0
0
0
Plannen
IJs van biologische rozenblaadjes
is niet alleen voor een zomerse dag
MARGOT
17
knapperig velletje en is nog flink sappig, on
danks de beige-grijze kleur van het eenden
vlees. De rode currysaus is best een beetje pit
tig dankzij verse chilipeper. Qua hoeveelheid
groenten valt dit gerecht wat tegen, maar die
liggen dan weer meer dan voldoende op mijn
bord en je deelt hier toch.
Tjap Wui Tsui Mien is een gietijzeren tipan-
schotel met ossenhaas, kipfilet en garnalen.
Loeiheet qua temperatuur, weer opvallend
zoet en vriendelijk van smaak. De stukjes os
senhaas zijn boterzacht, met een streepje rosé
in het midden. Malse kip, dikke garnalen en
lekker veel groente: asperges, beetgare wortel
tjes en lenteui en lekker dik gesneden padde
stoelen. De tipan-schotel sist en gaart door op
het rechaud, waardoor de crispy noodles on
derin langzaam zacht worden.
De dessertkaart bestaat vooral uit sterke
drank en ijs. Voor slagroom betaal je een euro
bij. We zijn geïntrigeerd door de acht jaar
oude saké maar gaan toch voor ijs: een toren
hoge coupe brésilienne met mokka-ijs, een
goeie koffiesmaak en karamelblokjes. En ijs
met aardbeien, zoals het hoort: een enorme
berg rijpe aardbeien, vanille-ijs bestrooid met
dezelfde fudge-achtige karamelblokjes en nog
twee koekjes erbij.
Het was allemaal lekker, de bediening was
vriendelijk en op de website staat het com
plete team vermeld, tot en met interieurver
zorgster Carla en John die de afwas doet. Ui
terst sympathiek. Maar verrassend anders,
nee. Om de hoge verwachtingen waar te ma
ken, hadden we chef Akuen waarschijnlijk die
carte blanche moeten geven voor zijn 'culinair
offensief, zoals vermeld staat op website en
kaart. Schieten met scherp, met extra pit: ons
lijkt dat na een avond lieve zoetigheid wel fijn.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Vanwege een afspraak belandde ik ineens
aan de Zeeuws-Vlaamse kust en keek rond
Cadzand mijn ogen uit. Hier ging ik als
kind op vakantie. Via het Zwin liepen we dan
naar Knokke en zochten haaientanden op het
strand.
Nu lijkt het alsof Knokke en Cadzand versmol
ten zijn tot een badplaats, althans, de uitstraling
van Cadzand lijkt ineens verdacht veel op die van
zijn Belgische buur. Op zich niks mis mee, alleen
straalt die nieuwbouw geen eenduidigheid uit en
lijkt het alsof de nieuwe plannen naast elkaar ge
maakt werden in plaats van samen als onderdeel
van een groter geheel. Wat erg jammer is, want
juist Belgen, Duitsers en andere toeristen komen
naar Zeeland vanwege de ruimte, rust en het na
tuurlijke karakter van onze mooie kust.
En als je dan een rondje door Zeeland maakt,
wat ik regelmatig doe, schrik je soms. Nieuw
bouw die vaak dicht op elkaar is gebouwd en die
voor horizonvervuiling zorgt. Vaak mis ik de
Zeeuwse details. Die maken juist wie we zijn.
Sommige nieuwbouwprojecten kunnen net zo
goed in Friesland, Limburg, of voor mijn part,
Denemarken staan. Laten we zuinig zijn op wat
we hebben en de ruimte die er is zoveel mogelijk
proberen te behouden. Kan er geen commissie
van wijze Zeeuwen komen die meedenken over
hoe we met onze provincie omgaan? Volbouwen
kan altijd nog.
Onze streekproducten: daar trekken we ook
veel toeristen mee. Die staan gelukkig bijna
overal op de kaart. Zoals, hoe kan het ook anders,
onze mosselen. Kook ze eens in witte wijn, eet ze
met Zeeuws brood en geniet van al ons lekkers en
moois.
Onze streekproducten: daar trekken
we ook veel toeristen mee. Die staan
gelukkig bijna overal op de kaart
MIDDELBURG Arjan Nijenhuis
uit Sluis is net terug van de Eu
ropese finale van de Gelato
World Tour in Italië. Hij deed
daaraan mee nadat hij met zijn
rozenijs de Nederlandse finale
van de Gelato World Tour won.
Dat ijs bereidt hij met biologi
sche rozenblaadjes van rozen
kwekerij De Bierkreek uit Bier
vliet.
Nijenhuis won niet de hoofd
prijs, maar eindigde wel als eer
ste bij het opmaken en decoreren
van zijn ijsbakken voor in de vi
trine. Zodoende mag hij in de
cember door naar de Coppa
d'Oro.
„Ik maak het rozenijs niet ie
dere dag", vertelt Nijenhuis
vanaf het vliegveld in Bologna.
„Door de vele Belgen die Sluis
bezoeken, verkoop ik veel meer
chocolade-ijs, praliné-ijs en pis
tache-ijs. Belgen houden nu een
maal van traditionele smaken.
Nijenhuis kwam vanuit Over
ijssel naar Sluis door een tip die
hij kreeg van een collega-ij sma-
ker in Veere. „Dat alle producten
die ik gebruik, zoals melk en
room, bij de boeren in de omge-
ving zijn te halen, net als het
verse fruit, sprak me aan en in
Sluis was nog geen ambachte
lijke ijsmaker gevestigd. Nu wil
ik er niet meer weg."
Petra de Boevere, die een slij
terij in Breskens heeft, kwam
overigens met de tip voor het ro
zenijs. „Zij maakt van de rozen
blaadjes een gin. Die moetje ook
eens proeven", lacht Nijenhuis,
die blij is weer naar Sluis terug te
keren. „Die wedstrijden zijn
leuk, maar kosten veel tijd en dat
juist in het hoogseizoen. Ik maak
liever ijs." Neem de tijd en ga
eens proeven daar in Sluis.
eindscore
BEOORDELING
zaterdag 29 juli 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Arjan Nijenhuis met zijn biologische rozenijs.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
IJssalon Fresh More,
Vrijstraat 10, Sluis.
Chinees
om zelfs carte blanche te geven aan chef
ftoati