16 WEE ETEN HOUTZAAGWERF KORTGENE Daarom draait het bij de Houtzaagwerf in Kortgene. Dubbel ambachtelijk, op een idyllisch plekje achter de Eten, drinken en hout. Marioes Matthussen haar ouderlijke woning. Dat bleek een gevalle tje be careful what you wish for. Een adem pauze van twee weken werd een denkpauze van twee jaar. Maar de droom van de Hout zaagwerf bleef trekken en Maria besloot het opnieuw te proberen. Koken doet ze niet meer, wel het management en de bediening. Haar vriend Chris Lenaerts staat nu achter de pannen. Vader Kees en broer Willem timme ren en zagen hout, zus Anna springt bij in de bediening. Dat doet ze ook deze zonnige zo meravond. Ze begroet ons vriendelijk en sjouwt een metershoog krijtbord onze kant op: de menukaart, die steeds wisselt. Met veel lokale producten: eitjes van eigen kippen, spullen uit de moestuin, die bevriende gasten meebrengen. Op een fraai oranjebruin bord met stippels prijken de voorgerechten: een kommetje ril- lettes ('riejets') van eend, een paté-achtige be reiding. Lekker smeuïg, met malse eenden stukjes. Het had wel ietsje eerder uit de koe- WAAR ling gehaald mogen worden. Ik eet een ge vulde portobello met gesmolten emmentaler en groentegehakt, die zo goed gekruid en ge bruind is dat het wel echt gehakt lijkt. Maar het is courgette, met knoflook en het fijnge hakte steeltje van de paddenstoel. De baksap- jes zijn langzaam door de hele reuzencham- pignon getrokken, zodat ie lekker vlezig is. Op beide bordjes ligt een vrolijke salade met gra naatappelpitjes en pittige slablaadjes. We eten ook desembammetjes: dikke boterhammetjes met goudgele boter en zeezoutkristalletjes. We drinken er tomatensap bij en het eigen Houtzagersbier, een fris blondje. Het etiket is geschilderd door vader Kees. De vishoofdgerechten op het krijtbord zijn tarbot, mossels 'van de bodem' en zwaardvis. De milieuridder in mij fronst bij die laatste keus, maar de romanticus heeft 'm al besteld. De vakantiesfeer is hier hardnekkig en ik denk terug aan de hemelse zwaardvis die ik in Sici lië at. Gegrild, of gerookt en daarna geschaafd, REKENING Authenticiteit: volgens marketing- experts is dat de heilige graal. Je bent authentiek als het verhaal dat je vertelt ook klopt met wat je doet. Als vorm en inhoud samen vallen. Bij de Houtzaagwerf zijn dat soort kre ten geen gebakken lucht. Als je de dijk afrijdt is het eerste wat je ziet namelijk een houten schuur, volgestouwd met planken en boom stammen. Handgeschreven bordjes wijzen de weg. Even de hoek om en je staat voor een wit huis dat wel iets weg heeft van een Vlaamse staminee. Met bierreclame en klimplanten aan de muur en houten tafels op het gras. Aan een boomtak hangt een schommel. Een idyl lisch plekje, zo middenin het Bevelandse groen tussen Kortgene en Geersdijk. Uitspanning De Houtzaagwerf is weer open, na een lange sluitingstijd. Eigenaresse Maria Wesdorp begon in 2014 een brasserie in HET MENU zaterdag 26 augustus 2017 GO Chris Lenaerts bestiert de keuken van de Houtzaagwerf. foto's johan van der heijden Op het terras en gras staan houten tafels in verschillende maten. Huiselijk paradijsje in het Oud Kortgenedijk2, Kortgene RSDIJK 1 Houtzagersbier 2 tomatensap 1 portobello 1 rillettes 1 zwaardvis 1 varkensrack 1 limonade 2 toet 1 espresso 1 cappuccino Totaal 4,00 4,00 7,00 7,00 19,00 18,00 3,00 10,00 2,00 2,50 76,50 is een wisselende dinerkaart met bij voorbeeld voorge rechten vanaf 5 euro (courgette soep). Hoofdge rechten zijn 18 of 19 euro. Kinderen eten een burgertje, worst of groente balletjes met friet en appelmoes. Bij de Houtzaag werf kun je terecht -4 Uitbaat ster Maria Wesdorp voor een hap en een slok. Als lunch zijn er broodjes, tosti's en hotdogs. Borrelen kan met worst, kaas of bokking. Er

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52