Jachthaven van
Colijnsplaat
krijgt oppepper
II
II
In Yerseke proefje nieuwe lekkernijen
)LEN 19
Op de Mosseldag in Yerseke waren
dit jaar ook broodjes zeewier en
chips van zeesla te krijgen. Dat is voor
veel bezoekers nog wel even wennen.
WERELDHAVENDAGEN
P&OK
PZC.NL/ZOMERUITJES
Op de Mosseldag in Yer
seke waren zoals altijd
mosselen, oesters of een
simpel broodje hambur
ger te krijgen. Maar wie zich wilde
wagen aan iets nieuws, kon ook
kiezen voor iets anders.
„Wie lust er een chipje van zee
sla?", vraagt Pieter van der Linden
van het NIOZ (Nederlands Insti
tuut voor Onderzoek der Zee) za
terdag aan een tiental mensen dat
onder de tent staat te schuilen
voor de laatste regenbui. Jan-Kees
Poley (54) uit Yerseke draait zich
om: „Dat wil ik wel!"
Het is dan wel Mosseldag in het
vissersdorp, maar er staat meer
centraal dan alleen het iconische
schelpdier. Op de 'Mossel Expe
rience' aan de Ankerweg zijn ook
kreeften, krabben, oesters en vis
sen te vinden. Maar bovenal wordt
dit jaar opvallend veel aandacht
besteed aan zeewier.
Volgens Alexander Ebbing, ook
van het NIOZ, is het de groente
van de toekomst. Niet alleen een
'superfood', maar bijvoorbeeld ook
geschikt als veevoer. En het wordt
verwerkt in verschillende produc
ten, zoals mayonaise, mosterd en
kruidenmixen. „Het heeft een
zilte smaak en zit vol vitaminen."
Van der Linden pakt een ge
droogd stukje zeesla van een
schaal en legt het in de frietpan.
„Niet langer dan vijf seconden
bakken, want zeesla is erg dun.
Even laten uitdruppen en dan
kunt u het lekker met een sausje
eten", vertelt hij erbij. Poley pakt
een flinterdun chipje en stopt het
in zijn mond. Vol verwachting kij
ken de andere toeschouwers hem
aan. „Ja, wat zal ik ervan zeggen?",
denkt hij hardop. „Het is apart."
Wat zal ik zeggen
van de zeesla-chips?
Het is heel apart
Een paar kramen verder bij
Anne Adams van Zilt By Anne val
len de bereidingen met zeewier
beter in de smaak. De Brabantse
heeft zich twee jaar lang verdiept
in zeewieren en er inmiddels zo'n
zestig recepten mee ontwikkeld.
Net als de medewerkers van NIOZ
gelooft zij dat het voedsel van de
toekomst is. „Het is duurzaam,
veelzijdig en ook nog eens lekker",
zegt ze.
Op het menu bij Adams staan
zeeslacupcakes, een broodje zee
wier en een hapje van dadel, gei
tenkaas en duivelstong. Jaap Ha-
meeteman (54) uit Goeree-Over-
flakkee gaat voor het broodje zee
wier; rood hoorntjeswier in een
opgerolde omelet, tussen een
zacht broodje. „Het smaakt
prima", oordeelt hij. „Het zeewier
heeft een beetje dezelfde beet als
postelein en is lekker zout."
Pas aan het einde van de Anker-
weg komen echte mosselliefheb
bers aan hun trekken. Daar geeft
cateraar en chef Pim van Engelen
burg demonstraties namens het
Nederlandse Mosselbureau. „Ik
maak vandaag geen klassieke
mosselen, maar mosselen op
Thaise en Spaanse wijze", vertelt
hij. En iedereen mag gratis proe
ven.
Linda van Yzendoorn (45) uit
Boskoop staat voor de tweede keer
in de rij. „Ik heb net Thaise mos
selen geproefd. Een heerlijk pit
tige nasmaak. Nu wil ik de
Spaanse variant proberen." Het
Mosselbureau hoopt dat mensen
de recepten nadien opzoeken op
mosselen.nl, om zelf ook aan de
slag te gaan.
Komende maanden wordt ge
werkt aan een structuurvisie
waarin komt te staan wat wense
lijk is in het gebied en hoe daar
naartoe gewerkt kan worden. Ad
junct-secretaris van de gemeente
Noord-Beveland Bas Melis vertelt
dat er wel al losse ideeën zijn. Die
heeft de gemeente in kaart ge
bracht door gesprekken te voeren
met belanghebbenden, zoals de
watersportvereniging, de dorps
raad en lokale ondernemers.
Volgens de Watersportvereni
ging (WSV) Noord-Beveland be
gint de eerste uitdaging al bij het
aanspreken van de booteigenaren.
De WSV merkt dat deze groep
vergrijst en dat er weinig aanwas
is van jonge watersporters.
Daarom denkt zij dat het belang
rijk is om de haven van andere
jachthavens te onderscheiden
door het type ligplaats en de ser
vice. Daarnaast wil een werkgroep
onderzoeken of er meer diversiteit
kan komen in het aanbod. Moge
lijk door zeilevenementen en
wedstrijden te organiseren. Mis
schien door uit te breiden met
verhuur van boten en de haven
voor een deel te profileren als
sportvishaven.
De dorpsraad ziet kansen in een
evenementenruimte, die bij
slecht weer ook gebruikt kan wor
den tijdens Peerock, de Colijn-
splaatse dagen en Koningsnacht.
De raadsleden denken aan de vis
mijn, die inmiddels in bezit is van
de gemeente. United Fish Aucti
ons huurt het gebouw komende
jaren nog voor de veiling van gar
nalen en kreeften, maar of dat op
de lange termijn ook echt in Co
lijnsplaat blijft, is niet duidelijk.
Ook een restaurant in het ho
gere segment lijkt de dorpsraad
wel wat. Net als een klein strandje
aan de haven en een weekmarkt
op het oude havenplateau. Lokale
ondernemers zien dat ook wel zit-
Een goed restaurant,
een klein strandje en
een weekmarkt. Dat
lijkt de dorpsraad
wel wat
ten, maar benadrukken daarnaast
het belang van dienstverlening
voor nautische klanten. Ook zien
ze mogelijkheden in verblijfsmo
gelijkheden op en aan het water,
in de vorm van een hotel, klein
schalig resort of betere voorzie
ningen aan de jachthaven zelf.
Welke van deze ideeën daad
werkelijk worden uitgevoerd,
moet binnenkort duidelijk wor
den. Adjunct-secretaris Melis
hoopt dat dit najaar een eerste ver
sie van de visie op tafel ligt. „Zodat
helder is wat we met de haven
willen en we eindelijk de daad bij
het woord kunnen voegen."
Iedereen lijkt het erover eens te
zijn dat door de juiste mix op het
gebied van toerisme en recreatie
de lokale economie zal versterken.
De gemeente vindt dat het wel
moet gebeuren op een schaal die
past bij de Colijnsplaat.
FERRIES
PROFITEER DIRECT EN GA NAAR
maandag 21 augustus 2017
BE
Elodie Kint
-Jan-Kees Poley
Zeesla op Mosseldag
Pieter van der Linden vist het gefrituurde zeewier uit de pan. foto johan van der heijden
Colijnsplaat
Meer aandacht voor water
sport, betere voorzieningen,
goede verblijfsmogelijkheden
en een functie als nautisch
centrum. Dat zijn de belangrijk
ste pijlers voor de herontwik
keling van het havengebied in
Colijnsplaat. Dit najaar moeten
de plannen concreet worden.
Elodie Kint
Van 59;-VOOr HtJ,- VIP-ticket 100,- p.p.
Vaar mee op 2 of 3 september
ROTTERDAM
JOUW TRIP. JOUW SCHIP.