baJdiy/rfJzJfJ, nJ
dJioo
133 va
12
Zeewier blijkt een
culinaire hit. De oer-
Hollandse Dutch Weed
Burger maakt nu furore in
Europa. En deze week lanceert
medebedenker Lisette Kreischer
een nieuwe algensnack:
Seawharma, de veganistische
variant van shoarma.
3
ijf jaar terug een gedurfd experi
ment en vooral geliefd in het al
ternatieve circuit. Inmiddels een
regelrechte culinaire hit: The
Dutch Weed Burger. Koningin
Maxima blijkt fan en dit jaar zullen er zeker
ïoo.ooo broodjes over de toonbank van res
taurants en food trucks gaan.
Ook internationaal maakt de groene hap fu
rore: in Italië, Frankrijk, Duitsland, Scandina
vië en België is de Hollandse vinding binnen
kort verkrijgbaar. „En restaurants uit New
York en Melbourne hebben laten weten dat zij
onze burger graag willen serveren. Erg leuk.
We moeten overleggen hoe we dat gaan uit
voeren. In Europa kunnen we prima bezorgen,
voor Amerika en Australië kan dat niet. We
moeten ze daar ter plekke laten maken", aldus
Lisette Kreischer die de burger bedacht met
compagnon Mark Kulsdom.
Met de opbrengst van de successnack ope
nen de twee komende week hun eerste restau
rant waar hun nieuwste fastfoodvondst -
naast onder meer The Dutch Dog en Wish 'n
Chips - op het menu staat: Seawharma. Een
veganistische variant van de geroosterde
vleesberg die doorgaans na het stappen met
een plens knoflooksaus achterover wordt ge
duwd. Belangrijkste ingrediënten: zeewier,
huisgemaakte seitan, shoarmakruiden en ve
ganistische knoflook- en tahinsaus. Want er
moet wel een culinair randje aan zitten, vindt
Kreischer.
„Onze missie is het opschudden van de fast-
foodwereld en daarbij alle grote iconen vegani-
seren. Na de gigantische comeback van de bur
ger zie je nu dat bij allerlei hippe zaken sho
arma een trend aan het worden is. Daarom ko
zen wij voor seawharma. Een snack die niet al
leen kan aanslaan bij veganisten en vegeta
riërs, maar ook bij vleesliefhebbers die wat
minder varken, kip of rund op hun bord willen
hebben. Door de juiste kruiden en stevige bite
hopen we hen te verleiden."
Oplossing
Kreischer, tevens foodstylist en kookboeken
schrijver, stuitte een paar jaar terug op het idee
voor The Dutch Weed Burger tijdens haar
zoektocht naar een duurzame oplossing voor
het wereldvoedselprobleem. Toen ontdekte zij
dat zeewier meer is dan die glibberige sub
stantie tussen je tenen wanneer je de zee in-
gaat. „Het wordt in Nederland niet alleen mi
lieuvriendelijk geteeld, maar blijkt tevens
hoogwaardig voedsel vol eiwitten, vezels en
mineralen. Je moet er ook geen gigantische
hoeveelheden van eten: er zit jodium in en te
veel daarvan vindt onze schildklier niet leuk."
De overheid was zo onder de indruk dat on
langs vijf miljoen euro werd uitgetrokken voor
de ontwikkeling van die milieuvriendelijke
teelt. In het kielzog van het succes van The
Dutch Weed Burger proberen andere restaura
teurs en supermarkten het nu ook met wier of
andere zilte producten afkomstig uit zee. Zo
introduceerde Albert Heijn behalve wier ook
zeekraal en lamsoor in de schappen. Grote si
tes als Smulweb grossieren in pasta- saus- en
saladerecepten met deze betaalbare ingrediën
ten.
De prijs van Seawharma loopt daarmee ver
geleken een beetje uit de pas: tl euro. Krei
scher: „Ik snap dat sommigen dat prijzig vin
den. Zeker als je kijkt naar de reguliere sho
arma. Maar we werken zonder subsidie in een
nu nog kleine markt. Laten we hopen dat die
groter wordt."
Bij Bolderman
aanbetalen niet verplicht!
5 dagen Beierse Woud,
Bayerisch Eisenstein,
Passau
5 dagen
Drielandenreis
Valkenburg
8-daagse stedenreis
Berlijn, Dresden,
Leipzig en Potsdam
8 dagen
Boedapest
en omgeving
10 dagen
Polen Mazurengebier
en Gdansk
10 dagen
Drautal Karinthië
maandag 3 juli 2017
Donuts en shoarma
«uit de zee
Annemart van Rhee
J DNO
'J
V
A Lisette Kreischer: „Restau
rants uit New York en Mel
bourne willen onze burger
graag serveren." fotobpimras
Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.
Vertrekdata: 24 juli
14 aug 4, 25 sept/ 2, 9 okt.
Vertrekdata: 24 juli
7, 21 aug 4,18 sept 2 okt.
Vertrekdata: 17 juli
14 aug/11, 25 sept/9 okt.
Vertrekdata:
14 aug 4 sept 2 okt.
Vertrekdata:
51 juli28 aug25 sept/25 okt.
Vertrekdata:
12,26 aug/9, 25 sept.