Een T-shirt vol met mosselen 6 En wat vinden al die buitenlandse toeristen eigenlijk van Nederland en de Nederlanders? April Ngai en haar zus Bronda uit Hongkong proberen het roer recht te houden in de nauwe slootjes van Giethoorn. SM m ooo, sorry sorry sorry!", verontschuldigt de 37-jarige II I April Ngai uit Hongkong zich als haar man het Giethoorns bootje - baf! - midden in de boeg van een ander bootje parkeert. De pitto reske slootjes in het Venetië van Ne derland zijn maar smal en als Hong- kongse stadsmensen zijn ze niet ge wend een puntige sloep te navigeren. Dus is het tripje niet zozeer een rust gevend vaartochtje, als wel een hin- dernisbaan met heel veel andere bootjes waar zo min mogelijk te genop gebotst dient te worden. Manlief aan het roer blijft er op het oog rustig onder, zijn 7-jarige zoontje stevig onder zijn arm geklemd. April zit voorop, op de punt, en probeert de medebootbestuurders een beetje te kalmeren als haar man een minuut later weer de kade ramt en zo over dwars op het slootje komt te liggen. Grasmatten Ondanks de stuurmanskunsten van haar echtgenoot, neemt April Ngai de tijd om te vertellen over haar liefde voor Nederland. „Een paar jaar gele den was ik hier voor het eerst. Toen vond ik het zó mooi, dat ik mijn zus dit ook wilde laten zien." De 45-jarige Bronda zit zich inder daad uitgebreid te verwonderen over de Giethoornse wateren en de pitto reske boerderijen met de strak ge maaide frisgroene grasmatten voor HUGO KOOKT BUITEN AAN DE SLAG Spaanse mosselen van de barbecue De Zaanse Schans? Daar barst het van de Chinese tours. Té commercieel de deur. Ondertussen houdt ze haar i-jarige nichtje Yat een beetje in de gaten. April vervolgt: „Als we dan toch in Nederland zijn, dan wilde ik graag naar Giethoorn. Dit is toch een van de mostfamous things in Neder land." De familie is ook al naar Zaanse Schans geweest, maar dat was niet helemaal hun ding. „Te commercieel. Het barst daar van de Chinese tours. Hier is 80 procent van de mensen local people." Waar April die getallen vandaan haalt is niet duidelijk, even als de opvatting dat Giethoorn niet commercieel zou zijn - je struikelt er nog net niet over de boat tours en de souvenirshops. Maar op het Hong- kongse gezin komt het in ieder geval authentiek over. „Het lijkt me een droom om hier te wonen. In Hong kong woon je op 48 vierkante meter op de veertigste verdieping. Hier kunnen de kinderen buiten rennen en spelen." Sowieso vindt April de Nederlan ders een gezond volkje. „Ze fietsen op speciale paden, de lucht is hier schoon, het ruikt er naar vers gras. En al het eten is vers en biologisch. Geen wonder dat iedereen hier de hele tijd lacht!" Joetrekt Ook het centrum van Amsterdam hebben ze van hun lijstje kunnen af- strepen. De gebruikelijke tour voerde langs het Centraal Station, het Rijks museum en het Red Light District. Maar: „Al die marihuana! Niet echt geschikt voor de kinderen." Meer gecharmeerd waren ze van een stad die lijkt op Amsterdam, maar wel heel moeilijk uit te spreken is. „Je schrijft het als U-T-R-E-C-H- T. Jaa, Joetrekt! Jullie g's zijn echt veel te moeilijk." Joetrekt heeft haar hart gestolen. „Het is echt the best place ever. Veel rustiger dan in Amsterdam en meer leuke dingen om te doen met kinde ren: het Spoorwegmuseum, het nijn- tje museum. Ik snap niet dat niet meer mensen daar naartoe gaan." Ondertussen zijn we in rustiger vaarwater beland. Het gezin dobbert nu op een slootje net buiten het dorp. April, nuchter knikkend naar de drukte achter hen: „Nu nog terug." donderdag 20 juli 2017 GO 'Nederland ruikt naar gras' Jette Pellemans In zijn tv-programma 'De wor sten van Babel op de camping kookt 24Kitchen-chef Hugo Kennis deze zomer bui ten met vrienden. Van daag: Spaanse mosse len van de barbecue. Een barbecue of kampvuur is eigen lijk een prachtig gasfornuis, maar dan met smokey flavours. Je kunt er alles op bereiden, zelfs een mosselpannetje. Van daag deel ik een gerecht dat noodgedwongen op een avond op het strand in Spanje is ontstaan. Geen geld, wel trek! Een paar jaar geleden reisde ik met vrienden door Spanje. Aangekomen bij de kust hebben we een klein feestje gevierd. We hadden totaal niet over het eten nagedacht. Gelukkig bleken we nog wat van de lunch over te heb ben: broodjes cho rizo en tomatensalade. We besloten een kampvuur op het strand te maken om daar te eten. Ik liep de branding in en zag aan de rotsen mooie kleine mos selen hangen. Bingo! Met wat verwondingen en kletsnat, kwam ik met een T-shirt vol mosselen terug. Mijn vrienden hadden het vuur aangehouden met sprokkelhout en een blik gevonden. Zo kookten we, met de chorizo van het broodje, de tomaat en ui uit de salade, een laatste restje wijn én natuurlijk de mosselen. Zo verzonnen we een heerlijk recept dat je met gemak op de bar becue of een kampvuur namaakt. Ingrediënten (voor 2 p.) 1 kilo mosselen 4 tomaten 1 ui 2 tenen knoflook 1 stuk chorizoworst 1 glas witte wijn 1 rode peper 1 venkel olijfolie Extra nodig: Kampvuur of barbecue Pan of bakblik Bereiding Snijd de worst in kleine stukjes en snipper de ui, peper en knoflook. Verhit een bakblik of flinke pan op een kamp vuur of barbecue. Doe de olie in pan/blik en bak de worst, ui, peper en knof look mee. Snijd de venkel in reep jes en voeg deze vervol gens ook toe. Tomaten in blokjes snij den en inclusief zaadlijs ten aan pan/blik toevoe gen en afblussen met de wijn. Laat de wijn even tien minuten inkoken en voeg vervolgens de mosselen toe. Als de schelpen open zijn is je pannetje klaar en kun je het eten met wat brood en salade. April Ngai Bronda (I.) en zus April Ngai met haar dochtertje Yat (1) uit Hongkong. FOTO SH0DY CAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 50