HET BESTE EN SNELSTE INTERNET VAN ZEELAND VOLGENS NETFLIX! Dubbel scoren op de Grote Vijf-safari Grevelingen Wierewaaien met WildWier langs de Oosterschelde 21 Een sliertje duivelstong met geitenkaas of een smoothie met darmwier. Het lijken recepten voor een Halloweenfeest, maar zeewier kan gewoon alledaags worden gegeten. DELTA en bloedhekel heeft Piet Kruithof uit Sint Laurens er aan. Van die als een tierelier groei- I ende zeesla die in het Veerse Meer om je heen glibbert. Toch 'wierewaait' hij er zaterdag op Neeltje Jans - met z'n halve fa milie - met Guido Krijger van WildWier op los. „Dompel je on der en laat je verwonderen", zegt gids Guido. Want zeewier een slij merige brij? Niet als je met Wild Wier op pad bent geweest. Met Ellen Schoenmakers (zij is herborist, hij natuurbelevings- gids en ecohydroloog) oogst Guido wekelijks wier op kleine schaal. Voor wat restaurants en voor parti culieren die een wildwierabonne- ment hebben afgesloten. Zelf wier oogsten is verboden. Er zijn maar twee bedrijven die daar in Neder land een vergunning voor hebben, waaronder het in Vrouwenpolder gevestigde bedrijf WildWier. „We struinden graag langs de kust en vonden het leuk om te doen", blikt Guido terug op hun eerste wiere- waaiavonturen. „Een jaar of vier la ter blijkt zeewier opeens best een beetje hot. Dat is leuk, maar ook schrikken. We moeten nu niet het land de rug toekeren van hé: 'hier ligt ook nog een grote voorraadkast en daar hebben we geen bijen voor nodig'. We hebben op land nog het één en ander op te lossen. Zeewier is heel interessant, maar we moeten het wel op een goede manier doen." Die slierterige wirwar blijkt een wonderlijk goedje. De macro-alg produceert vijftig procent van alle zuurstof op aarde en heeft de kwa liteiten van een superfood: het zit propvol vitamines, eiwitten, vezels en mineralen. Het spul wordt ook genezende kwaliteiten („Maar dat is een precair onderwerp") toege dicht. Hoe dan ook: zeesla kan bij voorbeeld goed als verkoelend compres dienen als je verbrand bent. En nog beter: in de blaasjes van blaaswier zit zelfs zonnebrand- Die kun je smeren én eten. Dat vind je in de winkel niet crème. „Die kun je smeren én eten. Dat vind je in de winkel niet." De Wilde Wierenwandeling stelt qua aantal meters niet veel voor. Maar toch. Er komt blaaswier voor bij. En knotswier, darmwier, Iers mos, de gezaagde zee-eik, Japans bessenwier en wakame. Nog maar een fractie van de 150 soorten die in de Oosterschelde te vinden zijn. Dat is wat Piet Kruithof intrigeert en waarom hij onder meer zijn dochter en schoonzoon meesleept die van exclusief eten houden. „Dan zie ik van die bakjes wier in de supermarkt staan voor zes euro. En hier ligt het helemaal vol." Overigens niet om met karren vrachten tegelijk in te laden, dat wordt al snel duidelijk. Met een schaartje worden kleine stukjes af geknipt. Ruk zeewier niet los van zijn 'houvast' aan de stenen onder grond, luidt de boodschap. Maar ook: „Het is allemaal te eten. Proef het, voel het. Dat is de beste erva ring." Zo verovert het wier een plekje in de harten van ongeveer elke wierenwandelaar. Met zorg wordt opeens om de aangroei op de dam heen gestapt. En eerlijk is eer lijk: zo'n beetje alles blijkt stukken smakelijker dan je in eerste instan tie verwacht. En dan moet het mooiste nog komen. Een dunne plak courgette, geitenkaas, ge droogde tomaat en daar een sliertje duivelstong over. Oprollen, prikker er door en je serveert een hippe hap. Zie: wildwier.nl Supersnel en betrouwbaar. Bestel op DELTA.nl/betrouwbaar Om de Big Five te zien hoefje niet langer af te reizen naar Afrika. Ook Staatsbosbeheer biedt Grote Vijf excursies aan, maar dan naar één van de vijf grote diersoorten van Nederland. Die in de Grevelingen is nog eens extra bijzonder. Daar kunnen twee soorten tijdens één excursie worden gespot. Geen olifanten, neushoorns of leeuwen. Maar wel een stoere werkboot en een speciale excur siewagen om over de slikken te trekken. Vanuit de Haven van Bommenede wordt met een werk boot de Grevelingen opgevaren, om eerst een ronde van ongeveer anderhalf uur te doen langs rust- locaties van de zeehond. Wie weet is daar al een ree te zien, die zwem mend één van de eilandjes in de Grevelingen probeert te bereiken. Heckrunderen Aansluitend wordt aan land ge gaan bij de Slikken van Flakkee waar mensen veel kans maken reeën te spotten. En, bij wijze van extraatje, ook nog eens fjorden- paarden en heckrunderen kunnen zien. Op de Slikken van Flakkee wordt geluncht en een rondrit ge maakt met de excursiewagen. Al met al duurt de Grote Vijf-excur sie zo'n drieëneenhalfuur. Elders in het land zijn de andere leden van de Grote Vijf te bewon deren: waaronder bevers in de Biesbosch en edelherten en wilde zwijnen op twee verschillende plaatsen op de Veluwe. In de stads- bossen van Almere kan ook nog met terreinwagens naar reeën worden gezocht. De combi-excur sie 'Op zoek naar de Grote Vijf in de Grevelingen wordt tot en met oktober twee keer in de maand ge houden. maandag 3 juli 2017 3D Wieren zijn opeens helemaal hot Esme Soesman Neeltje Jans -Guido Krijger, WildWier Esme Soesman Bommenede Meer info via: staatsbosbeheer.nl. Guido Krijger van WildWier trimt het zeewier ofwel knipt een klein stukje los van het wier. In blauw-rood-witte jas is excursieganger Piet Kruithof. Foto's rechts: wakame (boven), zee-eik (midden) en duivelstong (onder), fotos dirk jan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52