Overdadige
burger sluit
de zomer af
6
PC
En wat vinden al die
buitenlandse toeristen
eigenlijk van Nederland
en de Nederlanders?
Japanner Ryotaro
Sakata - die hier met zijn
vrouw en zoon is - is
verliefd op het Rietveld
Schröderhuis
in Utrecht.
Dat het Rietveld Schröderhuis
in Utrecht een bijzondere ar
chitectuur heeft, wisten we
wel. Maar dat er Japanse gezinnen
speciaal voor naar Nederland komen
en meer over Gerrit Rietveld en De
Stijl kunnen vertellen dan een ge
middelde Utrechter die er iedere dag
op zijn fietsje voorbij sjeest, is toch
wel bijzonder te noemen. „Het is het
mooiste architectonische gebouw dat
ik ooit heb gezien", fluistert de Ja
panse Ryotaro Sakata (44) uit Tokyo,
terwijl hij vanaf het aanpalende
parkje een haast verliefde blik werpt
op het huis uit 1924. Ondertussen
wrijft hij met zijn hand over de
draagzak waarin zijn acht maanden
oude zoontje Keitaro ligt te slapen.
Mislukt
Ryotaro is zelf architect en kent dit
huis uit zijn studieboeken. Hij wilde
dolgraag het bouwwerk met eigen
ogen bekijken. „Het was net zo fan
tastisch als ik hoopte dat het zou zijn.
De moeilijkheid van moderne archi
tectuur zit 'm in de simpelheid. Je
ziet vaak dat het mislukt. Kijk maar
naar het stationsgebouw van Utrecht
Centraal. Maar Rietveld had in de ja
ren twintig al het antwoord van hoe
het moest: kijk maar! Het huis is ar
chitectonisch erfgoed. Dat is uniek."
Onderwijl wijzend naar het huis,
geeft Ryotaro een mini-college over
het lijnenspel dat hoort bij De Stijl en
Ik ken dit gebouw uit
mijn studieboeken. Het
is net zo fantastisch
als ik hoopte
de typische Rietveld-raamkozijnen.
Ryotaro is werkzaam als bouwkun
dig ingenieur. De gebouwen waar hij
aan meewerkt hebben meestal wel
een ander formaat dan het Rietveld
Schröderhuis waar hij nu voor staat.
„Hij heeft meegewerkt aan het honk
balstadion van Hiroshima en het Ao-
mori Museum of Art", vertelt zijn
vrouw Kyoko (37) trots.
En passant geeft ze nog wat tips
mee voor een bezoekje in Japan: niet
naar hun woonplaats Tokyo, wél naar
Kyoto. Minder druk en veel mooier
dan de miljoenenstad.
Het Japanse gezin blijft nog acht
dagen in Nederland voordat ze naar
Parijs gaan - deel twee van hun trip
door Europa. Wat ze kenmerkend
vinden voor Nederland? Kyoko denkt
even na, maar zegt dan resoluut: „Ie
dereen rijdt hier zo netjes!"
Haar man gebaart ja!' en knikt
heftig instemmend mee. Kyoko ver
volgt: „In Tokyo is het verkeer chao
tisch: iedereen toetert en rijdt te
hard. Ik heb gehoord dat als je hier
twee kilometer te hard rijdt, je al een
boete krijgt! Zo streng. Maar het
werkt wel: ik heb nog geen verkeers
ongeluk gezien."
Kinderzitje
De reis van het gezin door Nederland
bestaat vooral uit kunstzinnige trip
jes. Vanmorgen hebben ze op de fiets
- als goed geïntegreerde toeristen
mét kinderzitje - een bezoek ge
bracht aan het door Rem Koolhaas
ontworpen Educatorium van de Uni
versiteit Utrecht. Gisteren waren ze
naar de bijzondere beeldentuin van
het Kröller-Müller Museum op de
Veluwe. Overigens: het is vermake
lijk om een Japanner 'Kröller-Müller
Museum' uit te horen spreken. We
moesten drie keer vragen om herha
ling, maar... hij deed erg zijn best.
Geen Kinderdijk of Red Light
Disctrict dus voor de Japanners?
„Nou", grinnikt Ryotaro nu, „we wa
ren in Amsterdam aan het wandelen
en opeens zag ik iets oplichten in het
raam. Ik bleef er naar kijken totdat ik
opeens een halfnaakte vrouw zag!
Dat was niet de bedoeling." Hij lacht
besmuikt en kijkt naar de grond. Hier
in het Rietveld-parkje is hij duidelijk
meer op zijn plaats.
HUGO KOOKT BUITEN
AAN DE SLAG
Lamsburger met
aubergine en
abdijkaas
donderdag 24 augustus 2017
'Het mooiste gebouw ooit'
Jette Pellemans
Ryotaro Sakata
Ryotaro en Kyoko
Sakara reisden speci
aal voor het Rietveld
Schröderhuis af naar
Utrecht.
FOTO SHODY CAREMAN
In zijn tv-programma De worsten
van Babel op de camping kookt
24Kitchen-chef Hugo Kennis
deze zomer buiten met
vrienden. Vandaag:
overdadige lamsbur- m-
ger met aubergine en
abdijkaas.
Foodtrends komen
en gaan, maar de
hamburger blijft al
tijd bestaan. Waarom
mensen steeds terugval
len op een hamburger,
blijft gissen. Ik denk omdat
het een veilige optie is: je
weet wat je krijgt en het is
bijna altijd lekker.
Alhoewel mensen echt
wel openstaan voor
nieuwe gerechten, denk
aan de populariteit van
sushi bowls en alles met
avocado, grijpen we toch
vaak terug naar de ham
burger. Op een festival is
de rij bij de foodtruck
met hamburgers niet
voor niks het langst,
want vertrouwd,
snel én lekker.
Mijn roots liggen in Bra
bant en ook daar heb ik
ooit een lokale versie ge
maakt van dit gerecht.
Mijn doel was een burger
te bedenken waarvoor ik
de inkopen binnen een
straal van 15 kilometer om
mijn huis kon doen. Ik pro
beerde zo veel mogelijk
recht van het land te
halen, waardoor mijn aller
lekkerste burger ooit is
ontstaan.
Graag deel ik vandaag
mijn recept voor deze
overdadige lamsburger.
Het is de perfecte afslui
ter voor een wisselvallige
zomer waarin ik hoop je
geïnspireerd te hebben
toch wat vaker de barbe
cue aan te steken.
Ingrediënten (4 p.):
500 gram lamsgehakt,
3 rode uien, 1 eetlepel
suiker, 1 aubergine, 1
kropsla, 100 ml boeren-
yoghurt, 1 stukje abdij
kaas, 4 Italiaanse bollen,
1 bosje basilicum, half
bosje platte peterselie
Bereiding
Steek de barbecue aan
en laat warm worden.
Meng het gehakt met
peper, zout en wat fijn
gesneden peterselie.
Vorm vier burgers en
leg in de koelkast.
Snijd de uien in dunne
ringen en fruit in een
steelpan met boter. Als
de uien glazig zijn sui
ker toevoegen. Draai
het vuur laag en voeg
een scheutje water toe
en laat zacht stoven tot
de uien zacht zijn.
Meng de yoghurt met
zout, peper en de rest
van de gehakte peter
selie en basilicum.
Snijd de aubergine in
dunne plakken. Smeer
in met wat olie en zout
en grill op de barbecue.
Haal de burgers uit de
koelkast en bak ze om
en om gaar op de bar
becue. Leg er daarna
een plak abdijkaas op,
zodat die smelt.
Snijd het broodje open
en leg er wat sla op.
Vervolgens de gegrilde
aubergine, een lepel
yoghurtsaus, de burger
met gesmolten abdij
kaas en als laatste de
uiencompote.
Een video bij dit
recept op pzc.nl/
hugokennis