- d Fetkamer - Plan voor wietwinkel zonder rookruimte in Middelburg Pop-up restaurant aan de Koningsweg deze zomer misschien voor het laatst M Veere achter mtb-route 't Is maar dat je 't eet! 7 Kiwi-masterchef Michel Louws gaatvanaf vandaag weer los inde Timmerfabriek. Met oude melkkoeien. Michel Louws, de Biggeker- kenaar die al kokend car rière maakte in Nieuw- Zeeland en ommelanden, bezet dertien weken lang het industriële erfgoed aan de Koningsweg met het pop-up-restaurant. Voor de derde en wellicht laatste keer. De Timmerfabriek is verkocht en wordt herontwikkeld. Hoe snel dat gebeurt, daar heeft exploitant Louk Peperkamp zijn gedachten over. „Met zo'n project kan het één jaar duren, maar ook zes", weet hij. Na vier jaar zomer-eten in de fa briekshal - de eerste jaren door de drie koks van Gastrovan - krijgt de Timmerfabriek bredere bekend heid. „Er komen steeds meer Vlaamse en Duitse gasten", merkt Peperkamp. Vooral bij evenemen ten is de Timmerfabriek druk be zet, zoals dit weekeinde met festi val Onderstroom. „Toen ik net keek, waren het 250 tafels voor za terdag en zondag." Oersoep en zeebaarsfilet Vanavond trappen Louws en zijn team af. Woensdag zijn de voorbe reidingen in volle gang. Kunstenaar Jowan de Haan, met wie Peper kamp zijn eerste feestjes in de Piek opzette, beschildert een houten wand met verbeeldingen van plankton, de oersoep die het leven op aarde gaande houdt. Op het keukenpodium laat Louws zijn team de bereiding van een tussengerecht zien: zeebaarsfi let, kort gegaard in citroen en li moen, met zeekraal, melde, schor- rekruid, zeesla in vinaigrette en iets scherpe Japanse miso. Louws kookt in principe met ingrediënten die in een straal van een kilometer of wat in de omgeving te vinden zijn. Soms wijkt hij daar van af Met de Tijdens festivals is het hier druk. Ik zag al 250tafels voor zaterdag en zondag gepensioneerde melkkoeien waar hij biefstuk van het middenrif van serveert, bijvoorbeld. „Die afge- melkte koeien zijn altijd gezien als inferieur vlees. Ze werden doorge draaid als dierenvoer. Nu is er een jonge slager die ze drie maanden bijvoert op de wei en het vlees na de slacht tien dagen laat hangen. Prachtig. En duurzaam", vindt Louws. „Ik had er eerst een saus bij, maar het klopte niet in mijn hoofd. Dan bel ik met een maatje in Am sterdam, Middelburger Sidney Schutte van Librije's Zusje, en toen wist ik het: alleen zout toevoegen. Dat is het beste." Citroenverbana-crême In het hoofd van Louws gaan voort durend recepten rond. De citroen- verbena-crême, waarop de aard beien in balsamico liggen, gaat ook mooi samen met de donkere cho- coladecrême uit het dessert met ka ramel, blokjes cake en poeder van gepofte mout. Hij wordt enthou siast bij de gedachte aan kingfish uit de kwekerij bij Colijnsplaat - daar kookt hij in Nieuw-Zeeland veel mee. Er gaat de komende weken nog veel veranderen op tafel in de Tim merfabriek. DOMBURG Het plan voor een 'mountainbikeroute Veere' van mountainbikevereniging De Zeeuwse Kust is door B en W van Veere goedgekeurd. Het college wil 5.500 euro schenken voor de aanleg van de fietsroute. De 'actieve on dersteuning' van de gemeente Veere en de bereidheid financieel bij te dragen aan de aan te leggen route moet het provinciebestuur overhalen ook subsidie te verlenen. restaurant De Goese coffeeshop High Life wil uitbreiden naar Middelburg. Het verzoek van dit bedrijf aan de gemeenteraad leidde tot het ini tiatiefvoorstel van de SP om toch weer een coffeeshop mogelijk te maken. Een meerderheid van de Middelburgse raad is daar nu nog tegen. Overlast is één van de redenen waarom in Middelburg al bijna tien jaar geen wiet meer te koop is. Door niet te kiezen voor een coffeeshop met een rokersruimte maar voor een winkelvariant zon der rokersruimte - een zoge noemde cannabis dispensary - is de overlast te verkleinen, zei Mar- loes Hoeks dinsdagavond in de raadscommissie algemeen be stuur. „Veel klachten hangen sa men met het roken ter plekke." De Vlissingse heeft samen met de eigenaar van een pand in Mid delburg een plan klaar liggen voor zo'n wietwinkel. Zij zou daar dan de bedrijfsleider worden. Hoeks wil de locatie niet noemen. „Maar het pand is groot genoeg om te voorkomen dat zich rijen op straat vormen. Er kan altijd overlast er varen worden. Daarom is het steeds een kwestie van goede sa menwerking met gemeente, poli tie, omwonenden en andere on dernemers in de buurt." Het grote verschil met een re guliere coffeeshop is dat in de cannabis dispensary wiet alleen gekocht kan worden, niet gerookt. Hoeks: „Omdat de nadruk ligt op het product en minder op het re creatieve gebruik, is er ook meer aandacht voor de kwaliteit van de cannabis." donderdag 29 juni 2017 WA Oude koeien in de Timmerfabriek Claudia Sondervan Vlissingen Louk Peperkamp, exploitant Het team Louws (vlnr): voor aan Michel Louws, Marianne van Ontbergen, Arjan Leendertse, Louk Peperkamp. Achter: Wou ter van Hees, Remco van Schelf hout, Thijs van Velthoven. FOTO LEX DE MEESTER wagenaarstraat 13-15 ïel.0118-635 676 www.eetkamermiddelburg.nl Krijgt Middelburg weer een coffeeshop? Maandag valt het besluit. Twee ondernemers staan alvast te trappelen om een zaak te openen. Maurits Sep Middelburg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 35