16 WEE Het is moedig een brasserie te beginnen. Maar dan is het wel een goed idee verse ingrediënten te gebruiken. Daar ontbreekt het aan bij Rijk der Vitaminen op Tholen. Cabaretier Hans Dorrestijn heeft een heerlijke column die Gevoels mens heet. Daarin beschrijft hij zijn emoties als hij geconfron teerd wordt met klein menselijk leed. Zoals de verregende braderie: sjokkende, moedeloze gezinnen, verkopers die op ver kleumde vingers blazen. Maar iedereen zet toch door, ondanks de slechte omstandighe den. Bij het recenseren moet ik soms aan Dor restijn denken. Want schoonheid en droefenis liggen dicht bij elkaar, in Het Rijk der Vitami nen bij Oud-Vossemeer. De brasserie, met mooi terras, is gevestigd in een kloeke graanloods op een prachtig stukje Thools platteland: zwaluwen, wilgen, een weids uitzicht over de akkers. Eigenaar Alex van der Harst en zijn vrouw ontvangen ons vriendelijk bij een indoorwaterval. Het is een wensput, de opbrengst gaat naar mensen HET MENU die lijden aan de verschrikkelijke ziekte ALS. Geroerd gaan we de trap op, naar een eetzaal die is ingericht met Afrikaanse én Chinese elementen. Kruikjes korenwijn zijn ingezet als wanddecoratie, tafels zijn van rood graniet. Op internet hadden we een onweerstaan bare menukaart gezien: gerookte harder met aardappelschuim, heek met lamsoren, rabar- bertaart. Maar in het leren mapje dat we aan gereikt krijgen, staan carpaccio en saté. „Dit is de nieuwe kaart", zegt Van der Harst simpel weg. Later volgt een completer verhaal: er wa ren nieuwe uitbaters gevonden, maar de deal ging niet door. Ik kies het dagmenu en mijn echtgenoot gaat voor het verrassingsmenu met ambachte lijke, streekgebonden smaakmakers. Wat volgt is in ieder geval verrassend. Zo is de beloofde tomatensoep opvallend groen. Wat voor soep het is, weten we niet, want na een 'smakelijk eten' vertrekt de eigenaar, zonder uitleg. Het is nogal zoute aardappelsoep met een stuk of WAAR drie spekblokjes. Manliefheeft een timbaaltje van gerookte zalm, met Hollandse garnaaltjes in mayonaise. De dressing is zoet-citroenig, er is met dille en peterselie gestrooid. We zijn en blijven de enige gasten en luisteren naar de waterval en naar jazzradio uit Seattle. Ook ho ren we piepjes uit de kassa. Biepboep. Boep- boepbiep. Het is bijna experimentele jazz. Speelt de eigenaar Snake op het scherm? Nee, hij heeft besloten op deze stille vrijdagavond de kassa te kalibreren. Hij belt ook even met de helpdesk. Burger Mijn hoofdgerecht is de huisgemaakte verse mega polderburger, aldus de menukaart. Maar ik krijg een plat rondje samengeperst frikan- dellenvlees. Huisgemaakte hamburgers zijn toch meestal rul en hoog? Van der Harst zegt dat het echt een burger van de rondrijdende slager is, die zelf nog slacht. Er zit geen broodje bij, op zich niet erg: ik haal mijn kool- REKENING zaterdag 12 augustus 2017 GO A Ramona van Hout serveert de hoofdgerechten, fotosernestaverburg A Eigenaar Alex van der Harst. Restjes bij hoofdgerecht en Marloes Matthijssen Het Rijk der Vita minen heeft twee driegangenme nu's. Een culinair menu voor 34,95 en een dagmenu voor 22,50 euro. Daarnaast bevat de kaart a la cartege- rechten zoals me loen met ham, gamba's, kipsaté en Coupe Boeren jongens. Hoofdge rechten beginnen bij 13,50 (mega pol der hamburger) en gaan tot 28,50 euro (tournedos van Thoolse dikbil). Verder zijn er als 'vitamineverrijkers' ook verse sappen en smoothies. Sint Philipsland Krabb, 'er>kreef( Sint- Annaland Hollaereweg 9b 1 menu van de dag 22,50 1 menu van de chef 34,95 1 zoete witte wijn 3,75 1 droge witte wijn, Sauvignon 3,75 1 Bitburger tap 2,25 1 gerolsteiner Sprudel water 2,25 TOTAAL: 69,45

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52