•N5 r&m
7
Twee brutale boerenbroers bieden alternatief voor suiker en vet
X
Er
m.
Open dag in
infocentrum
op de dam
EIJZEREN B.V.
Julianastraat 21 Zierikzee
Als je ervan proeft,
trekt je mond
scheefvan
bitterheid.
Toch halen
suikerfabrikanten
zoetstof uit cichorei:
inuline. En daar
zitten géén
calorieën in.
Xi
et lijkt wel suikerbiet, de
vijf hectare planten ach
ter de Zierikzeese
nieuwbouwwijk Noor
derpolder. Maar het is cichorei. En
voor wie niet weet wat dat is: daar
willen de boeren, Kees en Erik
Hanse, nou nét verandering in
brengen.
Cichorei is een wortelsoort die
familie is van de witlof. „Witlof
verbouwden we eerst", vertelt Kees
Hanse. „Tot het voortaan in water
gekweekt diende te worden. In een
schuur, helemaal klimatologisch
beheerst. Wij zijn boeren en geen
fabriek, dus dat weigerden we. Te
gelijkertijd kregen we er lucht van
dat Sensus een oude bietenfabriek
in Roosendaal ombouwde om er
inuline te laten telen. We hebben
gelijk een contract getekend."
Nu, twintig jaar later, zouden de
Zierikzeese broers niet anders meer
willen. „Uit cichorei wordt inuline
gehaald. Inuline is een zoetstof die
fabrikanten gebruiken als vetver-
vanger. Het gaat in onder meer zui
vel, ijs, zoetwaren, sauzen, ontbijt
granen, babyvoeding en drank.
Snelle Jelle bijvoorbeeld, daar zit
het in."
•A
"nt, i
Bas* T W 1 mm
-
"Si
Het mooie van inuline, vertelt
Erik, is dat het geen calorieën bevat.
„Echt helemaal niks. Het heeft de
zelfde smaak als suiker, maar is dus
veel gezonder. En het is veel lekker
der dan iets als stevia. In Amerika
zijn ze daar nu achter, daar wordt
inuline steeds vaker toegepast."
Maar in Nederland dringt dat nog
niet tot de fabrikanten, laat staan de
consumenten, door. Vandaar dat de
Zierikzeese broers maandag een
delegatie van inulineproducent
Sensus liet komen om op het hart te
drukken dat het bestaan van inu
line bekender moet worden bij het
grote publiek. „Waren ze het mee
Het mooie van inuline
is dat hetgeen
calorieën bevat. Echt
helemaal niks
eens", vertelt Kees. „Maar ja, zo'n
campagne kost knaken."
Ook aan inuline hangt een prijs
kaartje. „Sensus heeft gezegd dat
het ongeveer vier cent per fles
scheelt als zoetstoffen als aspar-
taam en sorbitol worden vervangen
door inuline. En vier cent is veel, als
je bedenkt dat wij maar achttien
cent krijgen voor een kilo aardappe
len die Albert Heijn voor 1,30 in de
schappen legt. Dan wordt zo'n pro
duct te duur voor de consument."
Tenzij die wéét wat inuline is,
denken Kees en Erik Hanse.
Daarom klimmen zij maar op de
daken om te schreeuwen hoeveel
beter het is dan suiker. Iemand
moet het doen. „We zijn altijd al
een beetje brutaal geweest", lacht
Kees. „Ik sta op de lijst van Leefbaar
Schouwen-Duiveland, zit bij de
Partij voor Zeeland en ik bemoei
me met het waterschap, Erik zit om
de zoveel weken aan tafel bij
Zeeuws Diep van Omroep Zeeland.
Wij houden er niet van stilletjes
onderaan de ladder te zitten. We
zijn ondernemers."
En niet de minste, want de broers
vormen een stel toptelers in de orde
van cichoreiboeren. „Hoe doen jul
lie dat, vroegen ze ons maandag
nog. Puur gevoel. Bij suikerbieten is
het niet erg als je een dag later zaait,
of misschien zelfs een week. Bij dit
gewas komt alles heel nauw. Je mag
absoluut geen fouten maken, an
ders scheelt het je zo duizend euro.
Maar lukt het, dan heb je iets prach
tigs. En nog gezond ook."
BROUWERSDAM Staatsbosbe
heer houdt zaterdag open dag in
het onlangs verworven informa
tiecentrum aan de Brouwers-
dam.
„Op de grens van Zeeland en
Zuid-Holland is dit een uitste
kende plek om onze werkzaam
heden uit te voeren en om onze
toekomstplannen te verwezen
lijken", meldt de organisatie.
Ondernemers, bewoners en toe
risten zijn welkom tussen 10.00
en 17.00 uur.
Er zijn klederdrachtshows
voor de ouderen, springkussens
voor de jonkies en de uitkijkto
ren van het gebouw kan worden
beklommen.
De toegang tot het voormalige
Inspiratiecentrum aan de Brou-
wersdam is gratis.
Openingstijden
woensdag 5 juli 2017
SO
Cichorei klaar voor grote publiek
Wendy Wagenmakers
H
"-V /,*- Vi cN-'-
ylF' 'ti* 'm.-,'.ó&t£SL.Ü
-J
Erik (I) en Kees Hanse verbouwen vijfhonderd hectare cichorei. Uit de bittere wortels komt een gezonde zoetstof, foto dirk-jan gjeltema
- Erik Hanse
Welkom op
DAGEN
do. 6 en vr. 7 juli
13.00 - 21.00 uur
Onder het genot van een hapje en drankje
laten we graag zien wat wij u te bieden
hebben in onze nieuwe vestiging...
MECHANISATIE- CONSTRUCTIE- EN INSTALLATIEBEDRIJF