Jachthaven van Colijnsplaat krijgt oppepper II II In Yerseke proefje nieuwe lekkernijen )LEN 19 Op de Mosseldag in Yerseke waren dit jaar ook broodjes zeewier en chips van zeesla te krijgen. Dat is voor veel bezoekers nog wel even wennen. WERELDHAVENDAGEN P&OK PZC.NL/ZOMERUITJES Op de Mosseldag in Yer seke waren zoals altijd mosselen, oesters of een simpel broodje hambur ger te krijgen. Maar wie zich wilde wagen aan iets nieuws, kon ook kiezen voor iets anders. „Wie lust er een chipje van zee sla?", vraagt Pieter van der Linden van het NIOZ (Nederlands Insti tuut voor Onderzoek der Zee) za terdag aan een tiental mensen dat onder de tent staat te schuilen voor de laatste regenbui. Jan-Kees Poley (54) uit Yerseke draait zich om: „Dat wil ik wel!" Het is dan wel Mosseldag in het vissersdorp, maar er staat meer centraal dan alleen het iconische schelpdier. Op de 'Mossel Expe rience' aan de Ankerweg zijn ook kreeften, krabben, oesters en vis sen te vinden. Maar bovenal wordt dit jaar opvallend veel aandacht besteed aan zeewier. Volgens Alexander Ebbing, ook van het NIOZ, is het de groente van de toekomst. Niet alleen een 'superfood', maar bijvoorbeeld ook geschikt als veevoer. En het wordt verwerkt in verschillende produc ten, zoals mayonaise, mosterd en kruidenmixen. „Het heeft een zilte smaak en zit vol vitaminen." Van der Linden pakt een ge droogd stukje zeesla van een schaal en legt het in de frietpan. „Niet langer dan vijf seconden bakken, want zeesla is erg dun. Even laten uitdruppen en dan kunt u het lekker met een sausje eten", vertelt hij erbij. Poley pakt een flinterdun chipje en stopt het in zijn mond. Vol verwachting kij ken de andere toeschouwers hem aan. „Ja, wat zal ik ervan zeggen?", denkt hij hardop. „Het is apart." Wat zal ik zeggen van de zeesla-chips? Het is heel apart Een paar kramen verder bij Anne Adams van Zilt By Anne val len de bereidingen met zeewier beter in de smaak. De Brabantse heeft zich twee jaar lang verdiept in zeewieren en er inmiddels zo'n zestig recepten mee ontwikkeld. Net als de medewerkers van NIOZ gelooft zij dat het voedsel van de toekomst is. „Het is duurzaam, veelzijdig en ook nog eens lekker", zegt ze. Op het menu bij Adams staan zeeslacupcakes, een broodje zee wier en een hapje van dadel, gei tenkaas en duivelstong. Jaap Ha- meeteman (54) uit Goeree-Over- flakkee gaat voor het broodje zee wier; rood hoorntjeswier in een opgerolde omelet, tussen een zacht broodje. „Het smaakt prima", oordeelt hij. „Het zeewier heeft een beetje dezelfde beet als postelein en is lekker zout." Pas aan het einde van de Anker- weg komen echte mosselliefheb bers aan hun trekken. Daar geeft cateraar en chef Pim van Engelen burg demonstraties namens het Nederlandse Mosselbureau. „Ik maak vandaag geen klassieke mosselen, maar mosselen op Thaise en Spaanse wijze", vertelt hij. En iedereen mag gratis proe ven. Linda van Yzendoorn (45) uit Boskoop staat voor de tweede keer in de rij. „Ik heb net Thaise mos selen geproefd. Een heerlijk pit tige nasmaak. Nu wil ik de Spaanse variant proberen." Het Mosselbureau hoopt dat mensen de recepten nadien opzoeken op mosselen.nl, om zelf ook aan de slag te gaan. Komende maanden wordt ge werkt aan een structuurvisie waarin komt te staan wat wense lijk is in het gebied en hoe daar naartoe gewerkt kan worden. Ad junct-secretaris van de gemeente Noord-Beveland Bas Melis vertelt dat er wel al losse ideeën zijn. Die heeft de gemeente in kaart ge bracht door gesprekken te voeren met belanghebbenden, zoals de watersportvereniging, de dorps raad en lokale ondernemers. Volgens de Watersportvereni ging (WSV) Noord-Beveland be gint de eerste uitdaging al bij het aanspreken van de booteigenaren. De WSV merkt dat deze groep vergrijst en dat er weinig aanwas is van jonge watersporters. Daarom denkt zij dat het belang rijk is om de haven van andere jachthavens te onderscheiden door het type ligplaats en de ser vice. Daarnaast wil een werkgroep onderzoeken of er meer diversiteit kan komen in het aanbod. Moge lijk door zeilevenementen en wedstrijden te organiseren. Mis schien door uit te breiden met verhuur van boten en de haven voor een deel te profileren als sportvishaven. De dorpsraad ziet kansen in een evenementenruimte, die bij slecht weer ook gebruikt kan wor den tijdens Peerock, de Colijn- splaatse dagen en Koningsnacht. De raadsleden denken aan de vis mijn, die inmiddels in bezit is van de gemeente. United Fish Aucti ons huurt het gebouw komende jaren nog voor de veiling van gar nalen en kreeften, maar of dat op de lange termijn ook echt in Co lijnsplaat blijft, is niet duidelijk. Ook een restaurant in het ho gere segment lijkt de dorpsraad wel wat. Net als een klein strandje aan de haven en een weekmarkt op het oude havenplateau. Lokale ondernemers zien dat ook wel zit- Een goed restaurant, een klein strandje en een weekmarkt. Dat lijkt de dorpsraad wel wat ten, maar benadrukken daarnaast het belang van dienstverlening voor nautische klanten. Ook zien ze mogelijkheden in verblijfsmo gelijkheden op en aan het water, in de vorm van een hotel, klein schalig resort of betere voorzie ningen aan de jachthaven zelf. Welke van deze ideeën daad werkelijk worden uitgevoerd, moet binnenkort duidelijk wor den. Adjunct-secretaris Melis hoopt dat dit najaar een eerste ver sie van de visie op tafel ligt. „Zodat helder is wat we met de haven willen en we eindelijk de daad bij het woord kunnen voegen." Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat door de juiste mix op het gebied van toerisme en recreatie de lokale economie zal versterken. De gemeente vindt dat het wel moet gebeuren op een schaal die past bij de Colijnsplaat. FERRIES PROFITEER DIRECT EN GA NAAR maandag 21 augustus 2017 BE Elodie Kint -Jan-Kees Poley Zeesla op Mosseldag Pieter van der Linden vist het gefrituurde zeewier uit de pan. foto johan van der heijden Colijnsplaat Meer aandacht voor water sport, betere voorzieningen, goede verblijfsmogelijkheden en een functie als nautisch centrum. Dat zijn de belangrijk ste pijlers voor de herontwik keling van het havengebied in Colijnsplaat. Dit najaar moeten de plannen concreet worden. Elodie Kint Van 59;-VOOr HtJ,- VIP-ticket 100,- p.p. Vaar mee op 2 of 3 september ROTTERDAM JOUW TRIP. JOUW SCHIP.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 58