12
„Wat zou die ouwe daarvan gezegd hebben?" mompelt Robert den Haan, waarna hij
broer Christian en partner Seth van Dienst omhelst. Vishandel Ruud den Haan in Rotterdam is winnaar
van de Nationale Haringtest 2017. Het nieuws moet nog even indalen.
Tussen de oorkondes aan de wand,
die getuigen van eerdere succes
sen, kijkt vader Ruud den Haan,
de ouwe, vanaf een foto toe. Ter
wijl tranen de ogen vullen, staan
de mannen stilzwijgend met de
armen om elkaar heen. „Hier kun
je alleen van dromen", zegt Chris
tian (35). „Natuurlijk fantaseer je
stiekem wel dat je eerste wordt.
We zijn al eerder hoog geëindigd.
Maar dat het nu ook echt is gelukt,
daar zijn geen woorden voor."
Keurmeesters Aad Taal en John
Oosterhuis aarzelen geen seconde
om een 10 te geven aan de Hol
landse Nieuwe van Vishandel
Ruud den Haan, gevestigd aan de
Oudedijk in Rotterdam. „Een volle
romige en zilte smaak. School
voorbeeld van alles wat de Hol
landse Nieuwe tot een echte deli
catesse maakt."
Alleen als ik zelf de
haring kies kan ik de
keuze voor de beste
kwaliteit maken
Uit de Nationale Haringtest, die
morgen verschijnt, blijkt dat de
top steeds breder wordt. Maar
liefst 48 van de 148 bezochte ver
kooppunten behalen een score van
8 of hoger. Dat er ook nog wel iets
te verbeteren valt, blijkt uit de
treurige constatering dat op 31
adressen de keurmeesters uitko
men op het eindcijfer 2,5 of lager.
Haantjes in de vis
Vraag een Rotterdammer naar de
naam van een viswinkel en de
kans is groot dat hij Den Haan
noemt. Robert en Christian zijn
de vierde generatie Haantjes in de
vis. Aan het begin van de vorige
eeuw ging overgrootvader Bertus
met zijn manden vol haring de
Rotterdamse straten af. Huis voor
huis ventte hij zijn waren uit. In
1924 volgde een sprong voor
waarts met de haringkraam aan
het Noordplein, destijds wereld
beroemd in Rotterdam. Zoon Ri-
nus neemt de zaak over en ook
diens zoon Ruud treedt in de voet
sporen van zijn vader.
Ruud besluit in 1982 om samen
met zijn vrouw Alice een viswin
kel aan de Oudedijk te openen.
Binnen de kortste keren ontwik
kelt de viswinkel zich tot het tref
punt van de chique wijk Kralin
gen. Het vakmanschap van Ruud
en de oprechte belangstelling voor
haar klanten van Alice zijn de in
grediënten van een cocktail waar
iedereen van geniet.
In die sfeer groeien ook de twee
lingbroers Robert en Christian op.
Hun eerste woordje is bij wijze
van spreken 'vis'. Zoals in veel
middenstandsgezinnen draait het
leven om de winkel. De broers le
ren alles over vis en krijgen tegelij
kertijd respect voor de klant met
de paplepel ingegoten. In 2000
verandert alles door het plotse
linge overlijden van vader Ruud.
De dan 18-jarige Robert en Chris
tian geven beiden hun studie op
en springen moeder Alice bij. Ro
bert: „We hadden net ons rijbe
wijs, dus konden we naar de afslag
in Scheveningen te rijden."
De praktijk is een harde leer
school. Het is vallen, opstaan en
weer struikelen. In 2006 besluiten
Robert en Christian de zaak te ver
kopen en in loondienst te gaan.
Dan blijkt het bloed toch te krui
pen waar het niet gaan kan. Een
jaar later kopen ze de zaak terug.
Met 'derde broer' Seth (36) zijn zij
sindsdien niet meer weg te den
ken uit Rotterdam. Christian:
„Wij helpen de mensen zoals wij
graag geholpen willen worden."
Het is een detail, maar ze begroe
ten de klant bij binnenkomst.
Waar mogelijk spreken zij de klant
bij naam aan en weten van de
vaste klanten wat ze gaan bestel
len. Seth: „Iedereen is welkom. Of
je nu wekelijks voor 100 euro vis
koopt of alleen een scholletje."
Dus zie je ze in een paar uur al
lemaal voorbijkomen: de snelle za
kenman, de bejaarde adellijke
dame, de vermoeide huisvrouw,
de vader met zijn jonge kinderen
of de man die speciaal uit België
komt voor de wilde zalm. Vaste
Schoolvoorbeeld
van alles wat de
Hollandse Nieuwe
tot een echte
delicatesse maakt
klant Jannet Visser: „Ik neem voor
mijn moeder graag een gebakken
tongetje mee. Zij vinden het hele
maal geen probleem om dat dan
voor mij even in een koekenpan in
de boter te bakken."
De drie mannen vullen elkaar
naadloos aan. Een blik, handge
baar of half woord is voldoende.
Altijd rustig, bedachtzaam en
vriendelijk. Robert: „Hier zijn wij
het meest. Deze winkel is ons
thuis." Goed op elkaar ingespeeld
zijn, is ook wel een voorwaarde,
want aan één ding ontbreekt het
de vishandel en dat is ruimte. Het
aantal vierkante meters voor zo
wel klant als bediening is beperkt.
Christian: „Wij zouden dolgraag
ruimer in ons jasje zitten, maar
het is zoals het is."
Visafslag
Omdat kwaliteit doorslaggevend
is, is Robert vier dagen per week
om 05.00 uur 's morgens op de vis
afslag in Scheveningen te vinden.
„Je kunt alles in principe door de
groothandel laten bezorgen. Dat
zou nog voordeliger zijn ook. Maar
alleen als ik zelf vergelijk, kan ik de
keuze voor de beste kwaliteit ma
ken."
Dat geldt dus ook voor de Hol
landse Nieuwe. Bij haring- en zee
visgroothandel Atlantic in Scheve
ningen keuren zij dit jaar talloze
partijen. Net zolang tot het ul
tieme maatje is gevonden. Robert:
„Wij kopen de emmers bevroren
in en ontdooien zelf. Dat geeft de
mogelijkheid om op smaak nog
een beetje te spelen om op die ma
nier een optimaal product te krij
gen. Want haring zit ons toch het
meeste in het dna."
vrijdag 21 juli 2017
GO
Tfltfeélingbroers Robert (r) en
Christian (I) den Ijlaan samen
mat hoctc wionH Seth van
Dienst (m). FOTO RICK ARNOLD
Haring zit ons in het dna
Paul Hovius
Rotterdam
—Robert den Haan
Keurmeesters Taal en Oosterhuis
Morgen in deze krant: de volle
dige uitslag van de 36ste Natio
nale Haringtest