12 „Wat zou die ouwe daarvan gezegd hebben?" mompelt Robert den Haan, waarna hij broer Christian en partner Seth van Dienst omhelst. Vishandel Ruud den Haan in Rotterdam is winnaar van de Nationale Haringtest 2017. Het nieuws moet nog even indalen. Tussen de oorkondes aan de wand, die getuigen van eerdere succes sen, kijkt vader Ruud den Haan, de ouwe, vanaf een foto toe. Ter wijl tranen de ogen vullen, staan de mannen stilzwijgend met de armen om elkaar heen. „Hier kun je alleen van dromen", zegt Chris tian (35). „Natuurlijk fantaseer je stiekem wel dat je eerste wordt. We zijn al eerder hoog geëindigd. Maar dat het nu ook echt is gelukt, daar zijn geen woorden voor." Keurmeesters Aad Taal en John Oosterhuis aarzelen geen seconde om een 10 te geven aan de Hol landse Nieuwe van Vishandel Ruud den Haan, gevestigd aan de Oudedijk in Rotterdam. „Een volle romige en zilte smaak. School voorbeeld van alles wat de Hol landse Nieuwe tot een echte deli catesse maakt." Alleen als ik zelf de haring kies kan ik de keuze voor de beste kwaliteit maken Uit de Nationale Haringtest, die morgen verschijnt, blijkt dat de top steeds breder wordt. Maar liefst 48 van de 148 bezochte ver kooppunten behalen een score van 8 of hoger. Dat er ook nog wel iets te verbeteren valt, blijkt uit de treurige constatering dat op 31 adressen de keurmeesters uitko men op het eindcijfer 2,5 of lager. Haantjes in de vis Vraag een Rotterdammer naar de naam van een viswinkel en de kans is groot dat hij Den Haan noemt. Robert en Christian zijn de vierde generatie Haantjes in de vis. Aan het begin van de vorige eeuw ging overgrootvader Bertus met zijn manden vol haring de Rotterdamse straten af. Huis voor huis ventte hij zijn waren uit. In 1924 volgde een sprong voor waarts met de haringkraam aan het Noordplein, destijds wereld beroemd in Rotterdam. Zoon Ri- nus neemt de zaak over en ook diens zoon Ruud treedt in de voet sporen van zijn vader. Ruud besluit in 1982 om samen met zijn vrouw Alice een viswin kel aan de Oudedijk te openen. Binnen de kortste keren ontwik kelt de viswinkel zich tot het tref punt van de chique wijk Kralin gen. Het vakmanschap van Ruud en de oprechte belangstelling voor haar klanten van Alice zijn de in grediënten van een cocktail waar iedereen van geniet. In die sfeer groeien ook de twee lingbroers Robert en Christian op. Hun eerste woordje is bij wijze van spreken 'vis'. Zoals in veel middenstandsgezinnen draait het leven om de winkel. De broers le ren alles over vis en krijgen tegelij kertijd respect voor de klant met de paplepel ingegoten. In 2000 verandert alles door het plotse linge overlijden van vader Ruud. De dan 18-jarige Robert en Chris tian geven beiden hun studie op en springen moeder Alice bij. Ro bert: „We hadden net ons rijbe wijs, dus konden we naar de afslag in Scheveningen te rijden." De praktijk is een harde leer school. Het is vallen, opstaan en weer struikelen. In 2006 besluiten Robert en Christian de zaak te ver kopen en in loondienst te gaan. Dan blijkt het bloed toch te krui pen waar het niet gaan kan. Een jaar later kopen ze de zaak terug. Met 'derde broer' Seth (36) zijn zij sindsdien niet meer weg te den ken uit Rotterdam. Christian: „Wij helpen de mensen zoals wij graag geholpen willen worden." Het is een detail, maar ze begroe ten de klant bij binnenkomst. Waar mogelijk spreken zij de klant bij naam aan en weten van de vaste klanten wat ze gaan bestel len. Seth: „Iedereen is welkom. Of je nu wekelijks voor 100 euro vis koopt of alleen een scholletje." Dus zie je ze in een paar uur al lemaal voorbijkomen: de snelle za kenman, de bejaarde adellijke dame, de vermoeide huisvrouw, de vader met zijn jonge kinderen of de man die speciaal uit België komt voor de wilde zalm. Vaste Schoolvoorbeeld van alles wat de Hollandse Nieuwe tot een echte delicatesse maakt klant Jannet Visser: „Ik neem voor mijn moeder graag een gebakken tongetje mee. Zij vinden het hele maal geen probleem om dat dan voor mij even in een koekenpan in de boter te bakken." De drie mannen vullen elkaar naadloos aan. Een blik, handge baar of half woord is voldoende. Altijd rustig, bedachtzaam en vriendelijk. Robert: „Hier zijn wij het meest. Deze winkel is ons thuis." Goed op elkaar ingespeeld zijn, is ook wel een voorwaarde, want aan één ding ontbreekt het de vishandel en dat is ruimte. Het aantal vierkante meters voor zo wel klant als bediening is beperkt. Christian: „Wij zouden dolgraag ruimer in ons jasje zitten, maar het is zoals het is." Visafslag Omdat kwaliteit doorslaggevend is, is Robert vier dagen per week om 05.00 uur 's morgens op de vis afslag in Scheveningen te vinden. „Je kunt alles in principe door de groothandel laten bezorgen. Dat zou nog voordeliger zijn ook. Maar alleen als ik zelf vergelijk, kan ik de keuze voor de beste kwaliteit ma ken." Dat geldt dus ook voor de Hol landse Nieuwe. Bij haring- en zee visgroothandel Atlantic in Scheve ningen keuren zij dit jaar talloze partijen. Net zolang tot het ul tieme maatje is gevonden. Robert: „Wij kopen de emmers bevroren in en ontdooien zelf. Dat geeft de mogelijkheid om op smaak nog een beetje te spelen om op die ma nier een optimaal product te krij gen. Want haring zit ons toch het meeste in het dna." vrijdag 21 juli 2017 GO Tfltfeélingbroers Robert (r) en Christian (I) den Ijlaan samen mat hoctc wionH Seth van Dienst (m). FOTO RICK ARNOLD Haring zit ons in het dna Paul Hovius Rotterdam —Robert den Haan Keurmeesters Taal en Oosterhuis Morgen in deze krant: de volle dige uitslag van de 36ste Natio nale Haringtest

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 12