O
O
MARGOT
Zomergast
't Zeeuwsche Duyn Delicatessen
haalt smaken graag uit de natuur
17
we ook lyrisch: prettig lichtzuur met een pi-
kantje in de finale. Dan valt de carpaccio wat
tegen. De balsamicodressing, zoet als kinder-
snoep, overvleugelt de vleessmaak.
Nog een rondje maar. Atlantische tongfilet,
garnalenkroketten, paella en pikante spiesjes.
Ze worden geserveerd in minipannetjes, de
paella zelfs in een miniatuur paellera. Alsof je
in een poppenhuis dineert. Hulde voor de
paella. De rijst is beetgaar, vis en octopus mooi
mals en de kruiderij redelijk goed. Ook de
tong is goed gegaard. Mijn tafelheer looft de
zachte mosterd (room) saus. In de garnalenkro
ketten proeven we weinig garnaal. De kro
kante jas overvleugelt de ragout. En de spies
jes? Ze mogen iets malser.
En zo doen we nog vier rondjes tapas. Van
leuke scampi in tempura-beslag met sesam en
soja (uitstapje naar Japan), een moorddadig
lekker rundvleesstoverijtje (mooi zuurtje in
de saus), een droge, niet naar vis smakende
vislasagne van aardappel een wat te rauwe
cannelloni, een te zure, vermoeiende rata
touille tot en met een fantastisch mals kippe
tje en een fijn geitenkaasje met tomaat en
pesto uit de oven.
Na vijf rondjes ofwel twintig tapas zien we
dat we ongeveer aan het All you can eat-tot-je
er-bij-neervalt-bedrag zitten. Je kunt dus net
zo goed tapas los bestellen. De meeste zijn
(erg) lekker.
Zeker wel. Italiaans, maar dat is geen straf. Een
kloeke tiramisu die lekker romig en niet te al
coholisch is. De panna cotta is me een tikje te
zoet, maar gelukkig doneert de topping van
frisfruitige rode bessen dat noodzakelijke
frisje. Het is cliché, maar we roepen het toch:
olé!
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Vanaf het begin kijk ik graag naar het pro
gramma Zomergasten op televisie. Zo krijg
je een inkijkje in de levens en televisie
voorkeuren van diverse bekende en onbekendere
Nederlanders. Soms zat ik aan de buis gekluis
terd, soms viel ik gewoon in slaap tijdens die
lange uitzendingen. Vaak stelde ik mezelf de
vraag wat ik, mocht ik ooit als zomergast worden
uitgenodigd (wat overigens ondenkbaar is), aan
fragmenten zou willen laten zien. Dat is nog best
moeilijk, want je moet er wel een verhaal bij heb
ben en het moet onderhoudend zijn. In ieder ge
val zou ik kiezen voor iets van Koot en Bie. Ik
denk wethouder Hekking omdat in de politiek
zulke types nog steeds bestaan. En iets uit 'De
Rattenvanger van Hameien'. Daar bleef ik als
kind voor thuis en stiekem was ik verliefd op Rob
de Nijs. Wat ook niet mag ontbreken, is een afle
vering 'Van de schoonheid en de troost', waarin
interviewer Wim Kayzer aan wetenschappers,
schrijvers en kunstenaars vroeg wat het leven zo
de moeite waard maakt. Prachtige tv. Het vlieg
tuig dat de Twin Towers in vloog moet er ook in,
ik was op dat moment hoogzwanger. David van
Reybrouck die met zijn burgertop in België fu
rore maakte mag bij mij zeker niet ontbreken
evenals 'Absolutely Fabulous' met Patsy en Edie
en een kookprogramma natuurlijk zoals 'Kook-
gek' van Joop Braakhekke. Hij was voor mij de
eerste die leuk en smakelijk over eten vertelde op
televisie. Natuurlijk zou ik graag iets Zeeuws van
Terugkieke willen laten zien, zoals een filmpje
hoe vroeger babbelaars werden gemaakt. Dat
hoort er toch wel in. Zo weet ik nog wel tiental
len momenten en programma's. Te veel voor een
avond denk ik.
Joop Braakhekke van het programma Kookgek was
voor mij de eerste die leuk en smakelijk over eten
vertelde op televisie
MIDDELBURG Mari-Anne
Roelse van 't Zeeuwsche Duyn
Delicatessen in Middelburg is er
duidelijk over: ze houdt van
mooie smaken en het ontdekken
van bijzondere en nieuwe din
gen. Inmiddels doet ze dat in
haar nieuwe atelier in Middel
burg. „Net nog een walnoten-
porto gemaakt met walnoten
hier uit een Middelburgs park",
vertelt ze vergenoegd. „Volgende
week ga ik een dag de natuur in
op zoek naar rozenbottels, krui
den en vlierbessen."
Achter haar staan flesjes bier-
azijn met bier van de Stadsbrou-
werij. De wijnazijn met tomaten
is bijna klaar. „Nu ben ik bezig
met de voorbereiding van het
Wijnfeest dit weekend bij de
Kleine Schorre in Dreischor. Met
hun Rivanerwijn heb ik ver
schillende producten gemaakt
en die verkoop ik daar in mijn
kraam", zegt ze enthousiast. „Ik
maakte een Rivanermosterd,
een Zeeuwse witte wijnazijn en
een vincotto."
Deze vincotto is gemaakt van
ingekookte Rivanerwijn met
specerijen en Zeeuwse honing.
„De precieze samenstelling geef
ik niet prijs", lacht Roelse. „De
bereiding kostte me erg veel tijd.
Komende herfst en winter ga ik
de smaken van deze stroperige
vincotto op het jaargetijde aan
passen. Je eet het bij yoghurt, je
kunt er ananas in marineren of
eten als toetje met gepofte ap
pels", geeft ze als tip. Was vier
appels, haal met een appelboor
het klokhuis eruit en stop daar
wat bruine suiker, kaneel en
krentjes in. Zet ze, verpakt in
alumiumfolie, 30 minuten in de
oven op 200 graden. Serveer met
een bol vanille-ijs en giet er wat
vincotto over. Zo makkelijk is
lekker.
eindscore
BEOORDELING
A Mari-Anne Roelse: „Volgende week ga ik op zoek naar rozen
bottels, kruiden en vlier bessen." foto lex de meester
zaterdag 5 augustus 2017
GO
Geen dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)