Waterrekening komt straks van Evides
3
'Mensen vragen of de eieren veilig zijn'
'We weten niet wat de volgende stap is'
'We gebruiken al jaren geen verse eieren meer'
Huishoudens in Zeeland krijgen
vanaf eind september een aparte re
kening voor hun waterverbruik.
Tot nu toe staat de afname van
drinkwater op de nota van energie
bedrijf Delta, samen met gas, elek
triciteit en/of televisie, telefoon en
internet. Officieel gaat de wijziging
in per oktober. In de praktijk bete
kent het dat vanaf 25 september
Evides de termijnbedragen en de
jaarrekening factureert. Klanten
krijgen vanaf die datum dus een
aparte rekening van Evides. De
drinkwaterleverancier zal zijn
klanten hierover deze maand een
brief sturen.
Wie vragen heeft over de factuur,
administratie en/of het doorgeven
van storingen kan vanaf 25 septem
ber de klantenservice van Evides
bereiken op telefoonnummer
0900-0787. Tot die datum handelt
Delta alle vragen over de waternota
af.
Evides heeft besloten zelf nota's
te gaan versturen als gevolg van de
opsplitsing en verkoop van onder
delen van het oude energiebedrijf
Delta. Twee nieuwe bedrijven zijn
ontstaan: energieproducent PZEM
en het nieuwe Delta, dat onder
meer gas, elektriciteit, televisie en
internet levert aan Zeeuwse huis
houdens. Bovendien liep het con
tract tussen het waterbedrijf en het
energiebedrijf af.
Evides heeft besloten
zelf nota's te gaan
sturen als gevolg van
de splitsing van Delta
en de verkoop van
delen van het bedrijf
Overigens blijft de Delta Net-
werkgroep diensten verrichten
voor waterbedrijf Evides, zoals het
onderhoud en beheer van het
drinkwaternet.
Door de verplichte splitsing van
het energieproductie- en het net
werkbedrijf heeft PZEM de Delta
Netwerkgroep eind maart verkocht
aan Stedin, een regionale netbe
heerder die vooral in de Randstad
opereert.
Netwerk
De Delta Netwerkgroep bestaat uit
Enduris (netwerkbeheerder) en
Delta Infra (infrastructuur). Endu
ris beheert het netwerk voor
200.000 Zeeuwse huishoudens en
bedrijven.
Nu is het losgemaakt van Eneco
heeft de Stedin Groep als zelfstan
dig bedrijf voor het eerst een half
jaarbericht gepubliceerd. Het moe
derbedrijf van netbeheerder Stedin,
Joulz en de Delta Netwerkgroep
ontstond op 1 februari na de ver
plichte splitsing van energiebedrijf
Eneco in een energiebedrijf (Eneco
Groep) en een netwerkbedrijf (Ste
din Groep).
Op financieel gebied verwacht de
Stedin Groep het jaar volgens de
planning af te sluiten. De winst
daalde tot 33 miljoen euro. In het
eerste halfjaar van 2016 kwam het
netwerkbedrijf nog tot winst van
58 miljoen euro.
Die daling is vooral het gevolg
van een tarievenbesluit van toe
zichthouder de Autoriteit Consu
ment en Markt. De Stedin Groep
moest daarom lagere tarieven han
teren. De klanten profiteerden
daarvan, terwijl Stedin de bedrijfs
kosten zag toenemen. Dat verklaart
mede de forse winstdaling.
Met de eieren die Bakkerij Risseeuw
gebruikt is niks mis, benadrukt bak
ker Martijn Risseeuw. „We krijgen
die via de bakkersgroothandel. Dat
bedrijf stuurde ons al in een heel
vroeg stadium een brief met de me
dedeling dat ze de veiligheid van de
eieren garandeerden."
Dat neemt niet weg dat Risseeuw,
die vijf vestigingen heeft in Zeeuws-
Vlaanderen, er niet helemaal gerust
op is. „We weten niet wat de vol
gende stap is. Ik zei het een paar da
gen geleden al: zo meteen gaan ze de
kippen onder de loep nemen. Dat ge
beurt nu ook. Ik sluit niet uit dat
straks alle eieren verdacht zijn. Dan
hebben we wel echt een probleem."
Klanten vragen nauwelijks naar de
herkomst van de eieren, zegt Ris
seeuw. „In onze lunchroom in Hulst
hadden we wel iemand die geen ei op
haar broodje wilde. Voor sommige
mensen is een ei toch een ei, dus ne
men ze geen enkel risico. Maar met
producten waar eieren in verwerkt
zijn, hebben mensen geen probleem.
Nóg niet in elk geval."
Chef-kok Jan van Liere, Hotel/brasserie Katoen
Elke dag gaat er bij Katoen een doos met
negentig eieren doorheen. Daar worden
natuurlijk niet alleen uitsmijters van ge
bakken. Ze worden ook gekookt of op
een broodje gezond geserveerd.
„Normaal is tijdens de lunch het spie
gelei een hardloper. Maar we zien dat af
nemen", vertelt chef-kok Jan van Liere.
„Mensen kiezen eerder voor een broodje
zonder ei. Klanten vragen ook regelma
tig of de eieren veilig zijn. Ze zijn er heel
bewust mee bezig."
Katoen bestelt de eieren bij de groen
teboer. „En die haalt ze weer bij Sturm in
Grijpskerke", weet Van Liere. „Dat be
drijf heeft me verzekerd dat de eieren
niet besmet zijn."
Behalve dat Van Liere weet waar de ei
eren vandaan komen, controleert hij re
gelmatig ook de codes op de eieren. „Er
is tot nu toe niets geks uit gekomen."
Katoen kan nu nog goed aan eieren ko
men voor zijn hotel/brasserie. „Maar als
de crisis voortduurt kan dat een pro
bleem worden. Weet je? Mensen staan er
niet zo bij stil dat ei de basis van veel pro
ducten is. Of het nu cake, ijs of mayo
naise is. Mensen bestellen dan geen spie
gelei, maar willen wel extra mayonaise
bij de frietjes."
Bakker Martijn Risseeuw
Als alle
eieren
verdacht zijn,
hebben we
een
probleem
Marius Landegent, pannenkoekenmolen De Graanhalm
Als ergens eieren voor worden gebruikt, dan
is het wel voor de oer-Hollandse pannen
koek. Toch? „Op aanraden van de voedsel- en
warenautoriteit gebruiken we al jaren geen
verse eieren meer", vertelt Marius Lande-
gent. „We bakken de pannenkoeken van ge
pasteuriseerd ei, dat we in grote pakken be
stellen bij een bakkersgroothandel. Die heeft
verzekerd dat de eieren goed zijn."
Dat neemt niet weg dat Landegent de vin
ger aan de pols houdt. „Elke ochtend bel ik
met de groothandel om te vragen naar de sta
tus van de eieren. Dat ben ik al gaan doen
toen de allereerste berichten over besmette
eieren kwamen, dus nog voordat de hype los
barstte. Want we willen geen enkel risico ne
men. En meer dan controleren waar je je
spullen vandaan haalt, kun je niet doen."
Het is die onwetendheid die het consu
menten, maar ook ondernemers lastig
maakt. „Een aantal gasten heeft voor ze kwa
men, gebeld om te vragen hoe het met onze
eieren zit. Ik kan ze geruststellen."
woensdag 9 augustus 2017
Waterbedrijf Evides gaat klan
ten in Zeeland, Goeree-Over-
flakkee en op de Brabantse Wal
voortaan zelf rekeningen voor
het waterverbruik sturen.
Frank Balkenende
Middelburg
„Sommige mensen nemen geen enkel risico." foto peter nicolai
„Eieren zijn de basis van veel producten." fotomarcelledavidse
„We willen geen enkel risico nemen."
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA