m
16 WEE
Op één avond de
wereld proeven.
Dat kan in het
jonge restaurant
De Boterkapel
in Domburg.
e Boterkapel? Het roept de asso
ciatie op met een gesmeerd ge
loof. Niets is minder waar. Boter
kapel is een oude naam voor een
vlinder, het koolwitje. Heb geen
vrees, het vlindertje staat niet op het menu.
De Boterkapel is het jongere en net wat goed
kopere zusje van De Visbar, het succesvolle
restaurant dat zich een eindje verderop aan de
Ooststraat bevindt. Het pand direct naast Piz
zeria Milano is bijna vanaf de grond af weer
opgebouwd.
Als we er op een zwoele zomeravond bin
nenvallen, zien we een clean interieur. Het is
licht. Hagelwitte muren, lichtgrijze stoelen en
wat zwarte accenten. Het vloerzeil daarente
gen is een verzameling bonte ruiten met Ara
bische motieven. Alles straat strak in het ge
lid. Zo oogt het als een kruising tussen indu
strieel design en het restaurant van een Ikea.
Makkelijk te schrobben ook, dunkt ons.
Uit de open keuken komen rookgeuren ons
tegemoet. We kiezen een tweepersoonstafel
tje, want op het terras is alles bezet. Het is met
recht een tafeltje, want erg krap. De Boterka
pel heeft duidelijk nagedacht hoe je een maxi
maal aantal eters in het etablissement kunt
onderbrengen.
De Boterkapel biedt een keur aan kleinere ge
rechten (noem het tapas) uit allerlei landen.
Het team heeft geëxperimenteerd met shared
food. Een gerechtje waar iedereen van kan
nasjen. Maar veel gasten - vooral toeristen -
snappen dat concept niet. Die denken in de
klassieke trits van voorgerecht, hoofdgerecht
en dessert. Daarom staan er nu ook 'combi
boxen' met vier gerechten op het menu.
Onze serveerster vraagt of we vooraf brood
blieven. Ja natuurlijk. Het verse Arabisch
ogende, platte brood komt met twee dips: ai-
oli en baba ganoush, een smeersel van boven
houtskool geroosterde aubergines. We moe
ten daar wel 5 euro voor aftikken, zien we la
ter. Jammer dat de baba ganoush flauw is,
waar de aioli (knoflookmayonaise) schittert
door zijn volle romige smaak.
Jazeker, maar de attente serveerster ook. Ze
waarschuwt ons dat er een tafel op het terras
vrijkomt, dus pakken we snel onze biezen.
Netjes veegt ze het tafeltje schoon. En aange
zien mijn tafeldame a la carte eet en ik een
combibox kies, maakt ze meteen een door-
geefplan, zodat de een niet de buik vol heeft
terwijl de ander nog moet beginnen.
De koks van De Boterkapel zijn geen flad-
deraars. De gerechten, veelal opgediend in
zwarte kommen, zijn appetijtelijke stillevens.
Tip: geef er een lepeltje bij, want met mes en
vork vang je driekwart van de saus en crè-
mepjes niet. De Boterkapel krijgt ook de gou-
HETMENU
WAAR
REKENING
zaterdag 2 september 2017
A In de keuken van De Boterkapel koken Marijn Leenhouts, Yoeri Luteijn en Alain Matulessy (vlnr) wereldgerechten, fotosrubenoreel
De Boterkapel kookt met
Frank Balkenende
D
Wat staat er op de kaart?
Kan de keuken er wat van?
Bij De Boterkapel
kan de gast kiezen
uit kleine losse ge
rechten of combi
boxen die begin
nen bij 24 euro.
Het goedkoopste
koude voorgerecht
begint bij 9 euro,
de warme zijn er
vanaf 10 euro. Het
duurste gerecht is
de grainfed steak
met koolsalade
(14,00).
Bijgerechten zoals
salade of geroos
terde groenten
kosten 4 euro.
Er zijn ook maaltijd
salades van 16 tot
18 euro en des
serts van 5 tot 7
euro.
Ooststraat 18,
Domburg
1 fles bronwater 5,10
3 glazen witte wijn 13,15
1 brood met dip 5,00
1 biet met burrata 9,00
1 tonijn met meloen 10,00
1 coquille 12,00
1 combibox 4 gerechten 35,00
1 crème brülée 7,00
1 panna cotta 5,00
1 koffie 2,40
1 thee 2,60
Totaal 106,60