16 WEE
Het is moedig een
brasserie te
beginnen. Maar
dan is het wel een
goed idee verse
ingrediënten te
gebruiken. Daar
ontbreekt het aan
bij Rijk der
Vitaminen op
Tholen.
Cabaretier Hans Dorrestijn heeft
een heerlijke column die Gevoels
mens heet. Daarin beschrijft hij
zijn emoties als hij geconfron
teerd wordt met klein menselijk
leed. Zoals de verregende braderie: sjokkende,
moedeloze gezinnen, verkopers die op ver
kleumde vingers blazen. Maar iedereen zet
toch door, ondanks de slechte omstandighe
den. Bij het recenseren moet ik soms aan Dor
restijn denken. Want schoonheid en droefenis
liggen dicht bij elkaar, in Het Rijk der Vitami
nen bij Oud-Vossemeer.
De brasserie, met mooi terras, is gevestigd
in een kloeke graanloods op een prachtig
stukje Thools platteland: zwaluwen, wilgen,
een weids uitzicht over de akkers. Eigenaar
Alex van der Harst en zijn vrouw ontvangen
ons vriendelijk bij een indoorwaterval. Het is
een wensput, de opbrengst gaat naar mensen
HET MENU
die lijden aan de verschrikkelijke ziekte ALS.
Geroerd gaan we de trap op, naar een eetzaal
die is ingericht met Afrikaanse én Chinese
elementen. Kruikjes korenwijn zijn ingezet als
wanddecoratie, tafels zijn van rood graniet.
Op internet hadden we een onweerstaan
bare menukaart gezien: gerookte harder met
aardappelschuim, heek met lamsoren, rabar-
bertaart. Maar in het leren mapje dat we aan
gereikt krijgen, staan carpaccio en saté. „Dit is
de nieuwe kaart", zegt Van der Harst simpel
weg. Later volgt een completer verhaal: er wa
ren nieuwe uitbaters gevonden, maar de deal
ging niet door.
Ik kies het dagmenu en mijn echtgenoot
gaat voor het verrassingsmenu met ambachte
lijke, streekgebonden smaakmakers. Wat volgt
is in ieder geval verrassend. Zo is de beloofde
tomatensoep opvallend groen. Wat voor soep
het is, weten we niet, want na een 'smakelijk
eten' vertrekt de eigenaar, zonder uitleg. Het is
nogal zoute aardappelsoep met een stuk of
WAAR
drie spekblokjes. Manliefheeft een timbaaltje
van gerookte zalm, met Hollandse garnaaltjes
in mayonaise. De dressing is zoet-citroenig, er
is met dille en peterselie gestrooid. We zijn en
blijven de enige gasten en luisteren naar de
waterval en naar jazzradio uit Seattle. Ook ho
ren we piepjes uit de kassa. Biepboep. Boep-
boepbiep. Het is bijna experimentele jazz.
Speelt de eigenaar Snake op het scherm? Nee,
hij heeft besloten op deze stille vrijdagavond
de kassa te kalibreren. Hij belt ook even met
de helpdesk.
Burger
Mijn hoofdgerecht is de huisgemaakte verse
mega polderburger, aldus de menukaart. Maar
ik krijg een plat rondje samengeperst frikan-
dellenvlees. Huisgemaakte hamburgers zijn
toch meestal rul en hoog? Van der Harst zegt
dat het echt een burger van de rondrijdende
slager is, die zelf nog slacht. Er zit geen
broodje bij, op zich niet erg: ik haal mijn kool-
REKENING
zaterdag 12 augustus 2017
GO
A Ramona van Hout serveert de hoofdgerechten, fotosernestaverburg
A Eigenaar Alex van der Harst.
Restjes bij hoofdgerecht en
Marloes Matthijssen
Het Rijk der Vita
minen heeft twee
driegangenme
nu's. Een culinair
menu voor 34,95
en een dagmenu
voor 22,50 euro.
Daarnaast bevat de
kaart a la cartege-
rechten zoals me
loen met ham,
gamba's, kipsaté
en Coupe Boeren
jongens. Hoofdge
rechten beginnen
bij 13,50 (mega pol
der hamburger) en
gaan tot 28,50
euro (tournedos
van Thoolse dikbil).
Verder zijn er als
'vitamineverrijkers'
ook verse sappen
en smoothies.
Sint
Philipsland
Krabb,
'er>kreef(
Sint-
Annaland
Hollaereweg 9b
1 menu van de dag
22,50
1 menu van de chef
34,95
1 zoete witte wijn
3,75
1 droge witte wijn, Sauvignon
3,75
1 Bitburger tap
2,25
1 gerolsteiner Sprudel water
2,25
TOTAAL:
69,45