Zo word jo bij hoi aansnijden en verorberen
aangekeken door verwijtende vissenoogjes
PROEVEN
Lekkers van Giphart en meer over de kook
Gipharts
orige maand was ik in
Groot-Brittannië, een land
dat zich de afgelopen eeu
wen heeft onderscheiden
met opmerkelijke gerechten
en opmerkelijke namen. De afgelopen
twintig jaar hebben mijn vrouw en ik
voor de lol een paar van deze vreemde
schotels geprobeerd te bereiden, wat
niet altijd een doorslaand succes was.
Scotch eggs (gehaktballen met een ei
in het midden) waren prima binnen
te houden, maarfaggots (gekruide
orgaanvleesballen in een varkensnetje)
deden ons toch echt even slikken,
om van de Schotse haggis (gevulde
schapenmaag) maar te zwijgen.
Rolypoly
En wat te denken van Stargazy piel
Daarvoor moet je wel in de stemming
zijn, want de schotel bestaat uit een
hartige taart
waarin sardientjes
zijn gestoken met
de kopjes omhoog, alsof ze naar de
sterren staren. Zo word je bij het
aansnijden en het verorberen
aangekeken door vele paren
verwijtende vissenoogjes. Een Engelse
lekkernij die minder confronterend is
heet rolypoly (een korstig broodje
gevuld met gehakt of schaaldieren),
maar de bereiding daarvan duurt lang.
Als nagerecht heeft mijn vrouw
natuurlijk ook een keer een spotted
dick gemaakt, een cake gemaakt met
rozijnen en (nier)vet, overgoten met
custard. Waar de naam vandaan komt,
weet eigenlijk niemand, hoewel
sommigen vermoeden dat dick een
verbastering is van dough (deeg) of
dat het verwijst naar het Duitse woord
voor 'dik'. Hoe het ook zij: omdat
dick ook straattaal is voor 'lui' is al
regelmatig geprobeerd de naam van
het toetje te veranderen in spotted
Richard (omdat Dick - vraag niet
waarom - de Engelse verkleinvorm
van Richard is). Deze pogingen zijn
allemaal mislukt.
En dan is er nog toad in the hole,
dat letterlijk 'pad in het gat' betekent.
Het gaat om worstjes die in een bad
van pannenkoekachtig deeg liggen.
Worstjes. Geen kikkers. Waarom
het gerecht dan toch zo heet, weet
niemand. Toad in the hole werd in de
eerste helft van de 18de eeuw populair
in Engeland en de worstjes die uit het
deeg omhoogkomen, zouden in de
verte kunnen lijken op kikkers in een
modderpoel, maar dat is een nogal
onbevredigende verklaring.
Twee jaar geleden maakten we met
ons gezin een familiekookboek, waarin
we ook een paar Britse klassiekers als
Welsh rabbit (een soort croque monsieur
opnamen. De pad in het gat heeft dit
boek helaas niet gehaald, want vier
van de vijf familieleden stemden tegen.
Daarom hier de herkansing voor lief
hebbers. <1
Engelsen hebben gekke schotels met
nog gekkere namen. Reden genoeg
om er eens een paar zelf te maken.
eten drinker
Sprice, de biologische fruit-groente-
ijsjes van sterrenchef Moshik Roth
W liggen in de winkel. De smaken:
komkommer-limoen (24 kcal).
De pad
in het gat
Foto SHODY CAREMAN
401 zaterdag 24 juni 2017