Lekkers ucm Giphart en meer over cle kook van d
DOEN
Gipharts
et is komkommertijd. Iedereen
is of was of wil op vakantie -
en voor sommigen lijkt de
wereld een beetje stil te staan.
Daarom wil ik in deze bijdrage
bij wijze van uitzondering iets anders
doen dan schrijven over een gerecht, een
culinair fenomeen of ingrediënt.
Ik wil iemand in het zonnetje zetten:
de fotografe die mij elke aflevering staand
in mijn keuken in de meest idiote poses
denkbaar weet te vereeuwigen. Haar
naam is Shody en terwijl ik dit schrijf,
is zij met haar vriend aan het toeren in
Amerika.
Shody is een blonde Utrechtse wervel
wind die met een overload aan energie
om de zoveel weken bij mij aanbelt -
altijd te vroeg - om mij gillend van voor
pret te laten zien welke attributen en
ingrediënten ze nu weer bij zich heeft
ter illustratie van de stukjes die ik heb
geschreven: een
feestmuts, kerst-
lampjes, een
Indonesisch gewaad, een bevroren
kreeft, neptatoeages, een verre
kijker, enzovoort. Altijd schik ik mij in
mijn lot, terwijl mijn vrouw er hoofd
schuddend bij staat ('een nepdrol,
Ronald?').
Gastroporno
Shody is geen voedselfotografe die een
mondwaterende afbeelding moet maken
van een door mij vervaardigd bordje
gastroporno, noch een portretfotograaf
die het diepst van mijn ziel op indrin
gende wijze probeert bloot te leggen.
Het is haar taak om een beetje een
aantrekkelijke plaat te schieten die
lezers dit stukje binnentrekt.
Meestal doen Shody en ik een paar
opnames in één keer. Tot nu toe hebben
bijna alle foto's die zij heeft geschoten de
krant gehaald, op één na.
Bij een column over 'zelf kaasmaken' -
die om een of andere vage reden met
Geert Wilders te maken had - ging ik op
de foto met een bak yoghurt. Tot een jaar
of tien geleden verkochten winkels in
Nederland alleen dunne yoghurt die je
in een theedoek moest gieten om te laten
uitdruipen. Van die uitgelekte dikkere
yoghurt kon dan kaas of tzatziki worden
gemaakt.
Californïë
Toch besloot ik bij het stukje over
Wilders een ander gerecht te plaatsen,
waardoor de foto die Shody had gemaakt
er hoofdschuddend bij staal. 'I>n nepdrol, Ronald?'
kwam te vervallen.
Maar nu toert Shody dus door Califor-
nië en zitten we plotseling met een plan
ningsprobleem, want ook ik ga met mijn
gezin de hort op. Gelukkig hebben we
die yoghurtfoto nog!
En daarom gooien we het eens hele
maal om: nu Shody niet een foto heeft
gemaakt bij een tekst van mij, maak
ik een komkommertijdbijdrage bij een
van haar foto's.
Dank Shody! 41
Ronald Giphart grijpt de zomer aan om het
eens over een andere boeg te gooien.
Hij brengt een ode aan zijn fotografe Shody.
eten drinken
Op Ketels aan de Kade, dit week
end in Rotterdam, wordt met een
streekmarkt en een openluchther-
berg teruggeblikt op het eetverleden
de stad vanaf de 15de eeuw.
Foto SHODY CAREMAN
Een blonde
wervelwind
341 zaterdag 12 augustus 2017
WG