Overdadige burger sluit de zomer af 6 PC En wat vinden al die buitenlandse toeristen eigenlijk van Nederland en de Nederlanders? Japanner Ryotaro Sakata - die hier met zijn vrouw en zoon is - is verliefd op het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Dat het Rietveld Schröderhuis in Utrecht een bijzondere ar chitectuur heeft, wisten we wel. Maar dat er Japanse gezinnen speciaal voor naar Nederland komen en meer over Gerrit Rietveld en De Stijl kunnen vertellen dan een ge middelde Utrechter die er iedere dag op zijn fietsje voorbij sjeest, is toch wel bijzonder te noemen. „Het is het mooiste architectonische gebouw dat ik ooit heb gezien", fluistert de Ja panse Ryotaro Sakata (44) uit Tokyo, terwijl hij vanaf het aanpalende parkje een haast verliefde blik werpt op het huis uit 1924. Ondertussen wrijft hij met zijn hand over de draagzak waarin zijn acht maanden oude zoontje Keitaro ligt te slapen. Mislukt Ryotaro is zelf architect en kent dit huis uit zijn studieboeken. Hij wilde dolgraag het bouwwerk met eigen ogen bekijken. „Het was net zo fan tastisch als ik hoopte dat het zou zijn. De moeilijkheid van moderne archi tectuur zit 'm in de simpelheid. Je ziet vaak dat het mislukt. Kijk maar naar het stationsgebouw van Utrecht Centraal. Maar Rietveld had in de ja ren twintig al het antwoord van hoe het moest: kijk maar! Het huis is ar chitectonisch erfgoed. Dat is uniek." Onderwijl wijzend naar het huis, geeft Ryotaro een mini-college over het lijnenspel dat hoort bij De Stijl en Ik ken dit gebouw uit mijn studieboeken. Het is net zo fantastisch als ik hoopte de typische Rietveld-raamkozijnen. Ryotaro is werkzaam als bouwkun dig ingenieur. De gebouwen waar hij aan meewerkt hebben meestal wel een ander formaat dan het Rietveld Schröderhuis waar hij nu voor staat. „Hij heeft meegewerkt aan het honk balstadion van Hiroshima en het Ao- mori Museum of Art", vertelt zijn vrouw Kyoko (37) trots. En passant geeft ze nog wat tips mee voor een bezoekje in Japan: niet naar hun woonplaats Tokyo, wél naar Kyoto. Minder druk en veel mooier dan de miljoenenstad. Het Japanse gezin blijft nog acht dagen in Nederland voordat ze naar Parijs gaan - deel twee van hun trip door Europa. Wat ze kenmerkend vinden voor Nederland? Kyoko denkt even na, maar zegt dan resoluut: „Ie dereen rijdt hier zo netjes!" Haar man gebaart ja!' en knikt heftig instemmend mee. Kyoko ver volgt: „In Tokyo is het verkeer chao tisch: iedereen toetert en rijdt te hard. Ik heb gehoord dat als je hier twee kilometer te hard rijdt, je al een boete krijgt! Zo streng. Maar het werkt wel: ik heb nog geen verkeers ongeluk gezien." Kinderzitje De reis van het gezin door Nederland bestaat vooral uit kunstzinnige trip jes. Vanmorgen hebben ze op de fiets - als goed geïntegreerde toeristen mét kinderzitje - een bezoek ge bracht aan het door Rem Koolhaas ontworpen Educatorium van de Uni versiteit Utrecht. Gisteren waren ze naar de bijzondere beeldentuin van het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Overigens: het is vermake lijk om een Japanner 'Kröller-Müller Museum' uit te horen spreken. We moesten drie keer vragen om herha ling, maar... hij deed erg zijn best. Geen Kinderdijk of Red Light Disctrict dus voor de Japanners? „Nou", grinnikt Ryotaro nu, „we wa ren in Amsterdam aan het wandelen en opeens zag ik iets oplichten in het raam. Ik bleef er naar kijken totdat ik opeens een halfnaakte vrouw zag! Dat was niet de bedoeling." Hij lacht besmuikt en kijkt naar de grond. Hier in het Rietveld-parkje is hij duidelijk meer op zijn plaats. HUGO KOOKT BUITEN AAN DE SLAG Lamsburger met aubergine en abdijkaas donderdag 24 augustus 2017 'Het mooiste gebouw ooit' Jette Pellemans Ryotaro Sakata Ryotaro en Kyoko Sakara reisden speci aal voor het Rietveld Schröderhuis af naar Utrecht. FOTO SHODY CAREMAN In zijn tv-programma De worsten van Babel op de camping kookt 24Kitchen-chef Hugo Kennis deze zomer buiten met vrienden. Vandaag: overdadige lamsbur- m- ger met aubergine en abdijkaas. Foodtrends komen en gaan, maar de hamburger blijft al tijd bestaan. Waarom mensen steeds terugval len op een hamburger, blijft gissen. Ik denk omdat het een veilige optie is: je weet wat je krijgt en het is bijna altijd lekker. Alhoewel mensen echt wel openstaan voor nieuwe gerechten, denk aan de populariteit van sushi bowls en alles met avocado, grijpen we toch vaak terug naar de ham burger. Op een festival is de rij bij de foodtruck met hamburgers niet voor niks het langst, want vertrouwd, snel én lekker. Mijn roots liggen in Bra bant en ook daar heb ik ooit een lokale versie ge maakt van dit gerecht. Mijn doel was een burger te bedenken waarvoor ik de inkopen binnen een straal van 15 kilometer om mijn huis kon doen. Ik pro beerde zo veel mogelijk recht van het land te halen, waardoor mijn aller lekkerste burger ooit is ontstaan. Graag deel ik vandaag mijn recept voor deze overdadige lamsburger. Het is de perfecte afslui ter voor een wisselvallige zomer waarin ik hoop je geïnspireerd te hebben toch wat vaker de barbe cue aan te steken. Ingrediënten (4 p.): 500 gram lamsgehakt, 3 rode uien, 1 eetlepel suiker, 1 aubergine, 1 kropsla, 100 ml boeren- yoghurt, 1 stukje abdij kaas, 4 Italiaanse bollen, 1 bosje basilicum, half bosje platte peterselie Bereiding Steek de barbecue aan en laat warm worden. Meng het gehakt met peper, zout en wat fijn gesneden peterselie. Vorm vier burgers en leg in de koelkast. Snijd de uien in dunne ringen en fruit in een steelpan met boter. Als de uien glazig zijn sui ker toevoegen. Draai het vuur laag en voeg een scheutje water toe en laat zacht stoven tot de uien zacht zijn. Meng de yoghurt met zout, peper en de rest van de gehakte peter selie en basilicum. Snijd de aubergine in dunne plakken. Smeer in met wat olie en zout en grill op de barbecue. Haal de burgers uit de koelkast en bak ze om en om gaar op de bar becue. Leg er daarna een plak abdijkaas op, zodat die smelt. Snijd het broodje open en leg er wat sla op. Vervolgens de gegrilde aubergine, een lepel yoghurtsaus, de burger met gesmolten abdij kaas en als laatste de uiencompote. Een video bij dit recept op pzc.nl/ hugokennis

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 50