Lekkers ucm Giphart en meer over cle kook van d DOEN Gipharts et is komkommertijd. Iedereen is of was of wil op vakantie - en voor sommigen lijkt de wereld een beetje stil te staan. Daarom wil ik in deze bijdrage bij wijze van uitzondering iets anders doen dan schrijven over een gerecht, een culinair fenomeen of ingrediënt. Ik wil iemand in het zonnetje zetten: de fotografe die mij elke aflevering staand in mijn keuken in de meest idiote poses denkbaar weet te vereeuwigen. Haar naam is Shody en terwijl ik dit schrijf, is zij met haar vriend aan het toeren in Amerika. Shody is een blonde Utrechtse wervel wind die met een overload aan energie om de zoveel weken bij mij aanbelt - altijd te vroeg - om mij gillend van voor pret te laten zien welke attributen en ingrediënten ze nu weer bij zich heeft ter illustratie van de stukjes die ik heb geschreven: een feestmuts, kerst- lampjes, een Indonesisch gewaad, een bevroren kreeft, neptatoeages, een verre kijker, enzovoort. Altijd schik ik mij in mijn lot, terwijl mijn vrouw er hoofd schuddend bij staat ('een nepdrol, Ronald?'). Gastroporno Shody is geen voedselfotografe die een mondwaterende afbeelding moet maken van een door mij vervaardigd bordje gastroporno, noch een portretfotograaf die het diepst van mijn ziel op indrin gende wijze probeert bloot te leggen. Het is haar taak om een beetje een aantrekkelijke plaat te schieten die lezers dit stukje binnentrekt. Meestal doen Shody en ik een paar opnames in één keer. Tot nu toe hebben bijna alle foto's die zij heeft geschoten de krant gehaald, op één na. Bij een column over 'zelf kaasmaken' - die om een of andere vage reden met Geert Wilders te maken had - ging ik op de foto met een bak yoghurt. Tot een jaar of tien geleden verkochten winkels in Nederland alleen dunne yoghurt die je in een theedoek moest gieten om te laten uitdruipen. Van die uitgelekte dikkere yoghurt kon dan kaas of tzatziki worden gemaakt. Californïë Toch besloot ik bij het stukje over Wilders een ander gerecht te plaatsen, waardoor de foto die Shody had gemaakt er hoofdschuddend bij staal. 'I>n nepdrol, Ronald?' kwam te vervallen. Maar nu toert Shody dus door Califor- nië en zitten we plotseling met een plan ningsprobleem, want ook ik ga met mijn gezin de hort op. Gelukkig hebben we die yoghurtfoto nog! En daarom gooien we het eens hele maal om: nu Shody niet een foto heeft gemaakt bij een tekst van mij, maak ik een komkommertijdbijdrage bij een van haar foto's. Dank Shody! 41 Ronald Giphart grijpt de zomer aan om het eens over een andere boeg te gooien. Hij brengt een ode aan zijn fotografe Shody. eten drinken Op Ketels aan de Kade, dit week end in Rotterdam, wordt met een streekmarkt en een openluchther- berg teruggeblikt op het eetverleden de stad vanaf de 15de eeuw. Foto SHODY CAREMAN Een blonde wervelwind 341 zaterdag 12 augustus 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 98