'Tien boeketten verkopen
per dag is een topprestatie'
5
Gouden tijden
„Ik ben opgegroeid op een boerderij
met veel vrijheid en altijd buiten. La
ter ging ik in een ziekenhuis werken
en miste ik het buitenleven. Toen
ben ik op zoek gegaan naar een huis
met een flinke lap grond. In 2008 ben
ik hier De Pluktuin begonnen."
„Mijn zus, Ilse Rood (52), komt een
paar keer per week deze kant op. We
doen het werk samen; zij geeft de
workshops bloemschikken. Verder
komt regelmatig een vrijwilligster
helpen. Het is nog geen halve hectare
grond, maar wel heel bewerkelijk."
„Ik zaai jaarlijks zo'n dertig soorten
bloemen in, zoals leeuwenbekken,
duizendschoon, dahlia's, goudsbloe
men en korenbloemen. Daarnaast
heb ik veertig soorten vaste planten
en siergrassen staan."
„De klant krijgt een emmertje met
een bodempje water en een schaartje
mee. De dikte van de bos stelen be
paalt de prijs, die gemiddeld rond
6 euro ligt."
„Tegenwoordig zijn de gebruikte ma
terialen kostendekkend en houd ik
iets over. Zo heb ik de beregeningsin-
stallatie kunnen uitbreiden. Dat
kostte zo'n 1.500 euro. Het is leuk om
vanuit je eigen bedrijfsresultaat te
kunnen investeren. Onze uren zijn
nergens in meegenomen. Ik werk
nog twee dagen per week op een zie
kenhuislab."
Mijn droom is om het
hele jaar van de
pluktuin te leven
„De meeste klanten komen voor het
eerst, vaak in een groepje. Ze kopen
dan wel allemaal een boeket. Als ik
tien boeketten verkoop op een dag is
dat echt een topprestatie."
„Achterin ligt een stukje grond dat ik
bij de tuin wil betrekken. Daar kun
nen meer planten worden weggezet.
Het bloeiseizoen wordt dan verlengd,
omdat we eerder kunnen openen. Nu
zijn we van juli tot en met september
open, omdat eenjarige bloemen pas
in juli bloeien. Mijn droom is om het
hele jaar hiervan te kunnen leven."
WAT KOST DAT?
Uw keurmeester heeft de zomer in
de bol en laat de teugels vandaag wat
vieren: het wordt deze keer toege
staan dat alle zeven (huis)merken een
eigen troef in de mix gooien: van pra
line tot brownie en van stracciatella-
schaafsels tot een vleugje vanille. De
basis is echter gelijk: chocolade-ijs.
IJs-eis
En juist die basis rammelt geregeld,
oordeelt de tweekoppige jury na de
blinde smaakrondes. De ijsmakers
van Hertog, Albert Heijn, Lidl en
Jumbo tonen zich bevroren luchtver-
kopers. Tot voor kort moest een liter
ijs volgens de wet aan een minimum
gewicht voldoen, legt Arjan uit. On
der druk van sommige fabrikanten is
die ijs-eis dit jaar echter van tafel ge
veegd.
Het gevolg: volgens het panel is het
ijs veel te luchtig en houden de opge
klopte supermarktbollen in de mond
te weinig body over. Arjan: „Kosten-
technisch is het misschien een
slimme truc, maar het betekent ook
dat de smaak sneller vervliegt."
Haagen-Dazs heeft wél genoeg om
het lijf en wint zodoende de bolle-
Kostentechnisch een
slimme truc, maar de
smaak vervliegt snel
tjestrui. Het ijs heeft de lekkerste
bite, mede dankzij de fijne stukjes
chocoladechips en de volste choco-
smaak. Een andere topfavoriet, het
razend populaire Ben Jerry's, stelt
daarentegen verrassend teleur. De
pure kern van What-A-Lotta Choco
late, één van de nieuwere in een
breed spectrum aan chocosmaken
van de twee Amerikaanse jeugd
vrienden, kent een zanderig mond-
gevoel; bijna alsof het spul na ont
dooiing opnieuw is ingevroren (wat
onder supervisie van uw keurmees
ter in ieder geval niet is gebeurd). De
rest van het ijs smaakt helaas ook wat
oud.
Wildcard
Professor Grunschnabel maakt zijn
wildcard ook niet waar. Op papier
wint de plantaardige chocola van ko
kos, vers geperst sinaasappelsap en
een vleugje bourbonvanille hoe dan
ook de originaliteitsprijs. In de prak
tijk is het echter kokosnoot wat de
klok slaat. Daar kan het panel geen
chocola van maken.
ONSPANEL
ir*v
woensdag 16 augustus 2017
pi
v *>lj <4
Anja
Peters
kocht een
berege-
ningsin-
stallatie
van de
winst.
FOTO KEES
BENNEMA
Sommige ondernemers moeten
het van de zomerperiode hebben.
Vandaag Anja Peters (55) uit Bos-
schenhoofd die daar in de zomer
De Pluktuin heeft, met workshops.
Annelies Wijnen
Waarom een pluktuin?
Werkje hier alleen?
Heeft u alleen eenjarige bloemen?
Hoe kopen mensen hun boeket?
Is de tuin financieel interessant?
—Anja Peters
Heeft u veel vaste klanten?
Wat zijn de toekomstplannen?
44
—Arjan Nijenhuis
Mike Brevoord (25)
uit Rilland vond twee
weken Sicilië prima
te betalen.
„Dit jaar heb ik met
mijn vriendin een
tweeweekse rondreis
door Sicilië gemaakt.
We verbleven twee of
drie dagen op de
zelfde plek en trokken
dan weer verder.
Ruïnes, tempels,
prachtige stranden,
historische stadjes:
we keken onze ogen
uit. Soms overnacht
ten we in een bed and
breakfast en een an
dere keer in een ap-
partement.
Af en toe
was het ont
bijt inbegrepen,
meestal moesten
we zelf wat halen in de
buurt.
Gemiddeld waren we
80 euro per nacht
kwijt. Voor twee per
sonen hebben we in
totaal 2.500 euro be
taald, inclusief vlucht
en overnachtingen. De
Arjan Nijenhuis (44), inter
nationaal gevierde ijscoboer.
Zit al 25 jaar in het ijs.
Leny d'Hont (59), komt als
vaste kracht van Fresh More -s'
eveneens beslagen ten ijs.
prijzen in
super
markten
zijn ver
gelijkbaar
met die in
Nederland.
Uit eten kun
je ook voor
een gering
bedrag.
Wij waren aan een
driegangenmenu en
drankjes zo'n 30 euro
per persoon kwijt. Als
je de vakantie vooraf
goed organiseert, is
Sicilië een prima be
taalbaar gebied."
—Hans Puik