9
3
Vervang een
steak eens
door meloen
6
GROETEN UIT
DEN HAAG
En wat vinden al die
buitenlandse toeristen
eigenlijk van Nederland
en de Nederlanders?
Yves Bouwens en Daruni
Gotel uit Hawaï zijn
jaloers op onze zomers.
Echt waar.
Vanaf veel oorden ter wereld is
het platte, groene en koude
Nederland nogal een over
gang te noemen. Maar hoe moet het
zijn als je helemaal vanuit Hawaï
opeens in Madurodam terechtkomt?
„It's cool!", zegt de 14-jarige Keala
Bouwens met Amerikaans accent. Sa
men met haar stiefbroertje en -zusje
staat ze bij de miniversie van Schip
hol naar de taxiënde KLM-vliegtui-
gen te kijken. „Nederland heeft veel
platteland. Dat vind ik leuk, want ik
ben nogal een paardenfan. Hier staan
ze gewoon buiten in de wei. En het is
leuk dat mijn familie er is, natuur
lijk."
Want het Hawaïaanse gezin heeft
niet zomaar een reis van zo'n zeven
tien uur naar Nederland afgelegd. Va
der Yves Bouwens (46) is hier gebo
ren en woonde tot zijn 14de in Haar
lem. Daarna vertrok hij met zijn ou
ders naar Amerika, voor zijn vaders
werk. Met zijn eerste vrouw, met wie
hij dochter Keala kreeg, vertrok hij
naar Hawaï. Nu is hij op vakantie met
zijn tweede vrouw, Daruni Goteal
(39), die op haar beurt weer Engelse
roots heeft. Met haar twee kinderen
erbij is het vijfkoppige gezin com
pleet. Een blije en gebruinde familie,
die de teenslippers voor een paar we
ken heeft verruild voor stevige stap
pers.
De vakantie naar Europa bestaat
voornamelijk uit familiebezoekjes:
eerst naar zijn familie in Nederland,
daarna naar haar familie in Engeland.
Ook maken ze dagtripjes, zoals van-
Bij ons is het in de
zomer om zeven uur al
donker, in de winter
zelfs al om zes uur
daag naar Madurodam. Yves: „Dit is
een leuke bestemming voor het hele
gezin. De kinderen vermaken zich
hier prima en de rest van mijn fami
lie zit al op het panoramaterras wat te
drinken."
Dakgootje
Is hij al eens eerder in Madurodam
geweest? „Ja, zeven jaar geleden tij
dens mijn vorige bezoek aan Neder
land, maar toen was ik hier met een
andere vrouw." Hij giechelt wat ze
nuwachtig en roept dan dat dit off the
record is.
Voor zijn nieuwe vriendin Daruni
lijkt het gelukkig geen pijnlijk onder
werp. Lachend citeert ze hem: Same
park, different wife!" Zeifis ze hier wel
voor het eerst, en ze is hevig gefasci-
neerd door de details in de minia
tuurversies van de Hollandse gebou
wen. „Dit moet uren en uren aan
werk hebben gekost. De details zijn
zo goed nagemaakt! Kijk hier, ieder
huisje heeft een dakgootje en ven
sterbankjes." Als ze hoort dat de Ma-
durodammaquettes allemaal met de
hand in het eigen atelier worden ge
maakt, slaat ze haar hand voor haar
mond. „O lord, that's so amazing!"
Regenwoud
In Hawaï woont het gezin niet in het
toeristische Waikiki of Honolulu,
maar op een van de andere eilanden
die tot Hawaï behoren. Hun thuis ligt
op Maui, een vulkanisch eiland dat
toppen heeft tot 3.000 meter hoogte
en waar ze leven in een regenwoud.
De verschillen met Nederland kun
nen bijna niet groter zijn. Van de ar
chitectuur van de Amsterdamse
grachtenpanden met hun gekke,
krullende daken tot het Nederlandse
brood. Daruni: „O, het brood hier is
zó vers en zó lekker!"
Maar het fijnste aan Nederland
vinden ze de lange zomeravonden.
„Bij ons is het in de zomer om zeven
uur donker, in de winter zelfs al rond
een uur of zes. Hier heb je die heer
lijke, eindeloze zomeravonden waar
bij het tot elf uur licht is. Daar genie
ten we ontzettend van."
Hawaïanen die jaloers zijn op de
Hollandse zomer: wie had dat ge
dacht.
HUGO KOOKT BUITEN
AAN DE SLAG
Gegrilde water
meloen met
gepofte zoete
aardappel
donderdag 3 augustus 2017
GO
Eindeloze zomeravonden
Jette Pellemans
Daruni Gotel
Yves Bouwens,
Daruni Gotel, Keala
Bouwens (14), Phoe
nix (10) en Étoile Gotel
(7) uit Maui vinden
Madurodam 'amazing'.
FOTO SHODY CAREMAN
In zijn tv-programma De worsten
van Babel op de camping kookt
24Kitchen-chef Hugo Kennis
deze zomer buiten met
vrienden. Vandaag:
gegrilde watermeloen
met gepofte zoete
aardappel.
arbecue en vlees,
de beste combina
tie ooit! Toch?
Maar de barbecue is ook
perfect om een lekker ve
getarisch gerecht te be
reiden. Een tijdje geleden
merkte ik dat ik best vaak
kies voor vlees of vis.
Daarom ben ik me gaan
verdiepen in herkomst en
impact op milieu, mens en
dier. Naar aanleiding daar
van besloot ik minimaal
één keer per week vege
tarisch te eten. En nee,
dan kies ik niet voor vlees
vervangers, maar probeer
ik mooie gerechten te
maken met groenten.
Voeg kruiden toe of
verwarm het, en je
verandert de smaak
compleet. Zo ook met wa
termeloen! Vooropgesteld,
ik ben geen fan van water
meloen. Ik vind het melig
en laf van smaak, maar
aangezien meloen tech
nisch gezien familie is van
de pompoen en komkom
mer is het een groente,
ook al behandelen we het
altijd als fruit. In dit recept
heb ik de steak vervangen
door watermeloen, maar
wel op dezelfde manier
bereid. Hierdoor wordt de
watermeloen anders van
structuur en smaak en
heeft het zelfs iets vlezigs.
Perfect dus voor een
vegadagje óf als je in
Turkmenistan woont en
vandaag nationale Meloen
Dag viert.
Ingrediënten (4 p.):
4 flinke zoete aardap
pels, 1 watermeloen,
1 rode peper, 1 stuk feta,
1 bosje verse koriander,
2 eetlepels honing, paar
takjes verse tijm,
1 citroen, 1 zakje rucola,
2 tenen knoflook
Extra nodig: barbecue,
aluminiumfolie
Bereiding
Steek de barbecue aan
en laat warm worden.
Maak de zoete aardap
pels schoon, pak ze
met folie in en leg tus
sen de hete kolen.
Snijd de meloen in
plakken, verwijder de
schil en snijd er steaks
van.
Maak een mengsel van
wat olijfolie, honing,
zout, peper, één ge
perste knoflookteen en
verse tijm. Smeer de
meloen hiermee in.
Leg de ingesmeerde
stukken meloen op de
barbecue tot er op
beide kanten strepen
ontstaan.
Haal de aardappels uit
de barbecue en laat
even afkoelen. Pak ze
uit en verwijder de
schil. Doe de aardap
pels in een kom en
prak met een vork grof.
Voeg de tweede ge
perste knoflookteen,
fijngesneden rode
peper, scheut olie, zout
en peper toe en meng.
Doe een flinke schep
op het bord, verkruimel
er wat feta en blaadjes
koriander over. Leg de
meloensteak erbij en
maak het af met wat
rucola, olie, citroensap
en zout.