9 3 Vervang een steak eens door meloen 6 GROETEN UIT DEN HAAG En wat vinden al die buitenlandse toeristen eigenlijk van Nederland en de Nederlanders? Yves Bouwens en Daruni Gotel uit Hawaï zijn jaloers op onze zomers. Echt waar. Vanaf veel oorden ter wereld is het platte, groene en koude Nederland nogal een over gang te noemen. Maar hoe moet het zijn als je helemaal vanuit Hawaï opeens in Madurodam terechtkomt? „It's cool!", zegt de 14-jarige Keala Bouwens met Amerikaans accent. Sa men met haar stiefbroertje en -zusje staat ze bij de miniversie van Schip hol naar de taxiënde KLM-vliegtui- gen te kijken. „Nederland heeft veel platteland. Dat vind ik leuk, want ik ben nogal een paardenfan. Hier staan ze gewoon buiten in de wei. En het is leuk dat mijn familie er is, natuur lijk." Want het Hawaïaanse gezin heeft niet zomaar een reis van zo'n zeven tien uur naar Nederland afgelegd. Va der Yves Bouwens (46) is hier gebo ren en woonde tot zijn 14de in Haar lem. Daarna vertrok hij met zijn ou ders naar Amerika, voor zijn vaders werk. Met zijn eerste vrouw, met wie hij dochter Keala kreeg, vertrok hij naar Hawaï. Nu is hij op vakantie met zijn tweede vrouw, Daruni Goteal (39), die op haar beurt weer Engelse roots heeft. Met haar twee kinderen erbij is het vijfkoppige gezin com pleet. Een blije en gebruinde familie, die de teenslippers voor een paar we ken heeft verruild voor stevige stap pers. De vakantie naar Europa bestaat voornamelijk uit familiebezoekjes: eerst naar zijn familie in Nederland, daarna naar haar familie in Engeland. Ook maken ze dagtripjes, zoals van- Bij ons is het in de zomer om zeven uur al donker, in de winter zelfs al om zes uur daag naar Madurodam. Yves: „Dit is een leuke bestemming voor het hele gezin. De kinderen vermaken zich hier prima en de rest van mijn fami lie zit al op het panoramaterras wat te drinken." Dakgootje Is hij al eens eerder in Madurodam geweest? „Ja, zeven jaar geleden tij dens mijn vorige bezoek aan Neder land, maar toen was ik hier met een andere vrouw." Hij giechelt wat ze nuwachtig en roept dan dat dit off the record is. Voor zijn nieuwe vriendin Daruni lijkt het gelukkig geen pijnlijk onder werp. Lachend citeert ze hem: Same park, different wife!" Zeifis ze hier wel voor het eerst, en ze is hevig gefasci- neerd door de details in de minia tuurversies van de Hollandse gebou wen. „Dit moet uren en uren aan werk hebben gekost. De details zijn zo goed nagemaakt! Kijk hier, ieder huisje heeft een dakgootje en ven sterbankjes." Als ze hoort dat de Ma- durodammaquettes allemaal met de hand in het eigen atelier worden ge maakt, slaat ze haar hand voor haar mond. „O lord, that's so amazing!" Regenwoud In Hawaï woont het gezin niet in het toeristische Waikiki of Honolulu, maar op een van de andere eilanden die tot Hawaï behoren. Hun thuis ligt op Maui, een vulkanisch eiland dat toppen heeft tot 3.000 meter hoogte en waar ze leven in een regenwoud. De verschillen met Nederland kun nen bijna niet groter zijn. Van de ar chitectuur van de Amsterdamse grachtenpanden met hun gekke, krullende daken tot het Nederlandse brood. Daruni: „O, het brood hier is zó vers en zó lekker!" Maar het fijnste aan Nederland vinden ze de lange zomeravonden. „Bij ons is het in de zomer om zeven uur donker, in de winter zelfs al rond een uur of zes. Hier heb je die heer lijke, eindeloze zomeravonden waar bij het tot elf uur licht is. Daar genie ten we ontzettend van." Hawaïanen die jaloers zijn op de Hollandse zomer: wie had dat ge dacht. HUGO KOOKT BUITEN AAN DE SLAG Gegrilde water meloen met gepofte zoete aardappel donderdag 3 augustus 2017 GO Eindeloze zomeravonden Jette Pellemans Daruni Gotel Yves Bouwens, Daruni Gotel, Keala Bouwens (14), Phoe nix (10) en Étoile Gotel (7) uit Maui vinden Madurodam 'amazing'. FOTO SHODY CAREMAN In zijn tv-programma De worsten van Babel op de camping kookt 24Kitchen-chef Hugo Kennis deze zomer buiten met vrienden. Vandaag: gegrilde watermeloen met gepofte zoete aardappel. arbecue en vlees, de beste combina tie ooit! Toch? Maar de barbecue is ook perfect om een lekker ve getarisch gerecht te be reiden. Een tijdje geleden merkte ik dat ik best vaak kies voor vlees of vis. Daarom ben ik me gaan verdiepen in herkomst en impact op milieu, mens en dier. Naar aanleiding daar van besloot ik minimaal één keer per week vege tarisch te eten. En nee, dan kies ik niet voor vlees vervangers, maar probeer ik mooie gerechten te maken met groenten. Voeg kruiden toe of verwarm het, en je verandert de smaak compleet. Zo ook met wa termeloen! Vooropgesteld, ik ben geen fan van water meloen. Ik vind het melig en laf van smaak, maar aangezien meloen tech nisch gezien familie is van de pompoen en komkom mer is het een groente, ook al behandelen we het altijd als fruit. In dit recept heb ik de steak vervangen door watermeloen, maar wel op dezelfde manier bereid. Hierdoor wordt de watermeloen anders van structuur en smaak en heeft het zelfs iets vlezigs. Perfect dus voor een vegadagje óf als je in Turkmenistan woont en vandaag nationale Meloen Dag viert. Ingrediënten (4 p.): 4 flinke zoete aardap pels, 1 watermeloen, 1 rode peper, 1 stuk feta, 1 bosje verse koriander, 2 eetlepels honing, paar takjes verse tijm, 1 citroen, 1 zakje rucola, 2 tenen knoflook Extra nodig: barbecue, aluminiumfolie Bereiding Steek de barbecue aan en laat warm worden. Maak de zoete aardap pels schoon, pak ze met folie in en leg tus sen de hete kolen. Snijd de meloen in plakken, verwijder de schil en snijd er steaks van. Maak een mengsel van wat olijfolie, honing, zout, peper, één ge perste knoflookteen en verse tijm. Smeer de meloen hiermee in. Leg de ingesmeerde stukken meloen op de barbecue tot er op beide kanten strepen ontstaan. Haal de aardappels uit de barbecue en laat even afkoelen. Pak ze uit en verwijder de schil. Doe de aardap pels in een kom en prak met een vork grof. Voeg de tweede ge perste knoflookteen, fijngesneden rode peper, scheut olie, zout en peper toe en meng. Doe een flinke schep op het bord, verkruimel er wat feta en blaadjes koriander over. Leg de meloensteak erbij en maak het af met wat rucola, olie, citroensap en zout.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 50