Het zachte van aardappel, hel zalvige van kaas
het stringente van uitjes, het krokante van spekjes
^bI HBB ^EN
H^^B ^^^^B HBi H H^^B H^B ^^^^B H^^B
Lekkers van Giphart en meer over cle kook -een kinderdorpen livemuziek.
De Poolse keuken? Ronald Giphart had
er niet veel mee. Maar dan hoort hij Sandra
vertellen over haar pierogi.
ijn werk bracht mij naar
Den Haag. Omdat een mens
toch moet lunchen, stuitte
ik in de buurt op een
nieuwe voedselhal, een
horecaconcept dat de afgelopen jaren
Nederland sneller heeft veroverd dan
fidget spinners. Deze voedselhal onder
scheidde zich voornamelijk doordat alles
om een of andere reden in het Engels
moet. De tent heette MingleMush, met
good food en good mood, voor a cocktail of
een brewski (waarmee denk ik een biertje
wordt bedoeld, maar ik ben niet thuis in
hipsteriaans).
Boven een van de vijftien verschillende
foodstands hing een bord met de tekst
'Pierogies Authentiek'. De borden
werden opgeluisterd door een vrolijke
tekstballon dat 'It's Pierogitime!' schalde.
Het begrip pierogi deed vaag iets rinke
len, maar meer dan dat het om een Pools
hapje ging, wist ik
niet.
'Het betekent
letterlijk feest', legde de uitbaat
ster van dit standje uit, 'want het
wordt gegeten bij festiviteiten. Omdat
ze zo lekker zijn, eten Polen ze inmiddels
op ieder gewenst moment van de dag.'
Zelf was ze niet Pools, maar haar za
kenpartner had op een reis door Polen
een keer pierogi gegeten en kwam hele
maal verliefd terug, met maar één missie:
pierogi naar Nederland halen.
Pierogi is een deeggerecht dat in de
verte op ravioli lijkt: ongerezen deeg
tasjes die gevuld kunnen worden met
vele ingrediënten en combinaties.
De basispierogi is met aardappel, kaas,
uien, knoflook, verse kruiden en heeft
een garnering van yoghurt, gebakken
uitjes, lente-uien, kaas en eventueel
spekjes. Dat klinkt behoorlijk delicaat.
Er zijn ook varianten met spinazie,
paddenstoelen of gehakt.
Ik moet bekennen dat ik geen groot
kenner van de Poolse keuken ben, noch
dat ik mij tot de kuchnia polska voelde
aangetrokken. Dat zal te maken hebben
met onterechte vooroordelen en culinaire
bekrompenheid. Maar de liefde waarmee
Sandra, de eigenaresse, over haar pierogi
sprak, trok me over de streep.
Even later zat ik achter mijn eerste
bordje: vier dampende zachte geurende
smachtende lonkende hunkerende flir
tende verleidelijke deegzakjes gevuld
met lekkernijen. Het zachte van de aard
appel, het zalvige van de kaas, het strin-
Gipharts
kookeiland
gente van de lente-uitjes, het krokante
van de spekjes...
Na de lunch ging ik terug naar mijn
werkplek. Toen ik aan het einde van de
middag klaar was met mijn bezigheden,
ben ik teruggegaan naar de foodhal voor
een tweede portie Poolse lekkernij. Het
was sterker dan mezelf.
Instant verslaafd, dat is wat pierogi
met je doet. In het Pools: natychmiast
uzalezniony. <1
^P^B H^^B^B ■^B V IBpBI Maaslandpark in Sittard vindt
^BPB. I III l^k.^B^ I B dit weekend Foodstock
7 plaats, met - naast héél veel eten
Foto SHODYCAREMAN
Op slag
uerslaafd
401 zaterdag 8 juli 2017