0 0 0 Plannen IJs van biologische rozenblaadjes is niet alleen voor een zomerse dag MARGOT 17 knapperig velletje en is nog flink sappig, on danks de beige-grijze kleur van het eenden vlees. De rode currysaus is best een beetje pit tig dankzij verse chilipeper. Qua hoeveelheid groenten valt dit gerecht wat tegen, maar die liggen dan weer meer dan voldoende op mijn bord en je deelt hier toch. Tjap Wui Tsui Mien is een gietijzeren tipan- schotel met ossenhaas, kipfilet en garnalen. Loeiheet qua temperatuur, weer opvallend zoet en vriendelijk van smaak. De stukjes os senhaas zijn boterzacht, met een streepje rosé in het midden. Malse kip, dikke garnalen en lekker veel groente: asperges, beetgare wortel tjes en lenteui en lekker dik gesneden padde stoelen. De tipan-schotel sist en gaart door op het rechaud, waardoor de crispy noodles on derin langzaam zacht worden. De dessertkaart bestaat vooral uit sterke drank en ijs. Voor slagroom betaal je een euro bij. We zijn geïntrigeerd door de acht jaar oude saké maar gaan toch voor ijs: een toren hoge coupe brésilienne met mokka-ijs, een goeie koffiesmaak en karamelblokjes. En ijs met aardbeien, zoals het hoort: een enorme berg rijpe aardbeien, vanille-ijs bestrooid met dezelfde fudge-achtige karamelblokjes en nog twee koekjes erbij. Het was allemaal lekker, de bediening was vriendelijk en op de website staat het com plete team vermeld, tot en met interieurver zorgster Carla en John die de afwas doet. Ui terst sympathiek. Maar verrassend anders, nee. Om de hoge verwachtingen waar te ma ken, hadden we chef Akuen waarschijnlijk die carte blanche moeten geven voor zijn 'culinair offensief, zoals vermeld staat op website en kaart. Schieten met scherp, met extra pit: ons lijkt dat na een avond lieve zoetigheid wel fijn. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Vanwege een afspraak belandde ik ineens aan de Zeeuws-Vlaamse kust en keek rond Cadzand mijn ogen uit. Hier ging ik als kind op vakantie. Via het Zwin liepen we dan naar Knokke en zochten haaientanden op het strand. Nu lijkt het alsof Knokke en Cadzand versmol ten zijn tot een badplaats, althans, de uitstraling van Cadzand lijkt ineens verdacht veel op die van zijn Belgische buur. Op zich niks mis mee, alleen straalt die nieuwbouw geen eenduidigheid uit en lijkt het alsof de nieuwe plannen naast elkaar ge maakt werden in plaats van samen als onderdeel van een groter geheel. Wat erg jammer is, want juist Belgen, Duitsers en andere toeristen komen naar Zeeland vanwege de ruimte, rust en het na tuurlijke karakter van onze mooie kust. En als je dan een rondje door Zeeland maakt, wat ik regelmatig doe, schrik je soms. Nieuw bouw die vaak dicht op elkaar is gebouwd en die voor horizonvervuiling zorgt. Vaak mis ik de Zeeuwse details. Die maken juist wie we zijn. Sommige nieuwbouwprojecten kunnen net zo goed in Friesland, Limburg, of voor mijn part, Denemarken staan. Laten we zuinig zijn op wat we hebben en de ruimte die er is zoveel mogelijk proberen te behouden. Kan er geen commissie van wijze Zeeuwen komen die meedenken over hoe we met onze provincie omgaan? Volbouwen kan altijd nog. Onze streekproducten: daar trekken we ook veel toeristen mee. Die staan gelukkig bijna overal op de kaart. Zoals, hoe kan het ook anders, onze mosselen. Kook ze eens in witte wijn, eet ze met Zeeuws brood en geniet van al ons lekkers en moois. Onze streekproducten: daar trekken we ook veel toeristen mee. Die staan gelukkig bijna overal op de kaart MIDDELBURG Arjan Nijenhuis uit Sluis is net terug van de Eu ropese finale van de Gelato World Tour in Italië. Hij deed daaraan mee nadat hij met zijn rozenijs de Nederlandse finale van de Gelato World Tour won. Dat ijs bereidt hij met biologi sche rozenblaadjes van rozen kwekerij De Bierkreek uit Bier vliet. Nijenhuis won niet de hoofd prijs, maar eindigde wel als eer ste bij het opmaken en decoreren van zijn ijsbakken voor in de vi trine. Zodoende mag hij in de cember door naar de Coppa d'Oro. „Ik maak het rozenijs niet ie dere dag", vertelt Nijenhuis vanaf het vliegveld in Bologna. „Door de vele Belgen die Sluis bezoeken, verkoop ik veel meer chocolade-ijs, praliné-ijs en pis tache-ijs. Belgen houden nu een maal van traditionele smaken. Nijenhuis kwam vanuit Over ijssel naar Sluis door een tip die hij kreeg van een collega-ij sma- ker in Veere. „Dat alle producten die ik gebruik, zoals melk en room, bij de boeren in de omge- ving zijn te halen, net als het verse fruit, sprak me aan en in Sluis was nog geen ambachte lijke ijsmaker gevestigd. Nu wil ik er niet meer weg." Petra de Boevere, die een slij terij in Breskens heeft, kwam overigens met de tip voor het ro zenijs. „Zij maakt van de rozen blaadjes een gin. Die moetje ook eens proeven", lacht Nijenhuis, die blij is weer naar Sluis terug te keren. „Die wedstrijden zijn leuk, maar kosten veel tijd en dat juist in het hoogseizoen. Ik maak liever ijs." Neem de tijd en ga eens proeven daar in Sluis. eindscore BEOORDELING zaterdag 29 juli 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Arjan Nijenhuis met zijn biologische rozenijs. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE IJssalon Fresh More, Vrijstraat 10, Sluis. Chinees om zelfs carte blanche te geven aan chef ftoati

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53