- d Fetkamer -
Plan voor wietwinkel zonder
rookruimte in Middelburg
Pop-up restaurant aan de Koningsweg deze zomer misschien voor het laatst
M
Veere achter mtb-route
't Is maar dat je 't eet!
7
Kiwi-masterchef
Michel Louws
gaatvanaf
vandaag weer los
inde
Timmerfabriek. Met
oude melkkoeien.
Michel Louws, de Biggeker-
kenaar die al kokend car
rière maakte in Nieuw-
Zeeland en ommelanden, bezet
dertien weken lang het industriële
erfgoed aan de Koningsweg met
het pop-up-restaurant. Voor de
derde en wellicht laatste keer. De
Timmerfabriek is verkocht en
wordt herontwikkeld. Hoe snel dat
gebeurt, daar heeft exploitant Louk
Peperkamp zijn gedachten over.
„Met zo'n project kan het één jaar
duren, maar ook zes", weet hij.
Na vier jaar zomer-eten in de fa
briekshal - de eerste jaren door de
drie koks van Gastrovan - krijgt de
Timmerfabriek bredere bekend
heid. „Er komen steeds meer
Vlaamse en Duitse gasten", merkt
Peperkamp. Vooral bij evenemen
ten is de Timmerfabriek druk be
zet, zoals dit weekeinde met festi
val Onderstroom. „Toen ik net
keek, waren het 250 tafels voor za
terdag en zondag."
Oersoep en zeebaarsfilet
Vanavond trappen Louws en zijn
team af. Woensdag zijn de voorbe
reidingen in volle gang. Kunstenaar
Jowan de Haan, met wie Peper
kamp zijn eerste feestjes in de Piek
opzette, beschildert een houten
wand met verbeeldingen van
plankton, de oersoep die het leven
op aarde gaande houdt.
Op het keukenpodium laat
Louws zijn team de bereiding van
een tussengerecht zien: zeebaarsfi
let, kort gegaard in citroen en li
moen, met zeekraal, melde, schor-
rekruid, zeesla in vinaigrette en iets
scherpe Japanse miso. Louws kookt
in principe met ingrediënten die in
een straal van een kilometer of wat
in de omgeving te vinden zijn.
Soms wijkt hij daar van af Met de
Tijdens festivals is
het hier druk. Ik zag al
250tafels voor
zaterdag en zondag
gepensioneerde melkkoeien waar
hij biefstuk van het middenrif van
serveert, bijvoorbeld. „Die afge-
melkte koeien zijn altijd gezien als
inferieur vlees. Ze werden doorge
draaid als dierenvoer. Nu is er een
jonge slager die ze drie maanden
bijvoert op de wei en het vlees na
de slacht tien dagen laat hangen.
Prachtig. En duurzaam", vindt
Louws. „Ik had er eerst een saus bij,
maar het klopte niet in mijn hoofd.
Dan bel ik met een maatje in Am
sterdam, Middelburger Sidney
Schutte van Librije's Zusje, en toen
wist ik het: alleen zout toevoegen.
Dat is het beste."
Citroenverbana-crême
In het hoofd van Louws gaan voort
durend recepten rond. De citroen-
verbena-crême, waarop de aard
beien in balsamico liggen, gaat ook
mooi samen met de donkere cho-
coladecrême uit het dessert met ka
ramel, blokjes cake en poeder van
gepofte mout. Hij wordt enthou
siast bij de gedachte aan kingfish
uit de kwekerij bij Colijnsplaat -
daar kookt hij in Nieuw-Zeeland
veel mee.
Er gaat de komende weken nog
veel veranderen op tafel in de Tim
merfabriek.
DOMBURG Het plan voor een
'mountainbikeroute Veere' van
mountainbikevereniging De
Zeeuwse Kust is door B en W van
Veere goedgekeurd. Het college wil
5.500 euro schenken voor de aanleg
van de fietsroute. De 'actieve on
dersteuning' van de gemeente
Veere en de bereidheid financieel
bij te dragen aan de aan te leggen
route moet het provinciebestuur
overhalen ook subsidie te verlenen.
restaurant
De Goese coffeeshop High Life
wil uitbreiden naar Middelburg.
Het verzoek van dit bedrijf aan de
gemeenteraad leidde tot het ini
tiatiefvoorstel van de SP om toch
weer een coffeeshop mogelijk te
maken. Een meerderheid van de
Middelburgse raad is daar nu nog
tegen.
Overlast is één van de redenen
waarom in Middelburg al bijna
tien jaar geen wiet meer te koop
is. Door niet te kiezen voor een
coffeeshop met een rokersruimte
maar voor een winkelvariant zon
der rokersruimte - een zoge
noemde cannabis dispensary - is
de overlast te verkleinen, zei Mar-
loes Hoeks dinsdagavond in de
raadscommissie algemeen be
stuur. „Veel klachten hangen sa
men met het roken ter plekke."
De Vlissingse heeft samen met
de eigenaar van een pand in Mid
delburg een plan klaar liggen voor
zo'n wietwinkel. Zij zou daar dan
de bedrijfsleider worden. Hoeks
wil de locatie niet noemen. „Maar
het pand is groot genoeg om te
voorkomen dat zich rijen op straat
vormen. Er kan altijd overlast er
varen worden. Daarom is het
steeds een kwestie van goede sa
menwerking met gemeente, poli
tie, omwonenden en andere on
dernemers in de buurt."
Het grote verschil met een re
guliere coffeeshop is dat in de
cannabis dispensary wiet alleen
gekocht kan worden, niet gerookt.
Hoeks: „Omdat de nadruk ligt op
het product en minder op het re
creatieve gebruik, is er ook meer
aandacht voor de kwaliteit van de
cannabis."
donderdag 29 juni 2017
WA
Oude koeien in de Timmerfabriek
Claudia Sondervan
Vlissingen
Louk Peperkamp, exploitant
Het team Louws (vlnr): voor
aan Michel Louws, Marianne van
Ontbergen, Arjan Leendertse,
Louk Peperkamp. Achter: Wou
ter van Hees, Remco van Schelf
hout, Thijs van Velthoven.
FOTO LEX DE MEESTER
wagenaarstraat 13-15 ïel.0118-635 676 www.eetkamermiddelburg.nl
Krijgt Middelburg weer een
coffeeshop? Maandag valt het
besluit. Twee ondernemers
staan alvast te trappelen om
een zaak te openen.
Maurits Sep
Middelburg