•N5 r&m 7 Twee brutale boerenbroers bieden alternatief voor suiker en vet X Er m. Open dag in infocentrum op de dam EIJZEREN B.V. Julianastraat 21 Zierikzee Als je ervan proeft, trekt je mond scheefvan bitterheid. Toch halen suikerfabrikanten zoetstof uit cichorei: inuline. En daar zitten géén calorieën in. Xi et lijkt wel suikerbiet, de vijf hectare planten ach ter de Zierikzeese nieuwbouwwijk Noor derpolder. Maar het is cichorei. En voor wie niet weet wat dat is: daar willen de boeren, Kees en Erik Hanse, nou nét verandering in brengen. Cichorei is een wortelsoort die familie is van de witlof. „Witlof verbouwden we eerst", vertelt Kees Hanse. „Tot het voortaan in water gekweekt diende te worden. In een schuur, helemaal klimatologisch beheerst. Wij zijn boeren en geen fabriek, dus dat weigerden we. Te gelijkertijd kregen we er lucht van dat Sensus een oude bietenfabriek in Roosendaal ombouwde om er inuline te laten telen. We hebben gelijk een contract getekend." Nu, twintig jaar later, zouden de Zierikzeese broers niet anders meer willen. „Uit cichorei wordt inuline gehaald. Inuline is een zoetstof die fabrikanten gebruiken als vetver- vanger. Het gaat in onder meer zui vel, ijs, zoetwaren, sauzen, ontbijt granen, babyvoeding en drank. Snelle Jelle bijvoorbeeld, daar zit het in." •A "nt, i Bas* T W 1 mm - "Si Het mooie van inuline, vertelt Erik, is dat het geen calorieën bevat. „Echt helemaal niks. Het heeft de zelfde smaak als suiker, maar is dus veel gezonder. En het is veel lekker der dan iets als stevia. In Amerika zijn ze daar nu achter, daar wordt inuline steeds vaker toegepast." Maar in Nederland dringt dat nog niet tot de fabrikanten, laat staan de consumenten, door. Vandaar dat de Zierikzeese broers maandag een delegatie van inulineproducent Sensus liet komen om op het hart te drukken dat het bestaan van inu line bekender moet worden bij het grote publiek. „Waren ze het mee Het mooie van inuline is dat hetgeen calorieën bevat. Echt helemaal niks eens", vertelt Kees. „Maar ja, zo'n campagne kost knaken." Ook aan inuline hangt een prijs kaartje. „Sensus heeft gezegd dat het ongeveer vier cent per fles scheelt als zoetstoffen als aspar- taam en sorbitol worden vervangen door inuline. En vier cent is veel, als je bedenkt dat wij maar achttien cent krijgen voor een kilo aardappe len die Albert Heijn voor 1,30 in de schappen legt. Dan wordt zo'n pro duct te duur voor de consument." Tenzij die wéét wat inuline is, denken Kees en Erik Hanse. Daarom klimmen zij maar op de daken om te schreeuwen hoeveel beter het is dan suiker. Iemand moet het doen. „We zijn altijd al een beetje brutaal geweest", lacht Kees. „Ik sta op de lijst van Leefbaar Schouwen-Duiveland, zit bij de Partij voor Zeeland en ik bemoei me met het waterschap, Erik zit om de zoveel weken aan tafel bij Zeeuws Diep van Omroep Zeeland. Wij houden er niet van stilletjes onderaan de ladder te zitten. We zijn ondernemers." En niet de minste, want de broers vormen een stel toptelers in de orde van cichoreiboeren. „Hoe doen jul lie dat, vroegen ze ons maandag nog. Puur gevoel. Bij suikerbieten is het niet erg als je een dag later zaait, of misschien zelfs een week. Bij dit gewas komt alles heel nauw. Je mag absoluut geen fouten maken, an ders scheelt het je zo duizend euro. Maar lukt het, dan heb je iets prach tigs. En nog gezond ook." BROUWERSDAM Staatsbosbe heer houdt zaterdag open dag in het onlangs verworven informa tiecentrum aan de Brouwers- dam. „Op de grens van Zeeland en Zuid-Holland is dit een uitste kende plek om onze werkzaam heden uit te voeren en om onze toekomstplannen te verwezen lijken", meldt de organisatie. Ondernemers, bewoners en toe risten zijn welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. Er zijn klederdrachtshows voor de ouderen, springkussens voor de jonkies en de uitkijkto ren van het gebouw kan worden beklommen. De toegang tot het voormalige Inspiratiecentrum aan de Brou- wersdam is gratis. Openingstijden woensdag 5 juli 2017 SO Cichorei klaar voor grote publiek Wendy Wagenmakers H "-V /,*- Vi cN-'- ylF' 'ti* 'm.-,'.ó&t£SL.Ü -J Erik (I) en Kees Hanse verbouwen vijfhonderd hectare cichorei. Uit de bittere wortels komt een gezonde zoetstof, foto dirk-jan gjeltema - Erik Hanse Welkom op DAGEN do. 6 en vr. 7 juli 13.00 - 21.00 uur Onder het genot van een hapje en drankje laten we graag zien wat wij u te bieden hebben in onze nieuwe vestiging... MECHANISATIE- CONSTRUCTIE- EN INSTALLATIEBEDRIJF

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 61