Waterrekening komt straks van Evides 3 'Mensen vragen of de eieren veilig zijn' 'We weten niet wat de volgende stap is' 'We gebruiken al jaren geen verse eieren meer' Huishoudens in Zeeland krijgen vanaf eind september een aparte re kening voor hun waterverbruik. Tot nu toe staat de afname van drinkwater op de nota van energie bedrijf Delta, samen met gas, elek triciteit en/of televisie, telefoon en internet. Officieel gaat de wijziging in per oktober. In de praktijk bete kent het dat vanaf 25 september Evides de termijnbedragen en de jaarrekening factureert. Klanten krijgen vanaf die datum dus een aparte rekening van Evides. De drinkwaterleverancier zal zijn klanten hierover deze maand een brief sturen. Wie vragen heeft over de factuur, administratie en/of het doorgeven van storingen kan vanaf 25 septem ber de klantenservice van Evides bereiken op telefoonnummer 0900-0787. Tot die datum handelt Delta alle vragen over de waternota af. Evides heeft besloten zelf nota's te gaan versturen als gevolg van de opsplitsing en verkoop van onder delen van het oude energiebedrijf Delta. Twee nieuwe bedrijven zijn ontstaan: energieproducent PZEM en het nieuwe Delta, dat onder meer gas, elektriciteit, televisie en internet levert aan Zeeuwse huis houdens. Bovendien liep het con tract tussen het waterbedrijf en het energiebedrijf af. Evides heeft besloten zelf nota's te gaan sturen als gevolg van de splitsing van Delta en de verkoop van delen van het bedrijf Overigens blijft de Delta Net- werkgroep diensten verrichten voor waterbedrijf Evides, zoals het onderhoud en beheer van het drinkwaternet. Door de verplichte splitsing van het energieproductie- en het net werkbedrijf heeft PZEM de Delta Netwerkgroep eind maart verkocht aan Stedin, een regionale netbe heerder die vooral in de Randstad opereert. Netwerk De Delta Netwerkgroep bestaat uit Enduris (netwerkbeheerder) en Delta Infra (infrastructuur). Endu ris beheert het netwerk voor 200.000 Zeeuwse huishoudens en bedrijven. Nu is het losgemaakt van Eneco heeft de Stedin Groep als zelfstan dig bedrijf voor het eerst een half jaarbericht gepubliceerd. Het moe derbedrijf van netbeheerder Stedin, Joulz en de Delta Netwerkgroep ontstond op 1 februari na de ver plichte splitsing van energiebedrijf Eneco in een energiebedrijf (Eneco Groep) en een netwerkbedrijf (Ste din Groep). Op financieel gebied verwacht de Stedin Groep het jaar volgens de planning af te sluiten. De winst daalde tot 33 miljoen euro. In het eerste halfjaar van 2016 kwam het netwerkbedrijf nog tot winst van 58 miljoen euro. Die daling is vooral het gevolg van een tarievenbesluit van toe zichthouder de Autoriteit Consu ment en Markt. De Stedin Groep moest daarom lagere tarieven han teren. De klanten profiteerden daarvan, terwijl Stedin de bedrijfs kosten zag toenemen. Dat verklaart mede de forse winstdaling. Met de eieren die Bakkerij Risseeuw gebruikt is niks mis, benadrukt bak ker Martijn Risseeuw. „We krijgen die via de bakkersgroothandel. Dat bedrijf stuurde ons al in een heel vroeg stadium een brief met de me dedeling dat ze de veiligheid van de eieren garandeerden." Dat neemt niet weg dat Risseeuw, die vijf vestigingen heeft in Zeeuws- Vlaanderen, er niet helemaal gerust op is. „We weten niet wat de vol gende stap is. Ik zei het een paar da gen geleden al: zo meteen gaan ze de kippen onder de loep nemen. Dat ge beurt nu ook. Ik sluit niet uit dat straks alle eieren verdacht zijn. Dan hebben we wel echt een probleem." Klanten vragen nauwelijks naar de herkomst van de eieren, zegt Ris seeuw. „In onze lunchroom in Hulst hadden we wel iemand die geen ei op haar broodje wilde. Voor sommige mensen is een ei toch een ei, dus ne men ze geen enkel risico. Maar met producten waar eieren in verwerkt zijn, hebben mensen geen probleem. Nóg niet in elk geval." Chef-kok Jan van Liere, Hotel/brasserie Katoen Elke dag gaat er bij Katoen een doos met negentig eieren doorheen. Daar worden natuurlijk niet alleen uitsmijters van ge bakken. Ze worden ook gekookt of op een broodje gezond geserveerd. „Normaal is tijdens de lunch het spie gelei een hardloper. Maar we zien dat af nemen", vertelt chef-kok Jan van Liere. „Mensen kiezen eerder voor een broodje zonder ei. Klanten vragen ook regelma tig of de eieren veilig zijn. Ze zijn er heel bewust mee bezig." Katoen bestelt de eieren bij de groen teboer. „En die haalt ze weer bij Sturm in Grijpskerke", weet Van Liere. „Dat be drijf heeft me verzekerd dat de eieren niet besmet zijn." Behalve dat Van Liere weet waar de ei eren vandaan komen, controleert hij re gelmatig ook de codes op de eieren. „Er is tot nu toe niets geks uit gekomen." Katoen kan nu nog goed aan eieren ko men voor zijn hotel/brasserie. „Maar als de crisis voortduurt kan dat een pro bleem worden. Weet je? Mensen staan er niet zo bij stil dat ei de basis van veel pro ducten is. Of het nu cake, ijs of mayo naise is. Mensen bestellen dan geen spie gelei, maar willen wel extra mayonaise bij de frietjes." Bakker Martijn Risseeuw Als alle eieren verdacht zijn, hebben we een probleem Marius Landegent, pannenkoekenmolen De Graanhalm Als ergens eieren voor worden gebruikt, dan is het wel voor de oer-Hollandse pannen koek. Toch? „Op aanraden van de voedsel- en warenautoriteit gebruiken we al jaren geen verse eieren meer", vertelt Marius Lande- gent. „We bakken de pannenkoeken van ge pasteuriseerd ei, dat we in grote pakken be stellen bij een bakkersgroothandel. Die heeft verzekerd dat de eieren goed zijn." Dat neemt niet weg dat Landegent de vin ger aan de pols houdt. „Elke ochtend bel ik met de groothandel om te vragen naar de sta tus van de eieren. Dat ben ik al gaan doen toen de allereerste berichten over besmette eieren kwamen, dus nog voordat de hype los barstte. Want we willen geen enkel risico ne men. En meer dan controleren waar je je spullen vandaan haalt, kun je niet doen." Het is die onwetendheid die het consu menten, maar ook ondernemers lastig maakt. „Een aantal gasten heeft voor ze kwa men, gebeld om te vragen hoe het met onze eieren zit. Ik kan ze geruststellen." woensdag 9 augustus 2017 Waterbedrijf Evides gaat klan ten in Zeeland, Goeree-Over- flakkee en op de Brabantse Wal voortaan zelf rekeningen voor het waterverbruik sturen. Frank Balkenende Middelburg „Sommige mensen nemen geen enkel risico." foto peter nicolai „Eieren zijn de basis van veel producten." fotomarcelledavidse „We willen geen enkel risico nemen." FOTO DIRK-JAN GJELTEMA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 70