O
O
Schoen
Pieterman is goedkoop, lekker
en volop verkrijgbaar
K
mÊmm-
MARGOT
17
is in elk geval meer Oosters dan mijn hoofd
gerecht: lamscurry met gele rijst. Ik had niet
direct een killer roganjosh verwacht -het krui
dige stooflam uit Noord-India-maar dit is
een vrij generiek bordje vlees in saus, met
meer groenten dan vlees. De brokjes zijn wel
mals en smakelijk, de saus bestaat vooral uit
kokosmelk. Koriander, limoen, het had alle
maal al meegeholpen. Maar hier liggen cress-
jes bovenop, die door de hitte een soort weke
draadjes worden. De gele rijst is vooral heel
droog, maar gelukkig is er die superfriet.
Justa ziet dat er nog veel over is. Ze had
zwijgend afkunnen ruimen, maar vraagt be
zorgd naar de reden. Dat vinden wij echt toe
wijding.
De toetjes zijn standaard, maar wel weer gul
en netjes verzorgd: coupe Het Gerecht bestaat
uit twee bollen vanille-ijs met stukjes bok-
kenpoot en een kletskop, chocoladestokjes en
flink wat blauwe bessen en slagroom. Voor
mijn toetje wordt even een tablet geraad
pleegd met de allergenenlijst: crème brülée
wordt het, die nog brandend aan tafel ver
schijnt, dankzij het in de hens zetten van
Grand Marnier. Sinaasappelige brülée, lekker
van smaak, maar koud en zonder knapper-
laagje. Het bolletje bolusijs is prima, en ook
hier weer vers fruit voor de vitamientjes.
'Good service, happy people', staat te lezen
op de achterkant van de zwarte bloezen van
Justa en Sebastiaan. En wat maken zij een ver
schil. Ze schatten de tijd in voor theatergan-
gers, denken net wat verder na over allerge-
nen en lopen nog even achter je aan, om te
zien of je het toilet wel kunt vinden in het
enorme, sfeervolle gebouw.
Het eten was netjes verzorgd, de rekening
viel erg mee. Maar het was vooral de bedie
ning die ons het heldere oordeel 'prettig en
rechtvaardig' doet vellen.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Op het fietspad lag een kinderschoentje. En
ineens wist ik het weer: die warme zon
dagmiddag toen de Mannen nog Manne
tjes waren en we een dagje naar het strand waren
geweest. Destijds nog een hele happening, want
kinderwagen, flesjes, luiers, speelgoed en wat al
niet meer moesten toen nog mee. Zoveel moge
lijk spullen hingen we aan de buggy, waar onze
jongste Man als contragewicht heerlijk in zat te
brabbelen. Hij had net nieuwe schoenen. Bij de
auto aangekomen, rozig en moe van alle indruk
ken, bleek een van die schoenen te zijn verdwe
nen. Wat te doen? Man bleef bij de auto en ik liep
terug om te zoeken naar de andere schoen. Die
was nergens te vinden. Ook niet nadat ik het
tochtje tweemaal had gelopen. Heel frustrerend,
maar het was niet anders. De volgende dag is de
jongste Man op blote voeten naar de crèche ge
gaan en in de middag heb ik in de haast een paar
nieuwe schoenen gekocht. Gelukkig was het net
uitverkoop.
Ik kan me zo voorstellen dat met dit kinder
schoentje bij de ouders onderweg eenzelfde soort
stress is opgetreden. Ik ben afgestapt en heb het
schoentje goed zichtbaar op een paal langs de
kant van het pad gelegd. Hopelijk is het gevon
den.
Als we tegenwoordig naar het strand gaan, ne
men we altijd een tomatensalade mee in een af
sluitbaar bakje. Plakken tomaat met bolletjes mo-
zarella, verse basilicum, wat olie, balsamicoazijn,
zout en peper. Wel een paar vorkjes mee nemen
en om de beurt prikken. Een stokbrood erbij en je
hebt een heerlijk gezond hapje voor op het
strand. De jongste Man draagt tegenwoordig de
tas met proviand.
Bij de auto aangekomen, rozig en moe van alle
indrukken, bleek een van die nieuwe schoenen
verdwenen. Wat te doen?
THOLEN Volgens het CBS is het
aantal gespecialiseerde viswin
kels sinds 2007 met 25 procent
toegenomen. Naar aantal inwo
ners blijkt dat Zeeland de meeste
viswinkels heeft. In Tholen werd
pas een nieuwe zaak geopend;
Vishandel Schot. Ze verkopen er
heel veel verschillende soorten
vis.
„Van oorsprong zijn wij een
groothandel", vertelt eigenaar
Arnoud de Jager. „Maar om onze
producten ook bij de consumen
ten onder de aandacht te bren
gen, hebben we nu een winkel
als verlengstuk van de groothan
del. Zo krijgen onze klanten een
beter beeld bij onze producten
en worden ze zich bewust van
hoeveel soorten vis er zijn."
Die had Vishandel Schot wel in
huis, maar dat wisten de klanten
niet altijd. „Op deze manier ho
pen we daar verandering in te
brengen", zegt De Jager. „We
verkopen ook de vis pieterman,
vooral aan restaurants in België."
Hij denkt dat dit komt omdat
men daar verder is met het eten
van bijvangst. De pieterman is
van oudsher een goedkope vis,
maar smaakt meer dan goed. Pas
wel op met de stekels. Die zijn
giftig, dus knip deze er meteen
af, voordat je de vis schoon
maakt. Of koop gewoon kant
en-klare filets
Verhit olijfolie in een koeken
pan en bak de filets hierin aan
beide kanten. De vis mag niet te
gaar worden. Haal de filets uit de
pan en bewaar ze even onder
aluminiumfolie. Was 250 gram
trostomaatjes en bak deze in de
overgebleven olie met een ge
snipperd uitje.
Leg de tomaatjes naast de vis op
een mooi bord en serveer met
wat verse pasta.
eindscore
BEOORDELING
zaterdag 24 juni 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
De pieterman is een goedkope vis, die echter prima smaakt.
FOTO DREAMTIME