Goed uit zee
Naar de boekenbar
Pil'®0
TAFELEN
KIJKEN
PROEVEN
Pindjur
3x koffiedrinken voor lettervreters
Beestachtig
magazine 41
Holy cannelloni van krab
en pompoen, wat een boel
visgerechten staan er in Vis
voor elke dag. Het zijn er meer
dan honderd, simpele, en ze
komen uit het repertoire van
culinair visfanaat Bart van
Olphen. Frituren, pocheren, marineren -
tonijn, kabeljauw, sardines... Olphen zegt:
alles kan, alles mag, maar kiest u alstublieft
voor een duurzaam gevangen visje.
Een kleine moeite. Carrera Culinair, €25
CANNELLONI VAN KRAB
EN POMPOEN
Voor wie niet weet hoe je elke keer weer een
groenterijk maal op tafel zet: 4 september
begint het nieuwe tv-programma Kook mee
met Max. Elke werkdag om 10.15 uur 'kook-
spiratie' op een presenteerblaadje.
Het Nationale Theater
lanceert een eigen biertje:
Shakesbeer. To beer or not
to beer wordt geschonken in
twee theaters in Den Haag.
Voor een weckpot
van 1 liter
(of een paar kleine
potjes)
10 groene
puntpaprika's
10 rode punt
paprika's
2 hete groene
pepertjes
1 Spaanse peper
2 blikken tomaten
2 grote aubergines
6 tenen gehakte
knoflook
olijfolie
zout
Verwarm de oven op
180 graden. Was de
paprika's, aubergines
en pepertjes, snijd ze
doormidden, verwijder
stelen en zaadjes. Prik
gaatjes in de aubergi
nes. Leg alle stukken
op een bakplaat en
bak ze tot ze zacht zijn.
Laat ze afkoelen en
ontdoe de groenten
waar mogelijk van de
schilletjes. Hak groen
ten in een keuken
machine, maak het
mengsel niet te fijn.
Verdeel groenten
eventueel in meerdere
porties. Fruit knoflook
in een laagje olie, voeg
tomaten toe, met wat
zout. Laat 20 minuten
pruttelen en voeg dan
het paprika-aubergine
mengsel toe.
Breng opnieuw aan
de kook en laat het
mengsel een half uur
zachtjes staan, regel
matig roerend.
Breng de pindjur op
smaak met zout.
Bewaar in gesterili
seerde potjes, met een
scheut olie bovenop.
Serveer deze zomer-
spread bij vers Turks
brood.
Planten, Perzische tapijten en boeken, heel
veel boeken. De huiskamer die The Hague
Bookstore heet, zit in de voormalige juridi
sche boekhandel Jongbloed. Blader door
een boek bij een kop latte art, of neem het
mee voor €3. Noordeinde 39A, Den Haag
Dit is wat een liefhebber van historische
boeken en speciaalbiertjes zich bij zijn ideale
uitvalsbasis voorstelt. De volgestouwde kas-
tenwanden vormen het middelpunt van grand
café Dikke van Dale, dat al bijna twintig jaar
bestaat. Nieuwe Markt 37, Deventer
Een nieuwkomer in boekenbarland: Lewis
Book Cafe. De knusse, Parijzige lunchroom
heeft twee verdiepingen. Een platenspeler
draait, pagina's ritselen. Urenlang lezen is ge
oorloofd, nee, aanbevolen. Kies vooral voor
een bijvulmok. Achter Clarenburg 39, Utrecht
Het meelwormpje
en de sprinkhaan
zijn in Nederland
nog niet culinair
ingeburgerd. Naar
de speciaal ge
kweekte beestjes
wordt vooral vies
gekeken als ze
gebakken op een
bord of in een
gerecht verschij
nen. Bagels
Beans doet een
nieuwe dappere
poging consumen
ten aan de insec
ten te krijgen.
Op de menukaart
staat sinds kort de
Bugs Bagel: een
special, met een
topping van krekel,
meelworm en krui
den. En een sprink-
1 haan on the side.