O O O O O Pluk Farmbieren met ingrediënten uit Zeeland drinken lekker weg MARGOT 17 f tllÉÉP9 hydraten liever uit de lekkere zelfgesneden friet. De burger is aangekleed met ei en ui, ge smolten kaas en iets waarvan ik verheugd denk dat het een aardappelkoekje is. Maar het blijkt de knapperige residu-rand van het ge bakken ei. Plakjes tomaat vallen tussen mijn vingers uit elkaar en op de sla ligt bruinver- kleurde witlof die al dagenlang geen vita- mientjes meer bevat. „We zullen het aan de groenteboer doorgeven", is het commentaar. Hoezo, levert die man dan geen stronkjes maar voorgesneden spul? De andere gang is zalmforel, een vis die eigenlijk niet bestaat. Het is regenboogforel die roze wordt gekleurd met krabextract of aardolie. De vis smaakt naar hele droge zalm en heeft veel eiwitten gelekt. Erbij ligt een bergje prima spinazie en ook een mysterieus bergje koude spaghetti, met een zweempje tomatensaus. Een restje, net zoals bij het dessert. Want naast een dame blanche met koude chocola desaus verschijnt als verrassingstoetje een halve Brusselse wafel met lauwe kersen. De wafel is buigbaar en smaakt naar nat karton. Het ding roept allerlei vragen op: wie kreeg de andere helft, wanneer was dat, en hoe gaat het nu met die persoon? We eten hem niet op. Van der Harst stelt verder geen vragen en le vert ook geen restitutie. De chef zit buiten te roken in het avondzonnetje. Als we een muntje in de wensput gooien en iets vriende lijks zeggen over de solide tuintafels, lichten de ogen van de eigenaar eindelijk op. Chinees graniet, zelf geïmporteerd, met studenten ver werkt tot horecatoepassingen. De chef grin nikt en vertelt dat er laatst gasten waren die twee tafels aan elkaar wilden schuiven. Dat lukte niet. We lachen er samen hartelijk om. Want lachen is beter dan huilen. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Pas geleden bleven mijn ouders bij ons in de B&B slapen. Mijn moeder had haar arm ge broken en zodoende waren de vakantie plannen in het water gevallen. Wij hadden nog een nacht een kamer vrij en dus kwamen ze ge zellig logeren. Erg leuk is het dan om samen te ontbijten, want waarom zouden ze samen op hun kamer de dag beginnen als dat ook met ons in de keuken kan? Na het ontbijt vertrokken we naar de kust en reden we langs pluktuin Hazenberg in Aagter- kerke. Het is een heerlijk plek, bijna mindfull, met al die bloemen in de meest uiteenlopende kleuren die meedeinen op de Zeeuwse wind. Ze kosten bijna niks en als het niet warm is, neem ik graag een arm vol mee. Mede omdat ik niet kan kiezen welke bloemen ik allemaal wil hebben. Mijn opa kweekte vroeger bloemen achter zijn moestuin. Prachtige dahlia's, chrysanten en pioe nen. Daarom zijn dat wellicht mijn lievelings bloemen. Hij verkocht ze ook aan huis wanneer hij met zijn wagen vol groenten en fuit rondreed. Ik weet wel zeker dat hij bijna alle bloemenna men had geweten in deze pluktuin. Hij had van zo'n uitje dan ook genoten, net als mijn ouders nu deden. Alleen bestonden zulke uitjes volgens mij toen nog niet. Bij terugkomst maakte ik een lunch met Zeeuwse sperziebonen, die we bij een stalletje langs de weg hadden gekocht. Samen met een blikje tonijn, drie gekookte eieren in plakjes en drie nieuwe aardappelen in de schil gekookt, maakte ik daar een salade van. De dressing maakte ik van olijfolie, balsamico, zout en peper en wat mayonaise. Hoe eenvoudig kan lekker zijn. Bij terugkomst maakte ik een lunch met Zeeuwse sperziebonen, die we bij een stalletje langs de weg hadden gekocht MIDDELBURG Ingridvanden Hoek staat geregeld op markten in Zeeland en Rotterdam. In klederdracht verkoop ze zelfge maakte babbelaars en het Zeeuwsche Farmbier. Die bier tjes laat ze samen met Jan Peij- nenburg uit Kamperland van Zeeuwse ingrediënten maken in België. „lan is tevens eigenaar van Five Star Farm in Kamperland. Hij bereidt het brouwen voor en verzamelt de ingrediënten", vertelt van den Hoek. „Het bier wordt in de brouwerij van Steenberge in Ertvelde gebrou wen", vervolgt ze. „Dit is een ambachtelijke brouwerij waar nog op authentieke wijze bier wordt gebrouwen. We hebben namen en etiketten ontwikkeld die laten zien dat het hier echt om een Zeeuws bier, gaat dat herinnert aan het moment na de gedane arbeid op het land." Zo bedachten ze namen als Wilde Jannetje voor een blond bier van 7 procent. Dat verwijst naar haar oma. Druzig Aaltje is een dubbel bier van 8 procent, dat ze vernoemde naar haar SLL* 'jf; 'A 41 -...••Iv'JRi XVn moeder, die het altijd druk had. Pittige Jette is naar haarzelf ver noemd. „Mijn oma noemde me altijd zo." Dit is een triple van 9 procent. Zwarte Lola, een bier van 6,5 procent verwijst naar een bekende figuur uit Goes en Tan netje 1\if was vroeger haar over buurvrouw. Dit bier is zoet en bevat 6,5 procent alcohol. Witte Merriette is geïnspireerd door een lied van Surrender. Het is een witbier van 5 procent. Keetje Roséetje is een rosébier van 3,5 procent en Hekke Betje is hun normale pils. Het bier is alleen te koop bij diverse restaurants en op markten. BEOORDELING zaterdag 12 augustus 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) 1 Op markten verkoopt Ingrid Hoek bier en zelfgemaakte bab belaars. FOTO MARCEL DAVIDSE dessert

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53