HET BESTE EN
SNELSTE INTERNET
VAN ZEELAND
VOLGENS NETFLIX!
Dubbel scoren op de
Grote Vijf-safari Grevelingen
Wierewaaien met WildWier langs de Oosterschelde
21
Een sliertje
duivelstong met
geitenkaas of een
smoothie met
darmwier. Het
lijken recepten
voor een
Halloweenfeest,
maar zeewier kan
gewoon alledaags
worden gegeten.
DELTA
en bloedhekel heeft
Piet Kruithof uit Sint
Laurens er aan. Van die
als een tierelier groei-
I ende zeesla die in het
Veerse Meer om je heen glibbert.
Toch 'wierewaait' hij er zaterdag
op Neeltje Jans - met z'n halve fa
milie - met Guido Krijger van
WildWier op los. „Dompel je on
der en laat je verwonderen", zegt
gids Guido. Want zeewier een slij
merige brij? Niet als je met Wild
Wier op pad bent geweest.
Met Ellen Schoenmakers (zij
is herborist, hij natuurbelevings-
gids en ecohydroloog) oogst Guido
wekelijks wier op kleine schaal.
Voor wat restaurants en voor parti
culieren die een wildwierabonne-
ment hebben afgesloten. Zelf wier
oogsten is verboden. Er zijn maar
twee bedrijven die daar in Neder
land een vergunning voor hebben,
waaronder het in Vrouwenpolder
gevestigde bedrijf WildWier. „We
struinden graag langs de kust en
vonden het leuk om te doen", blikt
Guido terug op hun eerste wiere-
waaiavonturen. „Een jaar of vier la
ter blijkt zeewier opeens best een
beetje hot. Dat is leuk, maar ook
schrikken. We moeten nu niet het
land de rug toekeren van hé: 'hier
ligt ook nog een grote voorraadkast
en daar hebben we geen bijen voor
nodig'. We hebben op land nog het
één en ander op te lossen. Zeewier
is heel interessant, maar we moeten
het wel op een goede manier
doen."
Die slierterige wirwar blijkt een
wonderlijk goedje. De macro-alg
produceert vijftig procent van alle
zuurstof op aarde en heeft de kwa
liteiten van een superfood: het zit
propvol vitamines, eiwitten, vezels
en mineralen. Het spul wordt ook
genezende kwaliteiten („Maar dat
is een precair onderwerp") toege
dicht. Hoe dan ook: zeesla kan bij
voorbeeld goed als verkoelend
compres dienen als je verbrand
bent. En nog beter: in de blaasjes
van blaaswier zit zelfs zonnebrand-
Die kun je smeren én
eten. Dat vind je in de
winkel niet
crème. „Die kun je smeren én eten.
Dat vind je in de winkel niet."
De Wilde Wierenwandeling stelt
qua aantal meters niet veel voor.
Maar toch. Er komt blaaswier voor
bij. En knotswier, darmwier, Iers
mos, de gezaagde zee-eik, Japans
bessenwier en wakame. Nog maar
een fractie van de 150 soorten die in
de Oosterschelde te vinden zijn.
Dat is wat Piet Kruithof intrigeert
en waarom hij onder meer zijn
dochter en schoonzoon meesleept
die van exclusief eten houden.
„Dan zie ik van die bakjes wier in
de supermarkt staan voor zes euro.
En hier ligt het helemaal vol."
Overigens niet om met karren
vrachten tegelijk in te laden, dat
wordt al snel duidelijk. Met een
schaartje worden kleine stukjes af
geknipt. Ruk zeewier niet los van
zijn 'houvast' aan de stenen onder
grond, luidt de boodschap. Maar
ook: „Het is allemaal te eten. Proef
het, voel het. Dat is de beste erva
ring." Zo verovert het wier een
plekje in de harten van ongeveer
elke wierenwandelaar. Met zorg
wordt opeens om de aangroei op de
dam heen gestapt. En eerlijk is eer
lijk: zo'n beetje alles blijkt stukken
smakelijker dan je in eerste instan
tie verwacht. En dan moet het
mooiste nog komen. Een dunne
plak courgette, geitenkaas, ge
droogde tomaat en daar een sliertje
duivelstong over. Oprollen, prikker
er door en je serveert een hippe
hap. Zie: wildwier.nl
Supersnel en betrouwbaar.
Bestel op
DELTA.nl/betrouwbaar
Om de Big Five te zien hoefje niet
langer af te reizen naar Afrika. Ook
Staatsbosbeheer biedt Grote Vijf
excursies aan, maar dan naar één
van de vijf grote diersoorten van
Nederland. Die in de Grevelingen
is nog eens extra bijzonder. Daar
kunnen twee soorten tijdens één
excursie worden gespot.
Geen olifanten, neushoorns of
leeuwen. Maar wel een stoere
werkboot en een speciale excur
siewagen om over de slikken te
trekken. Vanuit de Haven van
Bommenede wordt met een werk
boot de Grevelingen opgevaren,
om eerst een ronde van ongeveer
anderhalf uur te doen langs rust-
locaties van de zeehond. Wie weet
is daar al een ree te zien, die zwem
mend één van de eilandjes in de
Grevelingen probeert te bereiken.
Heckrunderen
Aansluitend wordt aan land ge
gaan bij de Slikken van Flakkee
waar mensen veel kans maken
reeën te spotten. En, bij wijze van
extraatje, ook nog eens fjorden-
paarden en heckrunderen kunnen
zien. Op de Slikken van Flakkee
wordt geluncht en een rondrit ge
maakt met de excursiewagen. Al
met al duurt de Grote Vijf-excur
sie zo'n drieëneenhalfuur.
Elders in het land zijn de andere
leden van de Grote Vijf te bewon
deren: waaronder bevers in de
Biesbosch en edelherten en wilde
zwijnen op twee verschillende
plaatsen op de Veluwe. In de stads-
bossen van Almere kan ook nog
met terreinwagens naar reeën
worden gezocht. De combi-excur
sie 'Op zoek naar de Grote Vijf in
de Grevelingen wordt tot en met
oktober twee keer in de maand ge
houden.
maandag 3 juli 2017
3D
Wieren zijn opeens helemaal hot
Esme Soesman
Neeltje Jans
-Guido Krijger, WildWier
Esme Soesman
Bommenede
Meer info via:
staatsbosbeheer.nl.
Guido Krijger van WildWier trimt het zeewier ofwel knipt een klein stukje los van het wier. In blauw-rood-witte jas is excursieganger Piet
Kruithof. Foto's rechts: wakame (boven), zee-eik (midden) en duivelstong (onder), fotos dirk jan gjeltema