'I a Lekkers van Giphart en meer over cle kook In hel jaar 165 tooi* Christus werd een hooggeplaatste BA mm m volgen Gipharts Hoisinsaus! Dit zalfje van gefermenteerde zwarte bonen en kruiden is volgens Ronald Giphart niet minder dan een culinair wereldwonder. Een paar jaar geleden deed ik met een vriend in het Amsterdamse China Town een pekingeend- test. Op veel verschillende plekken proefden we deze eeuwenoude lekkernij, die waarschijnlijk teruggaat tot de Mingdynastie van rond de middeleeuwen. Pekingeend bereiden is geen sinecure; de eend wordt rectaal dichtgenaaid, waarna hij met een pomp wordt opgebla zen tot een ballon. Daarna wordt het vogeltje een uur of twaalf gedroogd en vervolgens geroosterd, hangend aan zijn nek (met als doel het vel zo knapperig en dun mogelijk te krijgen). Het vlees en het vel worden los geser veerd of gepresenteerd op een plat pannenkoekje met gehakte lente-uitjes en hoisinsaus. Met name die saus maakt - voor mij - het gerecht zo onweerstaanbaar. Zwarte bonen zijn ge kookte sojabonen die langzaam zijn gaan rotten, met de vorming van kleine zoutkristallen tot gevolg. Hoisin is een zalf van deze gefermen teerde zwarte bonen en kruiden, en voor wie die nooit heeft geproefd, klinkt het wellicht niet meteen mondwaterend, maar dat is het wel. Hoisin is een van de culinaire wereldwonderen: een ongekende smaakbom. Er is een beroemd verhaal over een legendarische prins van Huainan - voor wie het per se weten wil: de officiële uit vinder van tofu - die in het jaar 173 voor Christus door zijn broer werd verbannen naar een onherbergzaam oord, waar hij moest overleven op louter rijst en gefermenteerde zwarte bonen. Graftombe In 1972 deden archeologen in de Chinese provincie Hunan een geweldige ontdek king in een zorgvuldig afgesloten graf tombe. In de ruimte vonden ze schalen, borden en potten met gefermenteerde zwarte bonen. Uit onderzoek bleek dat de tombe stamde uit het jaar 165 voor Christus en waarschijnlijk was gewijd aan een hooggeplaatste vrouw van een toenmalige heerser. Ze was begraven met een keur aan lekkernijen. De conclusie van historici was dat de liefde voor zwar- tebonensaus destijds al zo groot was dat men de saus wilde meenemen in het graf. Ook voor ons geldt als het om bonen gaat: once you go black, you never go back. Zelf heb ik decennialang mijn zwarte- bonensauzen en hoisinsauzen uit potjes van de toko en de supermarkt gehaald, tot ik een tijdje terug in een restaurant een gerecht zag staan van 'huppeldepup met zelfgemaakte hoisinsaus'. Die huppeldepup ben ik vergeten, maar de hoisinsaus maakte grote indruk. Waarom was ik nooit op het idee geko men om die saus zelf te maken? Daarom voor deze week mijn eigen versie. 41 ^L ^jF W op de hoogte van alles ^B^F ^1 ^1 ^B.^B^F ^1 F en duurzaam is, zoals 7 Zeeuwse polderketchup. Foto SHODYCAREMAN Ongekende smaakbom k. W 341 zaterdag 29juli 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 98