Nèrgest nie zö lekker 12 ZE Kleinschalige productie van een traditionele pint op Het Eilandje Zuiderburen Streektaal Seef is een bier dat eeuwenlang alleen in Antwerpen gemaakt werd. Maar het raakte in de vergetelheid. Sinds twee weken wordt het weer gebrouwen. Zeg tegen Johan Van Dyck dat je niet van bier houdt en hij zal antwoorden: „Dat doe je wel, je bent alleen je favoriete bier nog niet te gengekomen." Het is een filosofie in een notendop. Van Dyck werkte jaren voor brouwers als Dom- melsch, Hoegaarden en Duvel Moortgat. En in zijn vrije tijd was hij dan met bier bezig. De hobby liep pas serieus uit de hand toen hij op het boek 'Ver dwenen brouwerijen' van Guy Verdonck stuitte. Van Dyck: „Hij schreef dat hét historische bier van Antwerpen het Seefbier was, maar dat 't helaas was verdwenen. Ster ker, het recept is zelfs verloren ge gaan." Een nieuwe obsessie was geboren. Van Dyck wilde het Seef bier zien, ruiken, proeven. Drie jaar lang zocht hij naar het verlo ren gewaande recept. Hij vond het in het archief van een brouwersfa milie. Een traditioneel bier kon nieuw leven ingeblazen worden. Want dat Seef een lange traditie heeft, is zeker. In Antwerpen was het zo populair dat er een wijk naar vernoemd is, de Seefhoek. Honderden brouwerijen maakten ooit dit blonde, ongefilterde bier, dat zijn zeer karakteristieke smaak vooral dankt aan de toevoeging van boekweit. Aan het einde van de zestiende eeuw werd daar al bier van gemaakt. De Spaanse overheerser verbood toen name lijk de toevoeging van boekweit. Maar dat leidde tot zo'n volksop roer, dat voor Antwerpen rap een uitzondering werd gemaakt. Schaalvergroting in de brouwe rijen, de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van pils deden Seef ruim drie eeuwen later alsnog de das om. Het zou tot 2012 duren voor het weer gebrouwen werd. Zij het op kleine schaal. In dat jaar besloten Johan Van Dyck en zijn partner Karen Follens om de Ant werpse Brouw Compagnie op te zetten. „We wilden ons eigen bier ontwikkelen dat onderscheidend genoeg was", zegt Karen. „Er zijn A Hét historische bier van Antwerpen was het Seefbier, maar dat was verdwenen al genoeg goede tripels op de markt. Daar was geen nood aan. Seef is lekker en onderscheidend genoeg." Zo oordeelde ook de jury van een van de meest prestigieuze biercompetities ter wereld, de World Beer Cup in de Verenigde Staten. Met Seef wonnen Karen en Johan nog in datzelfde jaar goud. Aanvankelijk maakten Johan en Karen het bier in een brouwerij in Oudenaarde. Maar sinds enkele weken hebben ze - onder meer door crowdfunding - een eigen brouwerij in een historisch pand op Het Eilandje in Antwerpen. Daar maken ze ook hun zelf ont wikkelde Bootjesbier, waarmee ze vorig jaar nog goud wonnen. In september moet ook het horecage deelte in en rond de brouwerij klaar zijn, waarna het pand open is voor publiek. Die eit 'r de slag van ee?' zegt 'n mannetje die naost me staot te kieken naor 'n kunstenaor die allerlei figuren op 'n glas zit te sliepen. Ik knikken en zeggen dat 't 'êêl gêêstig is. Oe dat die vint dat voo mekaore kriegt? 't Is m'n een raodsel. Me binnen op de Folkloristische Dag in Iezendieke, 'n goeie maond ge- leejen. Dien dag is 'n begrip in 'êêl Zêêuws-Vlaonderen. Wat zeg ik, in 'êêl Zêêland. Dat ka je best wel zeggen. Moe je maor op de Mart kieken. Sjêês- jes en gekroonde pêêren uut 'êêl Zêê land. 'Oe of ik dat kan zien? An de dracht natuurlijk. Je ziet daor vrouwen en vinters op udder Bevelands, maor ook op z'n Walchers. Jao, a je noe toe rist bin, dan weete hie natuurlijk niet uut welk dêêl van Zêêland die ménsen op die karretjes kommen. Dao zou na tuurlijk wel 's 't êên en 't ander over gezeid kunnen worren. Mao jao, begin daor 's an joengen. Daor is 't einde van zoek, ee? Gêên beginnen an. Mao mis- schiens zou t'r toch 'n 'oekje gemaokt kunnen worren of'n paor kraomen, wao je wat uutgelegd zou kunnen worren over die drachten. En ik weete kik zeker, dat zal gewaordeerd worren. Echt waor. En veel toeristen zullen ze ker op de foto willen mee zo'n vint of vrouwe in dracht. Je zou dan kunnen vraogen: 'As judder 'n selfie willen maoken, dat kan gerust 'öör. Mao dan moen 'k daorom êêst m'n musse goed zetten.' Mao noe terug nao de Kèrkstraote, want doen stoeng die kunstenaor die teikende op dat glas. Mee 'n soort bore krassende die daor in. 'n Boore op ele- triek. Om gêên spetters in z'n öögen te kriegen, droeg tie 'n bril. En voo z'n mond 'n kapje. Jao, net as bie de tand arts tegenwoordig. Je moet 'r maor op kommen. Mao éérlijk gezeid, 't is wel veilig ee. Daorom moe je daor as be zoeker ook niet flak mee je mule d'r op staon te kieken. Mao jao, je weet 't ee? Dao binnen altied van die ménsen die kunnen d'r nie dichte genoeg op staon te kieken. Da was natuurlijk ook 'ier zö, ee. Noe ao die vint die dao bezig was, al 'n paor kêêr 'n mannetje mee 'n alpinopetje, gebaord dat ie achteruut moste gaon. Of die dat nie begréép? Ik weet 't nie. Maor anêês stoppende die mee graveren en zei duidelijk: 'Dat is nu de laatste keer.' 't Alpinopetje dra- oiende z'n eigen om en riep nao z'n vrouwe die 'n eindje verder op 'm stond te wachten: „Mina, kom 's kij ken, het is de laatste keer. Die gaot 'r mee stoppen." De graveur wachtende even, pak kende daonao z'n machientje op, zet tende de stroom an en goeng geamu seerd vérder, 't Mannetje mee z'n ka lotje en z'n vrouwe stoengen allicht wee vooran. Mee studie keken ze nao de glasslieper, die daor 's even 'n schöön pêêrd op een glas sleep. En mee dat glas trokken ze even laoter vè- der, nao d'andere kraomen. 'Kiek, da's zaoken doen,' docht ik bie m'n eigen en goeng ook vèder. 'Die knaop eit 'r inderdaod de slag van. 'Bie 'n kraom waor 't ook zwart van 't volk stoeng, most ik toch ook even kieken. 'Wat is 't 'r iere te doen?' vroeg ik an 'n vrouwe die mee 'n mande an d'r èrm stoeng te wachten. 'Iere verkopen ze ovenkoeken,' zei ze. 'Schuuf maor an, wan je bin nog glad nie an de beurte.' Intussen vertellende ze dat die koeken 'iere zö 't kraom uutvlogen. Noe, dat most ze niet vertellen, wan dat zagge kik ook wel. 'Nèrgest nie zö lekker,' zei nog. En ze ao gliek. Dao moste kik an- dienken toen d'r laoter êêne van m'n bord nao binnen speelende. Mee goeie beuter en bruune suker, veneigens. dinsdag 8 augustus 2017 WA Johan Van Dyck en Karen Follens in hun nieuwe brouwerij: „We wilden ons eigen bier ontwikkelen dat onderscheidend genoeg was." fotocamileschelstraete Seefbier terug van weggeweest Peter van den Assem In de rubriek Zuiderburen werpen we wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: Ant werpse Brouw Compagnie - Johan Van Dyck, brouwer Voor meer informatie: seef.be In deze rubriek be lichten we wekelijks een Zeeuws dialect. Deze keer een verhaal van Rinus Willemsen in het Zeeuws-Vlaams. Beluister de ge sproken rubriek op pzc.nl/streektaal.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 40