baJdiy/rfJzJfJ, nJ dJioo 133 va 12 Zeewier blijkt een culinaire hit. De oer- Hollandse Dutch Weed Burger maakt nu furore in Europa. En deze week lanceert medebedenker Lisette Kreischer een nieuwe algensnack: Seawharma, de veganistische variant van shoarma. 3 ijf jaar terug een gedurfd experi ment en vooral geliefd in het al ternatieve circuit. Inmiddels een regelrechte culinaire hit: The Dutch Weed Burger. Koningin Maxima blijkt fan en dit jaar zullen er zeker ïoo.ooo broodjes over de toonbank van res taurants en food trucks gaan. Ook internationaal maakt de groene hap fu rore: in Italië, Frankrijk, Duitsland, Scandina vië en België is de Hollandse vinding binnen kort verkrijgbaar. „En restaurants uit New York en Melbourne hebben laten weten dat zij onze burger graag willen serveren. Erg leuk. We moeten overleggen hoe we dat gaan uit voeren. In Europa kunnen we prima bezorgen, voor Amerika en Australië kan dat niet. We moeten ze daar ter plekke laten maken", aldus Lisette Kreischer die de burger bedacht met compagnon Mark Kulsdom. Met de opbrengst van de successnack ope nen de twee komende week hun eerste restau rant waar hun nieuwste fastfoodvondst - naast onder meer The Dutch Dog en Wish 'n Chips - op het menu staat: Seawharma. Een veganistische variant van de geroosterde vleesberg die doorgaans na het stappen met een plens knoflooksaus achterover wordt ge duwd. Belangrijkste ingrediënten: zeewier, huisgemaakte seitan, shoarmakruiden en ve ganistische knoflook- en tahinsaus. Want er moet wel een culinair randje aan zitten, vindt Kreischer. „Onze missie is het opschudden van de fast- foodwereld en daarbij alle grote iconen vegani- seren. Na de gigantische comeback van de bur ger zie je nu dat bij allerlei hippe zaken sho arma een trend aan het worden is. Daarom ko zen wij voor seawharma. Een snack die niet al leen kan aanslaan bij veganisten en vegeta riërs, maar ook bij vleesliefhebbers die wat minder varken, kip of rund op hun bord willen hebben. Door de juiste kruiden en stevige bite hopen we hen te verleiden." Oplossing Kreischer, tevens foodstylist en kookboeken schrijver, stuitte een paar jaar terug op het idee voor The Dutch Weed Burger tijdens haar zoektocht naar een duurzame oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Toen ontdekte zij dat zeewier meer is dan die glibberige sub stantie tussen je tenen wanneer je de zee in- gaat. „Het wordt in Nederland niet alleen mi lieuvriendelijk geteeld, maar blijkt tevens hoogwaardig voedsel vol eiwitten, vezels en mineralen. Je moet er ook geen gigantische hoeveelheden van eten: er zit jodium in en te veel daarvan vindt onze schildklier niet leuk." De overheid was zo onder de indruk dat on langs vijf miljoen euro werd uitgetrokken voor de ontwikkeling van die milieuvriendelijke teelt. In het kielzog van het succes van The Dutch Weed Burger proberen andere restaura teurs en supermarkten het nu ook met wier of andere zilte producten afkomstig uit zee. Zo introduceerde Albert Heijn behalve wier ook zeekraal en lamsoor in de schappen. Grote si tes als Smulweb grossieren in pasta- saus- en saladerecepten met deze betaalbare ingrediën ten. De prijs van Seawharma loopt daarmee ver geleken een beetje uit de pas: tl euro. Krei scher: „Ik snap dat sommigen dat prijzig vin den. Zeker als je kijkt naar de reguliere sho arma. Maar we werken zonder subsidie in een nu nog kleine markt. Laten we hopen dat die groter wordt." Bij Bolderman aanbetalen niet verplicht! 5 dagen Beierse Woud, Bayerisch Eisenstein, Passau 5 dagen Drielandenreis Valkenburg 8-daagse stedenreis Berlijn, Dresden, Leipzig en Potsdam 8 dagen Boedapest en omgeving 10 dagen Polen Mazurengebier en Gdansk 10 dagen Drautal Karinthië maandag 3 juli 2017 Donuts en shoarma «uit de zee Annemart van Rhee J DNO 'J V A Lisette Kreischer: „Restau rants uit New York en Mel bourne willen onze burger graag serveren." fotobpimras Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden. Vertrekdata: 24 juli 14 aug 4, 25 sept/ 2, 9 okt. Vertrekdata: 24 juli 7, 21 aug 4,18 sept 2 okt. Vertrekdata: 17 juli 14 aug/11, 25 sept/9 okt. Vertrekdata: 14 aug 4 sept 2 okt. Vertrekdata: 51 juli28 aug25 sept/25 okt. Vertrekdata: 12,26 aug/9, 25 sept.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 12