Lekkers ucm Giphart en meer over cle kook vip
Door een onwetende supermarktmedewerker op
cle verkeerde plek gezet. Hoe dom kun je zijn?
DOEN
In Zweden valt Ronald Giphart als een blok voor
een typisch Indiaas goedje: pindjur. Zalvend-zachte
paprikaprutjes maken, dat kunnen die Indiërs wel.
e waren op vakantie in
Zweden, een land waar
ze verzot zijn op de Aziati
sche keuken. Dat zal
komen doordat Azië - met
name Thailand - voor veel Zweden een
geliefde vakantieregio is en de traditio
nele Zweedse huismanskost bepaald niet
stuitert van smaak of culinair vernuft.
In Zweden zijn daarom in elk gehucht
Thaise afhaalrestaurants of Indiase straat
karren te vinden en de supermarkten
hebben hun schappen vol met uitheemse
ingrediënten. Niets zo Zweeds als goed
Aziatisch eten.
Zo bezochten wij een enorme super
markt met een grote hoek vol oosterse
lekkernijen. Mijn oog viel op potjes met
'pindjur', een product dat mij Indiaas
voorkwam. Voor mijn kinderen sprak ik
het uit met een Indiase tongval: pien-
djoerrr. Uiteraard nam ik een pot mee.
Lekker. Pindjur.
Bij terugkomst
in onze vakantie
woning opende ik het om te
proeven wat ik had aangeschaft:
een overweldigende zalvend-zachte
paprikaprut met een intens diepe smaak.
Lekker bij... alles.
Theelepeltje
„Jaha, dat kunnen die Indiërs wel", zei
ik wereldwijs tegen mijn kinderen,
waarna het potje razendsnel leeg raakte,
voornamelijk doordat ik er voortdurend
met een theelepeltje uit hapte. Terug in
Nederland bedacht ik het om mijn lezers
te trakteren op een geheimtip en een
stukje over mijn culinaire Indiase
ontdekking te schrijven. Pindjur!
Enfin. Het was weer eens een moment
dat ik mijn gastronomische onbenul
etaleerde, want ik bleek er compleet te
zijn ingetuind.
Het was me al opgevallen dat mijn In
diase pindjur niet uit India kwam, maar
uit Skopje, in Macedonië. Aanvankelijk
dacht ik dat dit moest zijn omdat er in dat
land waarschijnlijk een grote fabriek zat
waar oosterse producten werden verpakt,
zoals we in ons land ook gerechten uit
alle windstreken bereiden en verschepen
- maar een korte tocht langs internet be
vestigde dat pindjur helemaal niet
Indiaas is. Waarschijnlijk was het door
een onwetende Zweedse supermarkt
medewerker op de verkeerde plaats gezet
(djiezus, hoe kun je zo dom zijn?!).
Pindjur is een typische lekkernij van de
Balkan, las ik op internet, een van de vele
Gipharts
legendarische pittige sauzen die paprika
zo'n goede naam hebben gegeven (met
namen als ajvar en ljutenica, die mij
eerlijk gezegd ook niets zeiden). Het is
een zomer- en herfstproduct dat vooral
wordt gegeten bij brood en vlees.
Nu zitten we nog steeds in de zomer,
dus om mijn aanvankelijke verwarring
goed te maken deze week mijn pindjur-
variant.
Daar mag een Indiaas biertje bij, voor
wie het per se wil. 41
eten drinken
De naam van driedaags
festival Proef Eet in En
schede verraadt wat er
moet gebeuren tussen de
vijftig foodtrucks.
Foto SHODYCAREMAN
Ben ik er tóch
ingetuind
401 zaterdag 2 september 2017