Een T-shirt
vol met
mosselen
6
En wat vinden al die
buitenlandse toeristen
eigenlijk van Nederland
en de Nederlanders?
April Ngai en haar zus
Bronda uit Hongkong
proberen het roer recht te
houden in de nauwe
slootjes van Giethoorn.
SM m ooo, sorry sorry sorry!",
verontschuldigt de 37-jarige
II I April Ngai uit Hongkong
zich als haar man het Giethoorns
bootje - baf! - midden in de boeg van
een ander bootje parkeert. De pitto
reske slootjes in het Venetië van Ne
derland zijn maar smal en als Hong-
kongse stadsmensen zijn ze niet ge
wend een puntige sloep te navigeren.
Dus is het tripje niet zozeer een rust
gevend vaartochtje, als wel een hin-
dernisbaan met heel veel andere
bootjes waar zo min mogelijk te
genop gebotst dient te worden.
Manlief aan het roer blijft er op het
oog rustig onder, zijn 7-jarige zoontje
stevig onder zijn arm geklemd. April
zit voorop, op de punt, en probeert de
medebootbestuurders een beetje te
kalmeren als haar man een minuut
later weer de kade ramt en zo over
dwars op het slootje komt te liggen.
Grasmatten
Ondanks de stuurmanskunsten van
haar echtgenoot, neemt April Ngai de
tijd om te vertellen over haar liefde
voor Nederland. „Een paar jaar gele
den was ik hier voor het eerst. Toen
vond ik het zó mooi, dat ik mijn zus
dit ook wilde laten zien."
De 45-jarige Bronda zit zich inder
daad uitgebreid te verwonderen over
de Giethoornse wateren en de pitto
reske boerderijen met de strak ge
maaide frisgroene grasmatten voor
HUGO KOOKT BUITEN
AAN DE SLAG
Spaanse
mosselen van de
barbecue
De Zaanse Schans?
Daar barst het van
de Chinese tours.
Té commercieel
de deur. Ondertussen houdt ze haar
i-jarige nichtje Yat een beetje in de
gaten. April vervolgt: „Als we dan
toch in Nederland zijn, dan wilde ik
graag naar Giethoorn. Dit is toch een
van de mostfamous things in Neder
land."
De familie is ook al naar Zaanse
Schans geweest, maar dat was niet
helemaal hun ding. „Te commercieel.
Het barst daar van de Chinese tours.
Hier is 80 procent van de mensen
local people." Waar April die getallen
vandaan haalt is niet duidelijk, even
als de opvatting dat Giethoorn niet
commercieel zou zijn - je struikelt er
nog net niet over de boat tours en de
souvenirshops. Maar op het Hong-
kongse gezin komt het in ieder geval
authentiek over. „Het lijkt me een
droom om hier te wonen. In Hong
kong woon je op 48 vierkante meter
op de veertigste verdieping. Hier
kunnen de kinderen buiten rennen
en spelen."
Sowieso vindt April de Nederlan
ders een gezond volkje. „Ze fietsen
op speciale paden, de lucht is hier
schoon, het ruikt er naar vers gras. En
al het eten is vers en biologisch. Geen
wonder dat iedereen hier de hele tijd
lacht!"
Joetrekt
Ook het centrum van Amsterdam
hebben ze van hun lijstje kunnen af-
strepen. De gebruikelijke tour voerde
langs het Centraal Station, het Rijks
museum en het Red Light District.
Maar: „Al die marihuana! Niet echt
geschikt voor de kinderen."
Meer gecharmeerd waren ze van
een stad die lijkt op Amsterdam,
maar wel heel moeilijk uit te spreken
is. „Je schrijft het als U-T-R-E-C-H-
T. Jaa, Joetrekt! Jullie g's zijn echt veel
te moeilijk."
Joetrekt heeft haar hart gestolen.
„Het is echt the best place ever. Veel
rustiger dan in Amsterdam en meer
leuke dingen om te doen met kinde
ren: het Spoorwegmuseum, het nijn-
tje museum. Ik snap niet dat niet
meer mensen daar naartoe gaan."
Ondertussen zijn we in rustiger
vaarwater beland. Het gezin dobbert
nu op een slootje net buiten het dorp.
April, nuchter knikkend naar de
drukte achter hen: „Nu nog terug."
donderdag 20 juli 2017
GO
'Nederland ruikt naar gras'
Jette Pellemans
In zijn tv-programma 'De wor
sten van Babel op de camping
kookt 24Kitchen-chef Hugo
Kennis deze zomer bui
ten met vrienden. Van
daag: Spaanse mosse
len van de barbecue.
Een barbecue of
kampvuur is eigen
lijk een prachtig
gasfornuis, maar dan met
smokey flavours. Je kunt
er alles op bereiden, zelfs
een mosselpannetje. Van
daag deel ik een gerecht
dat noodgedwongen op
een avond op het strand in
Spanje is ontstaan. Geen
geld, wel trek!
Een paar jaar geleden
reisde ik met vrienden
door Spanje. Aangekomen
bij de kust hebben we een
klein feestje gevierd. We
hadden totaal niet over
het eten nagedacht.
Gelukkig bleken we
nog wat van de
lunch over te heb
ben: broodjes cho
rizo en tomatensalade. We
besloten een kampvuur op
het strand te maken om
daar te eten. Ik liep de
branding in en zag aan de
rotsen mooie kleine mos
selen hangen. Bingo!
Met wat verwondingen en
kletsnat, kwam ik met een
T-shirt vol mosselen terug.
Mijn vrienden hadden het
vuur aangehouden met
sprokkelhout en een blik
gevonden. Zo kookten we,
met de chorizo van het
broodje, de tomaat en ui
uit de salade, een laatste
restje wijn én natuurlijk de
mosselen. Zo verzonnen
we een heerlijk recept dat
je met gemak op de bar
becue of een kampvuur
namaakt.
Ingrediënten (voor 2 p.)
1 kilo mosselen
4 tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
1 stuk chorizoworst
1 glas witte wijn
1 rode peper
1 venkel
olijfolie
Extra nodig:
Kampvuur of barbecue
Pan of bakblik
Bereiding
Snijd de worst in kleine
stukjes en snipper de ui,
peper en knoflook.
Verhit een bakblik of
flinke pan op een kamp
vuur of barbecue. Doe de
olie in pan/blik en bak de
worst, ui, peper en knof
look mee.
Snijd de venkel in reep
jes en voeg deze vervol
gens ook toe.
Tomaten in blokjes snij
den en inclusief zaadlijs
ten aan pan/blik toevoe
gen en afblussen met de
wijn.
Laat de wijn even tien
minuten inkoken en voeg
vervolgens de mosselen
toe. Als de schelpen
open zijn is je pannetje
klaar en kun je het eten
met wat brood en salade.
April Ngai
Bronda (I.) en zus
April Ngai met haar
dochtertje Yat (1)
uit Hongkong.
FOTO SH0DY CAREMAN