O
O
O
O
O
Pluk
Farmbieren met ingrediënten
uit Zeeland drinken lekker weg
MARGOT
17
f
tllÉÉP9
hydraten liever uit de lekkere zelfgesneden
friet. De burger is aangekleed met ei en ui, ge
smolten kaas en iets waarvan ik verheugd
denk dat het een aardappelkoekje is. Maar het
blijkt de knapperige residu-rand van het ge
bakken ei. Plakjes tomaat vallen tussen mijn
vingers uit elkaar en op de sla ligt bruinver-
kleurde witlof die al dagenlang geen vita-
mientjes meer bevat. „We zullen het aan de
groenteboer doorgeven", is het commentaar.
Hoezo, levert die man dan geen stronkjes
maar voorgesneden spul? De andere gang is
zalmforel, een vis die eigenlijk niet bestaat.
Het is regenboogforel die roze wordt gekleurd
met krabextract of aardolie. De vis smaakt
naar hele droge zalm en heeft veel eiwitten
gelekt. Erbij ligt een bergje prima spinazie en
ook een mysterieus bergje koude spaghetti,
met een zweempje tomatensaus.
Een restje, net zoals bij het dessert. Want
naast een dame blanche met koude chocola
desaus verschijnt als verrassingstoetje een
halve Brusselse wafel met lauwe kersen. De
wafel is buigbaar en smaakt naar nat karton.
Het ding roept allerlei vragen op: wie kreeg de
andere helft, wanneer was dat, en hoe gaat het
nu met die persoon? We eten hem niet op.
Van der Harst stelt verder geen vragen en le
vert ook geen restitutie. De chef zit buiten te
roken in het avondzonnetje. Als we een
muntje in de wensput gooien en iets vriende
lijks zeggen over de solide tuintafels, lichten
de ogen van de eigenaar eindelijk op. Chinees
graniet, zelf geïmporteerd, met studenten ver
werkt tot horecatoepassingen. De chef grin
nikt en vertelt dat er laatst gasten waren die
twee tafels aan elkaar wilden schuiven.
Dat lukte niet. We lachen er samen hartelijk
om. Want lachen is beter dan huilen.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Pas geleden bleven mijn ouders bij ons in de
B&B slapen. Mijn moeder had haar arm ge
broken en zodoende waren de vakantie
plannen in het water gevallen. Wij hadden nog
een nacht een kamer vrij en dus kwamen ze ge
zellig logeren. Erg leuk is het dan om samen te
ontbijten, want waarom zouden ze samen op
hun kamer de dag beginnen als dat ook met ons
in de keuken kan?
Na het ontbijt vertrokken we naar de kust en
reden we langs pluktuin Hazenberg in Aagter-
kerke. Het is een heerlijk plek, bijna mindfull,
met al die bloemen in de meest uiteenlopende
kleuren die meedeinen op de Zeeuwse wind. Ze
kosten bijna niks en als het niet warm is, neem ik
graag een arm vol mee. Mede omdat ik niet kan
kiezen welke bloemen ik allemaal wil hebben.
Mijn opa kweekte vroeger bloemen achter zijn
moestuin. Prachtige dahlia's, chrysanten en pioe
nen. Daarom zijn dat wellicht mijn lievelings
bloemen. Hij verkocht ze ook aan huis wanneer
hij met zijn wagen vol groenten en fuit rondreed.
Ik weet wel zeker dat hij bijna alle bloemenna
men had geweten in deze pluktuin.
Hij had van zo'n uitje dan ook genoten, net als
mijn ouders nu deden. Alleen bestonden zulke
uitjes volgens mij toen nog niet.
Bij terugkomst maakte ik een lunch met
Zeeuwse sperziebonen, die we bij een stalletje
langs de weg hadden gekocht. Samen met een
blikje tonijn, drie gekookte eieren in plakjes en
drie nieuwe aardappelen in de schil gekookt,
maakte ik daar een salade van. De dressing
maakte ik van olijfolie, balsamico, zout en peper
en wat mayonaise. Hoe eenvoudig kan lekker
zijn.
Bij terugkomst maakte ik een lunch met Zeeuwse
sperziebonen, die we bij een stalletje langs de weg
hadden gekocht
MIDDELBURG Ingridvanden
Hoek staat geregeld op markten
in Zeeland en Rotterdam. In
klederdracht verkoop ze zelfge
maakte babbelaars en het
Zeeuwsche Farmbier. Die bier
tjes laat ze samen met Jan Peij-
nenburg uit Kamperland van
Zeeuwse ingrediënten maken
in België.
„lan is tevens eigenaar van
Five Star Farm in Kamperland.
Hij bereidt het brouwen voor en
verzamelt de ingrediënten",
vertelt van den Hoek. „Het bier
wordt in de brouwerij van
Steenberge in Ertvelde gebrou
wen", vervolgt ze. „Dit is een
ambachtelijke brouwerij waar
nog op authentieke wijze bier
wordt gebrouwen. We hebben
namen en etiketten ontwikkeld
die laten zien dat het hier echt
om een Zeeuws bier, gaat dat
herinnert aan het moment na
de gedane arbeid op het land."
Zo bedachten ze namen als
Wilde Jannetje voor een blond
bier van 7 procent. Dat verwijst
naar haar oma. Druzig Aaltje is
een dubbel bier van 8 procent,
dat ze vernoemde naar haar
SLL* 'jf; 'A 41
-...••Iv'JRi XVn
moeder, die het altijd druk had.
Pittige Jette is naar haarzelf ver
noemd. „Mijn oma noemde me
altijd zo." Dit is een triple van 9
procent. Zwarte Lola, een bier
van 6,5 procent verwijst naar een
bekende figuur uit Goes en Tan
netje 1\if was vroeger haar over
buurvrouw. Dit bier is zoet en
bevat 6,5 procent alcohol. Witte
Merriette is geïnspireerd door
een lied van Surrender. Het is
een witbier van 5 procent. Keetje
Roséetje is een rosébier van 3,5
procent en Hekke Betje is hun
normale pils. Het bier is alleen te
koop bij diverse restaurants en
op markten.
BEOORDELING
zaterdag 12 augustus 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
1
Op markten verkoopt Ingrid Hoek bier en zelfgemaakte bab
belaars. FOTO MARCEL DAVIDSE
dessert