'Als het een tijd minder weer
is, krijg ik het altijd benauwd'
66
5
Gouden tijden
Dat troebele kleurtje is
niet vies, het is een
teken van kwaliteit
kleurtje is dus niet vies, beste men
sen", onderstreept Joost. „Het is een
teken van kwaliteit."
Daarmee is het goede nieuws ech
ter grotendeels wel gezegd. Met elke
nieuwe frisdrank die wordt opge
diend turen de panelleden op het ter
ras van de Ceuvel - een creatieve
broedplaats in Amsterdam-Noord -
beteuterder in hun glaasjes. Meest te
leurstellend zijn Fritz-Limo en Fenti-
mans. Ooit staken beide 'indiesoda's'
het vuurtje aan onder de frisdrank-
markt, maar ingehaald door hun ei
gen succes vervallen ze inmiddels in
dezelfde fouten als de gevestigde
orde: oninteressante commercieprik
met een onfris bijsmaakje. Ook Wo-
stok breekt geen potten. De beloofde
dadel en granaatappel laten zich niet
proeven. Wel een uppercut van zoet
en zuur; als een blinde graai uit een
gesmolten snoepwinkelschap.
Taartdeeg
Heldenpauze - een van de vier Duitse
drankjes in de test - scoort punten
met de hopsmaak; al is die veel te laf
om lang te blijven hangen. De vanil-
leprik van het Britse Luscombe wint
de aanmoedigingsprijs. Frisdrank dat
„We zijn goed begonnen. Eind juli
hadden we al 23.000 bezoekers, onge
veer 4.000 meer dan vorig jaar rond
die tijd. Vanaf half juli is het al een
tijd minder weer. Dan zie je een te
rugloop en krijg ik het als manager
altijd even benauwd."
„Voorafgaand maken we een begro
ting gebaseerd op een gemiddelde
zomer. Vorig jaar hadden we ruim
33.000 bezoekers, dankzij een gewel
dige augustus. Na een slechte start
werd het toen toch nog een redelijk
succesvol 2016. Dit jaar was het begin
overweldigend, dankzij prachtig zo
mers weer. Dat voelt goed, maar als
het vervolgens vanaf half juli alleen
maar blijft regenen, kan het alsnog
uitdraaien op een teleurstelling."
„In de schoolvakantie halen we dan
tussen de 800 en 1400 bezoekers. Een
paar van die 'tropendagen' krikken
het gemiddelde aardig op."
„In 2011 kwamen we niet boven de
25.000 bezoekers. Ik werk hier al 37
jaar, maar dat had ik nog nooit mee
gemaakt. We hebben een camping en
vakantiepark rondom het zwembad,
maar bij koud en guur weer gaan ook
de vakantiegangers niet zwemmen."
„We hebben een voetbalveld, beach-
volleybalveld en een pannakooi. En
sinds dit jaar staat er een speelschip
op het grasveld. Daar kun je ook met
minder weer volop spelen."
Dit jaar was het begin
overweldigend, dankzij
prachtig zomers weer
„Nee, een slechte zomer overleven
we ook. We hebben goede contacten
met de gemeente Borsele en krijgen
een vaste subsidie. Garanties heb je
nooit, maar voor mijn gevoel heeft
dit bad nog jaren bestaansrecht."
WAT KOST DAT?
smaakt naar zompig taartdeeg ver
dient volgens het panel per definitie
lof; al slaat de nogal chemisch rie
kende uitvoering de gebruiker vol in
het gezicht.
Cucumis en Elixia halen op de val
reep zowaar wel nog een ruime vol
doende en delen zo de tweede plaats
op het podium. De komkommer
drank smaakt heerlijk fris, maar de
nasmaak is volgens het panel helaas
ietwat te commercieel. De chocolade-
soda smaakt eerder naar (te zure)
koffiebes; maar zonder al te ver uit de
bocht te vliegen.
ONSPANEL
woensdag 23 augustus 2017
44
—Joost Jansen
Mana
ger Anita
de Vos is
al 37 jaar
betrok
ken bij de
Stelle-
plas.
FOTOJOHAN
V/D HEIJDEN
Sommige ondernemers zijn voor
een groot deel afhankelijk van de
zomer. Bij buitenzwembad Stelle-
plas in Heinkenszand hopen ze
deze weken op hoge temperaturen
en een lekker zonnetje. Manager
Anita de Vos (53) uit Heinkenszand
bekijkt dan ook dagelijks met grote
interesse de weersvoorspellingen.
Hans Puik
Hoe gaat het deze zomer?
Rekenen jullie op een vast aantal
gasten per seizoen?
Hoeveel mensen verwelkomen
jullie op topdagen?
Weieens een dramatische zomer
gehad?
Hebben jullie dan alternatieven?
—Anita de Vos
Is de toekomst in gevaar na een
seizoen met weinig bezoekers?
Juwan Shamon (20)
uit Breda trekt de
portemonnee voor
een reis naar Zuid-
Azië.
„Ik ben net afgestu
deerd. Dit jaar ga ik op
reis naar Thailand,
Maleisië en Singapore.
Ik heb alleen de vluch
ten van Amsterdam
naar Thailand en van
Singapore naar Am
sterdam geboekt,
samen voor 580 euro.
Ik ga vier weken weg
en het budget voor als
ik daar ben, heb ik be
rekend op ongeveer
1.500 euro, een tientje
Leslie Dronkers (36) begon
5 jaar terug met 80 liter vlier-
bloesemsiroop. Inmiddels
erkend limonademaker.
Sjoerd Spoelstra (49) runt
samen met Leslie het limona-
demerk DD Cordials: van
kweepeer tot dennen-agave.
Thomas van Gaaien (39)
bottelt met zijn Amsterdamse
Frisdrank Fabriek voor talloze
onafhankelijke prikbrouwers.
Joost Jansen (42) al meer
dan 15 jaar cocktaildesigner en
zelfverklaard 'chef vloeibaar'.
Ook alcoholvrij.
per dag. Op
dagen dat ik
uitstapjes
maak, geef ik
natuurlijk meer uit.
Ik heb uitgestippeld
welke steden ik wil
aandoen. Een eventu
ele binnenlandse
vlucht van Noord- naar
Zuid-Thailand boek ik
daar. Dat geldt ook
voor de vluchten van
Thailand naar Maleisië
en van Ma
leisië naar
Singa
pore. Die
kosten
zijn op
genomen in
het budget.
Ik heb er
veel zin in en
tegelijkertijd
vind ik het span
nend. Er zijn een hoop
dingen die ik voor het
eerst doe: voor het
eerst alleen op reis, de
eerste keer backpac-
ken en de eerste keer
op reis buiten Europa.
Eind augustus vertrek
ik."