'Tien boeketten verkopen per dag is een topprestatie' 5 Gouden tijden „Ik ben opgegroeid op een boerderij met veel vrijheid en altijd buiten. La ter ging ik in een ziekenhuis werken en miste ik het buitenleven. Toen ben ik op zoek gegaan naar een huis met een flinke lap grond. In 2008 ben ik hier De Pluktuin begonnen." „Mijn zus, Ilse Rood (52), komt een paar keer per week deze kant op. We doen het werk samen; zij geeft de workshops bloemschikken. Verder komt regelmatig een vrijwilligster helpen. Het is nog geen halve hectare grond, maar wel heel bewerkelijk." „Ik zaai jaarlijks zo'n dertig soorten bloemen in, zoals leeuwenbekken, duizendschoon, dahlia's, goudsbloe men en korenbloemen. Daarnaast heb ik veertig soorten vaste planten en siergrassen staan." „De klant krijgt een emmertje met een bodempje water en een schaartje mee. De dikte van de bos stelen be paalt de prijs, die gemiddeld rond 6 euro ligt." „Tegenwoordig zijn de gebruikte ma terialen kostendekkend en houd ik iets over. Zo heb ik de beregeningsin- stallatie kunnen uitbreiden. Dat kostte zo'n 1.500 euro. Het is leuk om vanuit je eigen bedrijfsresultaat te kunnen investeren. Onze uren zijn nergens in meegenomen. Ik werk nog twee dagen per week op een zie kenhuislab." Mijn droom is om het hele jaar van de pluktuin te leven „De meeste klanten komen voor het eerst, vaak in een groepje. Ze kopen dan wel allemaal een boeket. Als ik tien boeketten verkoop op een dag is dat echt een topprestatie." „Achterin ligt een stukje grond dat ik bij de tuin wil betrekken. Daar kun nen meer planten worden weggezet. Het bloeiseizoen wordt dan verlengd, omdat we eerder kunnen openen. Nu zijn we van juli tot en met september open, omdat eenjarige bloemen pas in juli bloeien. Mijn droom is om het hele jaar hiervan te kunnen leven." WAT KOST DAT? Uw keurmeester heeft de zomer in de bol en laat de teugels vandaag wat vieren: het wordt deze keer toege staan dat alle zeven (huis)merken een eigen troef in de mix gooien: van pra line tot brownie en van stracciatella- schaafsels tot een vleugje vanille. De basis is echter gelijk: chocolade-ijs. IJs-eis En juist die basis rammelt geregeld, oordeelt de tweekoppige jury na de blinde smaakrondes. De ijsmakers van Hertog, Albert Heijn, Lidl en Jumbo tonen zich bevroren luchtver- kopers. Tot voor kort moest een liter ijs volgens de wet aan een minimum gewicht voldoen, legt Arjan uit. On der druk van sommige fabrikanten is die ijs-eis dit jaar echter van tafel ge veegd. Het gevolg: volgens het panel is het ijs veel te luchtig en houden de opge klopte supermarktbollen in de mond te weinig body over. Arjan: „Kosten- technisch is het misschien een slimme truc, maar het betekent ook dat de smaak sneller vervliegt." Haagen-Dazs heeft wél genoeg om het lijf en wint zodoende de bolle- Kostentechnisch een slimme truc, maar de smaak vervliegt snel tjestrui. Het ijs heeft de lekkerste bite, mede dankzij de fijne stukjes chocoladechips en de volste choco- smaak. Een andere topfavoriet, het razend populaire Ben Jerry's, stelt daarentegen verrassend teleur. De pure kern van What-A-Lotta Choco late, één van de nieuwere in een breed spectrum aan chocosmaken van de twee Amerikaanse jeugd vrienden, kent een zanderig mond- gevoel; bijna alsof het spul na ont dooiing opnieuw is ingevroren (wat onder supervisie van uw keurmees ter in ieder geval niet is gebeurd). De rest van het ijs smaakt helaas ook wat oud. Wildcard Professor Grunschnabel maakt zijn wildcard ook niet waar. Op papier wint de plantaardige chocola van ko kos, vers geperst sinaasappelsap en een vleugje bourbonvanille hoe dan ook de originaliteitsprijs. In de prak tijk is het echter kokosnoot wat de klok slaat. Daar kan het panel geen chocola van maken. ONSPANEL ir*v woensdag 16 augustus 2017 pi v *>lj <4 Anja Peters kocht een berege- ningsin- stallatie van de winst. FOTO KEES BENNEMA Sommige ondernemers moeten het van de zomerperiode hebben. Vandaag Anja Peters (55) uit Bos- schenhoofd die daar in de zomer De Pluktuin heeft, met workshops. Annelies Wijnen Waarom een pluktuin? Werkje hier alleen? Heeft u alleen eenjarige bloemen? Hoe kopen mensen hun boeket? Is de tuin financieel interessant? —Anja Peters Heeft u veel vaste klanten? Wat zijn de toekomstplannen? 44 —Arjan Nijenhuis Mike Brevoord (25) uit Rilland vond twee weken Sicilië prima te betalen. „Dit jaar heb ik met mijn vriendin een tweeweekse rondreis door Sicilië gemaakt. We verbleven twee of drie dagen op de zelfde plek en trokken dan weer verder. Ruïnes, tempels, prachtige stranden, historische stadjes: we keken onze ogen uit. Soms overnacht ten we in een bed and breakfast en een an dere keer in een ap- partement. Af en toe was het ont bijt inbegrepen, meestal moesten we zelf wat halen in de buurt. Gemiddeld waren we 80 euro per nacht kwijt. Voor twee per sonen hebben we in totaal 2.500 euro be taald, inclusief vlucht en overnachtingen. De Arjan Nijenhuis (44), inter nationaal gevierde ijscoboer. Zit al 25 jaar in het ijs. Leny d'Hont (59), komt als vaste kracht van Fresh More -s' eveneens beslagen ten ijs. prijzen in super markten zijn ver gelijkbaar met die in Nederland. Uit eten kun je ook voor een gering bedrag. Wij waren aan een driegangenmenu en drankjes zo'n 30 euro per persoon kwijt. Als je de vakantie vooraf goed organiseert, is Sicilië een prima be taalbaar gebied." —Hans Puik

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 49