I
16 WEE
iEf.O
Pal op de Markt
van Terneuzen
verbazen we ons
over de drukte op
maandagavond.
Ze doen vast iets
erg goed, hier bij
Het Gerecht.
ETEN HET GERECHT IN TERNEUZEN
Oeverloos zwaaien naar hore-
capersoneel: ik kan dat heel
goed. Niet een ferm gestrekte
arm, want dat vind ik een tikje
dubieus. Maar een net iets te
vriendelijk halfzwaaitje. Dat de ober dan
dwars door je heen kijkt. En ik snap het. Het is
knallen in de horeca, vooral in de zomer.
Obers hebben geen tijd om te interpreteren of
je wat drinken wil, een bekende op de Markt
ziet of misschien een vlieg wegwappert.
Daardoor zit ik vaak lang te zwaaien en te
wachten.
Het Gerecht in Terneuzen heeft dat 'zwaai-
probleem' hightech opgelost: terrastafeltjes
hebben een kastje met drie knoppen. Zodat
iedereen eerlijk aan de beurt komt. Recht
vaardig, en dat klopt ook met het pand, want
dit was vroeger het kantongerecht. Je kunt
zelfs boven in de loungeruimte nog vrijwillig
achter het overtredershekje gaan staan. Het
knoppenkastje lijkt op dat van een zieken-
HETMENU
huisbed: groen voor call, rood voor cancel en
een witte knop met een handje vol dikke flap
pen voor 'pay'. Dit is ook vast de knop die de
snelste reactie oplevert. Want we twijfelen of
het kastje wel werkt: er verschijnt geen bran
dend lampje en ook geen ober. Maar ja, het is
een zonnige maandagavond en ontzettend
druk. Levensgenieten, dat kunnen ze hier wel
in Terneuzen.
Uiteindelijk komen de vriendelijke obers Se-
bastiaan en Justa afwisselend aan onze tafel.
En dan gaat alles vlot en buitengewoon voor
spoedig. Goudeerlijk ook, zoals het in een
rechtbank betaamt. Zo kiest mijn tafeldame
dingen van de kaart die ook in het menu blij
ken te zitten. „De porties zijn dan ietsje klei
ner, maar wel voor een mooier prijsje." Deal!
Bij de voorgerechten hoort brood met boter
en er komt zelfs een amuse: een bamboe
schuitje met sappige ham, zongedroogde to
maat, olijf en cressjes. Sympathiek.
De rundercarpaccio van Het Gerecht zit in
een diep bord. Het zijn niet de bekende flin
terdunne plakjes die ogen alsof er een stoom-
WAAR
wals is langsgeweest. Dit is een flinke portie
vleeswaren, goed van temperatuur en smaak,
met pijnboompitten, kaas, zongedroogde to
maatjes. De bekende garnituren plus rucola,
maar onder de carpaccio liggen ook likken
pesto. Leuker dan met mayo, vinden wij.
Ik had zin in Oosters en kies de Asian beef-
rolletjes, maar de bief was blijkbaar op bezoek
bij buurman carpaccio in Italië. Op een lei
steen liggen drie rosbiefrolletjes op exact het
zelfde garnituur als van de carpaccio. Inclusief
kaas. De rosbief is gewikkeld om knapperige
atjar en er zit roedjakstroop bij, volgens het
menu. Roedjak is een Indonesisch bijgerecht
met vruchten en dit is ook een fruitig zoet
stroopje. Appelstroop misschien? Hoe gek de
combi ook is, het smaakt eigenlijk prima. De
rosbief is ook lekker gepeperd.
Verder eten is geen straf: de saté is een grote
spies varkenshaas, met loeihete heerlijke
frietjes, een salade die oosters is gemaakt met
atjar en een gulle hand kroepoek. De satésaus
is zoals de meeste mensen die lekker vinden:
zoet en romig met een piepklein pepertje. Het
REKENING
zaterdag 24 juni 2017
GO
Salade geitenkaas.
Leonie bedient op het terras van Het Gerecht, foto's peter nicolai
Vlotte service na druk op
Marloes Matthijssen
Bij Het Gerecht
kun je lunchen, di
neren en borrelen.
Het driegangen
keuzemenu kost
24,95 en daarbij
kun je kiezen uit
zes voorgerechten,
vijf hoofdgerechten
en vier desserts.
A la carte is er ook
een pagina aan ve-
getariërs gewijd,
met een viertal
keuzes. Daarop
staat onder meer
Tiki Tourtes (16,95
euro), een hartig
taartje gevuld met
quinoa, tomaat en
vier soorten kaas.
Het pand is toe
gankelijk voor min-
dervaliden.
Restaurant t Gerecht
Havenstraat 12
2 Chaudfontaine rood
4,40
Droge wijn
3,70
Bier van de maand
4,50
Keuzemenu
24,95
Beefrolletjes
9,95
Lamscurry
19,50
Crème brülée
9,50
Espresso
2,25
Thee
2,25
Totaal
81,-