i
t
16 WEE
x v:
Chef Michel
Louws en
gastvrouw
Marianne zijn
terug uit Nieuw-
Zeeland. Met
moeder Anneke in
de bediening
maken ze van de
kolossale
Timmerfabriek
een warm en
gastvrij nestje.
Met een explosie
aan smaken.
ETEN DE TIMMERFABRIEK, VLISSINGEN
v-
t-
r
Het is weer tijd voor de zomerse
eettraditie van Zeeland. Het pop-
uprestaurant in de Timmerfa
briek is voor het derde jaar in
handen van chef Michel Louws
en zijn team. Samen met co-chefs Remco,
Wouter, Niek en Arjan kookt 'Team Timmer'
drie maanden lang met lokale producten. Je
schuift aan en krijgt meer dan een dozijn ge
rechtjes om te delen, dus ook ietwat moeilijke
eters vinden iets van hun gading. Misschien
ben je na het verlaten van de fabriek zelfs geen
moeilijke eter meer.
De eerste gang is een forse plank, waarmee
je zo een solide boekenkast kunt maken. Op
een vetvrij papiertje liggen ossenworst en ma
kreelmousse, pittige pecorino en bijna vloei
bare schapenkaas met za'atar. Er zijn linzen
met papadum en plakjes koetsierstuk: smelt-
zacht vlees van uitgemolken melkkoeien.
MENU
Vlees dat meestal wordt doorgedraaid tot dier-
voer. Ongelooflijk zonde, want wat zit er veel
smaak aan. Roosjes rauwe bloemkool zijn
zuurstokroze door zoet bietensap. En de ge
blancheerde tomaatjes dobberden een paar
dagen in een badje met zoetzuur. Alsof zon
nestraaltjes spuiten in je mond.
De sfeer in de fabriekshal is die van een
lome zomerse zondag, maar dan binnen. Ella,
Louis, Frank en Billie zingen je toe, Miles
maakt je lichtjes stoned met zijn weergaloze
trompet. We hebben cava en een IPA (India
Pale Ale) en het strand is ook aanwezig: in de
bloempotjes op tafel, om de kaarsen rechtop te
houden.
„Hier komt het lelijkste bordje van van
avond", grapt moeder Anneke, terwijl ze een
plastic onderzetter brengt in een vijandig
soort turquoise. Uit een simpele witte kan
schenkt ze feloranje verwarmende vegan soep
van zoete aardappel. Met kokosmelk, gember
en alle onderdelen van de limoen, plus li-
WAAR
moenblad en Maleise panang curry. Een knal
ler. Op de turquoise abominatie liggen twee
stoombroodjes met gebraden nekvlees van
iberico-varken. Bapao-achtige zompigheid,
rokerig zoet vlees. En als tegenhanger komt er
zeebaars naast, met zeewier en zeesla. Dankzij
miso en citrus wordt dit een serene, maar toch
stevig smakende sashimi. Of ceviche eerder,
maar dan Japans.
Er is een leuk wijnarrangement bedacht.
Maar eten in de Timmerfabriek is als instap
pen in een smakenachtbaan die je compleet
met loopings langs allerlei windstreken voert.
Slimme bieren hadden misschien wel wat ver
bindingen kunnen maken, maar we doen nu
gewoon een kurkentrekkertje en kiezen luk
raak een glaasje wit en rood. Ecologische Luna
de Ana Blanco is een vrolijke, frisse Verdejo.
En er is een strakke rode Dornfelder uit de
Pfalz van Weingut Siegrist, donkerrood met
pruimen en kersen. Heerlijk bij nog meer
melkkoe: reepjes sappige skirt steak uit de Big
REKENING
90,-
13,-
6,50
2,30
2,30
114,10
zaterdag 8 juli 2017
GO
A Zeebaars met zeekraal en zeesla, met misu en citrus.
A Eerste gang: ossenworst, makreelmousse, pecorino en schapenkaas
FOTO'S LEX DE MEESTER
Instappen in een achtbaan van
Marloes Matthijsen
Pop-up restaurant
de Timmerfabriek
heeft geen a la
carte menu,
omdat er gewerkt
wordt met verse
dagvoorraden. In
vier gangen krijg je
meer dan een do
zijn gerechtjes om
te proeven en te
delen voor 45 euro.
Het restaurant is
toegankelijk voor
mindervaliden, de
vloer is geheel vlak.
De tijdelijke toilet
ten zijn wellicht niet
voor iedere rol
stoelgebruiker ge
schikt.
Het pop-up restau
rant gaat door tot
17 september.
Vlissingen
Willem Ruysstraat
9
iSSW M
Timmerfabriek
Koningsweg 37
2 menu Michel
2 La Luna Verdejo
1 Siegrist
1 koffie
1 thee
Totaal