Verse vis
Multitalent
TAFELEN
PROEVEN
HEBBEN
Pierogi
1 ei
3x uit de zee op je bord
Op n
beèèhst
Omdat gewone hummus ook maar
zo gewoon is, verkoopt Albert Heijn
nu 4 nieuwe varianten: met rode
biet, avocado, curry madras en
gegrilde groenten.
Scandinavisch design voor op
zomerkamp: deze mintgroene
lunchtrommel van het Noorse merk
Blafre met een papegaaiduiker erop.
Ook verkrijgbaar in pruimrood. €17,50
Ingrediënten voor circa
50 stuks (hoofdgerecht
voor 4, voorgerecht voor
8 personen)
800 g tarwebloem
25 g boter voor deeg
15 g boter voor het
bakken van uien
20 g boter voor bij de
pierogi
250 ml warm water
600 g hüttenkase,
losgeklopt
2 teentjes knoflook,
geperst
wat takjes peterselie
3 lente-uien, in dunne
reepjes
1 kilo gekookte aard
appelen, gepureerd
3 grote uien, gebak
ken en gehakt
50 g geraspte kaas
100 g spekjes
olijfolie, zout, peper
Klop de aardappelpuree
met de hüttenkase, knof
look, uien, zout en peper
tot een glad mengsel.
Kneed de tarwebloem,
boter, eieren en het warme
water tot een zacht en glad
deeg. Verdeel het in drie of
vier delen. Rol elk deel dun
uit op een met bloem be
dekt werkvlak (leg de rest
van het deeg onder een
natte doek). Snijd het deeg
in cirkels van 7 cm en leg in
het midden een stuiterbal
vulling. Maak de randen
van de cirkels nat, vouw
ze om en druk ze dicht.
Herhaal dit met de rest van
het deeg en de vulling. Be
waar de pierogi onder een
natte doek. Breng water
met zout aan de kook.
Kook de pierogi 3 tot 5 mi
nuten tot ze bovendrijven.
Bewaar ze op een bord
met een beetje boter.
Serveer met boter, uitjes,
gebakken spekjes, ge
raspte kaas, peterselie,
zout en peper.
Dikke kans dat je de
wok alleen uit de kast
haalt als er moet wor
den geroerbakt, maar
hij heeft veel meer in
zijn mars. in Wok Easy
laat Caroline Hwang
zien dat je er ook in
kunt stoven (Filipijnse adobokip), stomen
(Chinese red snapper) en frituren (Japanse
aardappelkroketjes). Ouderwets roerbak
ken mag natuurlijk ook, zoals snelle
Vietnamese garnalennoedels. Becht, €20
]Van een Hollandse garnaalkroket tot
Thaise viskoekjes, van een Amerikaanse
clam chowder tot een Franse bouilla
baisse: bij Seafood Bar De Trapkes
in Breda halen ze inspiratie uit alle
windstreken. Tolbrugstraat 19, Breda
Met een menukaart die is gebaseerd op
Nederlandse vis en bijvangst, krijg je bij
Fishbar Monk in Haarlem gegarandeerd
iets verantwoords op je bord. Gegrati
neerde scheermessen bijvoorbeeld, of
gerookte sprotjes. Turfmarkt 20, Haarlem
In restaurant AIRrepublic in Cadzand
van sterrenkok Sergio Herman spelen
vis, schaal- en schelpdieren de hoofdrol.
Zeeuwse klassiekers krijgen een chique
make-over, zoals oesters met champag-
nesaus. Maritiem Plaza 1, Cadzand-Bad
Na koeien, varkens
en kippen is nu de
geit aan de beurt:
via koopeengeit.nl
kun je een geiten
vleespakket be
stellen, met daarin
onder meer een
stoofrollade, chipo-
lataworstjes en
biefstuk van de
bout. Net als bij de
eerdere initiatieven,
gaat de geit pas
naar de slacht
als al het vlees
is verkocht. Geen
idee wat je ermee
moet klaarmaken?
Ook daaraan is
gedacht. Michelin-
chef Joris Bijden-
dijk bedacht voor
elk stukje vlees
1 een recept.
magazine 41