weg naar het
leven van uitbundige, energieke patat
bakkers. <1
401 zaterdag 9 september 2017
^B W Rotterdam grootste su
^B ^B ^^BB^B W van Europa
I 7 (Sushi)rollend naar huis dus!
Foto SHODYCAREMAN
Was ik maar
patatbakker
D
J,
WG