Lekkers ucm Giphart en meer over cle kook vip Door een onwetende supermarktmedewerker op cle verkeerde plek gezet. Hoe dom kun je zijn? DOEN In Zweden valt Ronald Giphart als een blok voor een typisch Indiaas goedje: pindjur. Zalvend-zachte paprikaprutjes maken, dat kunnen die Indiërs wel. e waren op vakantie in Zweden, een land waar ze verzot zijn op de Aziati sche keuken. Dat zal komen doordat Azië - met name Thailand - voor veel Zweden een geliefde vakantieregio is en de traditio nele Zweedse huismanskost bepaald niet stuitert van smaak of culinair vernuft. In Zweden zijn daarom in elk gehucht Thaise afhaalrestaurants of Indiase straat karren te vinden en de supermarkten hebben hun schappen vol met uitheemse ingrediënten. Niets zo Zweeds als goed Aziatisch eten. Zo bezochten wij een enorme super markt met een grote hoek vol oosterse lekkernijen. Mijn oog viel op potjes met 'pindjur', een product dat mij Indiaas voorkwam. Voor mijn kinderen sprak ik het uit met een Indiase tongval: pien- djoerrr. Uiteraard nam ik een pot mee. Lekker. Pindjur. Bij terugkomst in onze vakantie woning opende ik het om te proeven wat ik had aangeschaft: een overweldigende zalvend-zachte paprikaprut met een intens diepe smaak. Lekker bij... alles. Theelepeltje „Jaha, dat kunnen die Indiërs wel", zei ik wereldwijs tegen mijn kinderen, waarna het potje razendsnel leeg raakte, voornamelijk doordat ik er voortdurend met een theelepeltje uit hapte. Terug in Nederland bedacht ik het om mijn lezers te trakteren op een geheimtip en een stukje over mijn culinaire Indiase ontdekking te schrijven. Pindjur! Enfin. Het was weer eens een moment dat ik mijn gastronomische onbenul etaleerde, want ik bleek er compleet te zijn ingetuind. Het was me al opgevallen dat mijn In diase pindjur niet uit India kwam, maar uit Skopje, in Macedonië. Aanvankelijk dacht ik dat dit moest zijn omdat er in dat land waarschijnlijk een grote fabriek zat waar oosterse producten werden verpakt, zoals we in ons land ook gerechten uit alle windstreken bereiden en verschepen - maar een korte tocht langs internet be vestigde dat pindjur helemaal niet Indiaas is. Waarschijnlijk was het door een onwetende Zweedse supermarkt medewerker op de verkeerde plaats gezet (djiezus, hoe kun je zo dom zijn?!). Pindjur is een typische lekkernij van de Balkan, las ik op internet, een van de vele Gipharts legendarische pittige sauzen die paprika zo'n goede naam hebben gegeven (met namen als ajvar en ljutenica, die mij eerlijk gezegd ook niets zeiden). Het is een zomer- en herfstproduct dat vooral wordt gegeten bij brood en vlees. Nu zitten we nog steeds in de zomer, dus om mijn aanvankelijke verwarring goed te maken deze week mijn pindjur- variant. Daar mag een Indiaas biertje bij, voor wie het per se wil. 41 eten drinken De naam van driedaags festival Proef Eet in En schede verraadt wat er moet gebeuren tussen de vijftig foodtrucks. Foto SHODYCAREMAN Ben ik er tóch ingetuind 401 zaterdag 2 september 2017

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 128