16 WEE
ETEN HOUTZAAGWERF KORTGENE
Daarom draait het bij
de Houtzaagwerf in
Kortgene. Dubbel
ambachtelijk, op een
idyllisch plekje
achter de
Eten, drinken en hout. Marioes Matthussen
haar ouderlijke woning. Dat bleek een gevalle
tje be careful what you wish for. Een adem
pauze van twee weken werd een denkpauze
van twee jaar. Maar de droom van de Hout
zaagwerf bleef trekken en Maria besloot het
opnieuw te proberen. Koken doet ze niet
meer, wel het management en de bediening.
Haar vriend Chris Lenaerts staat nu achter de
pannen. Vader Kees en broer Willem timme
ren en zagen hout, zus Anna springt bij in de
bediening. Dat doet ze ook deze zonnige zo
meravond. Ze begroet ons vriendelijk en
sjouwt een metershoog krijtbord onze kant
op: de menukaart, die steeds wisselt. Met veel
lokale producten: eitjes van eigen kippen,
spullen uit de moestuin, die bevriende gasten
meebrengen.
Op een fraai oranjebruin bord met stippels
prijken de voorgerechten: een kommetje ril-
lettes ('riejets') van eend, een paté-achtige be
reiding. Lekker smeuïg, met malse eenden
stukjes. Het had wel ietsje eerder uit de koe-
WAAR
ling gehaald mogen worden. Ik eet een ge
vulde portobello met gesmolten emmentaler
en groentegehakt, die zo goed gekruid en ge
bruind is dat het wel echt gehakt lijkt. Maar
het is courgette, met knoflook en het fijnge
hakte steeltje van de paddenstoel. De baksap-
jes zijn langzaam door de hele reuzencham-
pignon getrokken, zodat ie lekker vlezig is. Op
beide bordjes ligt een vrolijke salade met gra
naatappelpitjes en pittige slablaadjes. We eten
ook desembammetjes: dikke boterhammetjes
met goudgele boter en zeezoutkristalletjes.
We drinken er tomatensap bij en het eigen
Houtzagersbier, een fris blondje. Het etiket is
geschilderd door vader Kees.
De vishoofdgerechten op het krijtbord zijn
tarbot, mossels 'van de bodem' en zwaardvis.
De milieuridder in mij fronst bij die laatste
keus, maar de romanticus heeft 'm al besteld.
De vakantiesfeer is hier hardnekkig en ik denk
terug aan de hemelse zwaardvis die ik in Sici
lië at. Gegrild, of gerookt en daarna geschaafd,
REKENING
Authenticiteit: volgens marketing-
experts is dat de heilige graal. Je
bent authentiek als het verhaal
dat je vertelt ook klopt met wat je
doet. Als vorm en inhoud samen
vallen. Bij de Houtzaagwerf zijn dat soort kre
ten geen gebakken lucht. Als je de dijk afrijdt
is het eerste wat je ziet namelijk een houten
schuur, volgestouwd met planken en boom
stammen. Handgeschreven bordjes wijzen de
weg. Even de hoek om en je staat voor een wit
huis dat wel iets weg heeft van een Vlaamse
staminee. Met bierreclame en klimplanten
aan de muur en houten tafels op het gras. Aan
een boomtak hangt een schommel. Een idyl
lisch plekje, zo middenin het Bevelandse
groen tussen Kortgene en Geersdijk.
Uitspanning De Houtzaagwerf is weer
open, na een lange sluitingstijd. Eigenaresse
Maria Wesdorp begon in 2014 een brasserie in
HET MENU
zaterdag 26 augustus 2017
GO
Chris Lenaerts bestiert de keuken van de Houtzaagwerf. foto's johan van der heijden
Op het terras en gras staan houten tafels in verschillende maten.
Huiselijk paradijsje in het
Oud Kortgenedijk2,
Kortgene
RSDIJK
1 Houtzagersbier
2 tomatensap
1 portobello
1 rillettes
1 zwaardvis
1 varkensrack
1 limonade
2 toet
1 espresso
1 cappuccino
Totaal
4,00
4,00
7,00
7,00
19,00
18,00
3,00
10,00
2,00
2,50
76,50
is een wisselende
dinerkaart met bij
voorbeeld voorge
rechten vanaf 5
euro (courgette
soep). Hoofdge
rechten zijn 18 of
19 euro. Kinderen
eten een burgertje,
worst of groente
balletjes met friet
en appelmoes.
Bij de Houtzaag
werf kun je terecht
-4 Uitbaat
ster Maria
Wesdorp
voor een
hap en een slok.
Als lunch zijn er
broodjes, tosti's en
hotdogs. Borrelen
kan met worst,
kaas of bokking. Er