i
aV/
A
W v'
4
VOOR U GETEST
Vergeet cola en sinas. Wie mee gaat met de tijd
drinkt deze zomer frisdrank met komkommer-,
paardenbloem- of vanillesmaak. Of toch niet? Ons
panel keurt acht hippe dorstlessers.
e gemiddelde
Nederlander
slaat elk jaar
ruim 91 liter fris
drank achterover.
Hoewel Coca-
Cola en consor
ten nog altijd dominant zijn, raast er
een frisse wind door frisdrankland.
Bebaarde dertigers nippen op het ter
ras aan flesjes exclusieve lycheelimo
nade en biologisch bewuste bakfiets
moeders bestellen voor het kroost
verantwoorde vlierbloesemsoda. „Je
kunt het goed vergelijken met de
ontwikkelingen in de biermarkt",
vindt prikbottelaar Thomas van Gaa
ien. „Daar zag je afgelopen decen
nium ook ambachtelijke brouwerij-
tjes ontstaan die klaar waren met de
smaakvervlakking en heel koppig
hun eigen ding gingen doen."
„Twintig jaar terug bestond tachtig
procent van het bier in de horeca nog
uit pils", beaamt limonademaker
Leslie Dronkers. „Tegenwoordig ben
je als kroeg vreemd als je niet min
stens twintig soorten speciaalbier
hebt staan. De frisdrankmarkt kab
belt die trend achterna."
Vlek op vlek
Het is niet alleen de hang naar andere
smaken die de nieuwe spelers aan
spoort. Veel van de vrijbuitersbub-
Natuurlijke aroma is
soms pure gen tech.
Weinig natuurlijks aan
ï~v-c
beitjes gooien ook een steen in de
frisvijver omdat ze hun neus ophalen
voor het productieproces bij de grote
jongens. In één glas cola of cassis
wordt immers meer gemaskeerd dan
op een Venetiaans bal, weet cocktail
designer Joost Jansen. „Toegevoegde
smaakmiddelen worden verbloemd
met zoetmiddelen, die weer worden
verstopt achter koolzuur, wat ten
slotte wordt gemaskeerd met kou.
Het is vlek op vlek op vlek."
Zelfs de woorden 'natuurlijke aro
ma's' op een etiket zijn volgens de
panelleden verdacht. Limonadema
ker Sjoerd Spoelstra: „Dan wordt er
aan een bepaald gist het gemodifi
ceerde gen van, bijvoorbeeld, een
aardbei toegevoegd om dat gist een
aardbeiengeur te laten creëren."
Joost: „Dat is pure gen tech. Weinig
natuurlijks aan."
Troebel
Hoe het ook kan, bewijzen de Poolse
prikpioniers van John Lemon; de ab
solute winaar van deze blinde
smaaktest. De rabarbersmaak is vol
gens het panel geen gevolg van gene
tisch gehannes in het laboratorium,
maar gewoon het gebruik van heuse
rabarbers in de mix. „Dat troebele
€2,58/33cl
€3/33cl
€1,80/33cl
€1,50/33cl
€2/33cl
woensdag 23 augustus 2017
PZ
Puike prik
of foute
frisdrank?
Matthijs Meeuwsen
Sjoerd Spoelstra
▲De tijd
van al
leen maar
cola en
cassis is
voorbij.
FOTO JEAN-
PIERRE JANS
4. Luscombe vanilla
Hulde voor het concept:
frisdrank dat smaakt als
de ongare rand van ap
peltaart. Helaas is de
vanille veel te chemisch
en overheersend.
8. Fenitimans
dandelion-burcock
Paardenbloem en klis-
wortel? Eerder bitter
koekjes, karamel en ter
pentine of een beroerde
poging tot kersencola.
1. John Lemon
rhubarb
Soda met een ziel. De
smaak, sedimentatie
en troebelheid wijzen
op het gebruik van
echte rabarbers.
5. Heldenpause
€1,75/33cl
Perensap vol hop en
een echo van passie
bloem. Leuk idee, maar
de laffe hopsmaak ver
vliegt binnen luttele
tellen. Kan veel beter.
6. Fritz-Limo
meloen
€1,50/33cl
Smaakt als foezels
(bijproduct van alco
holische gisting) met
zure matjes én een
zweetsokkenafdronk.
7. Wostok dadel
granaatappel
Een zoetzure aanslag
op de smaakpapillen.
Smaakt naar gesmol
ten winegums, spek
kies en kaneelballen.
2. Elixia chocolat
Mooi maf uitgangspunt.
Helaas smaakt het meer
naar (zure) koffiebes,
karamel en hint van ho
ning. Wel fijn mondge-
voel en droge afdronk.
3. Cucumis
€2,20/33cl
Knap gedaan: geen
snotterige komkommers-
maak, maar clean en
crisp. Jammer alleen van
die 'komkommerciële'
7-up-achtige nasmaak.