I 16 WEE iEf.O Pal op de Markt van Terneuzen verbazen we ons over de drukte op maandagavond. Ze doen vast iets erg goed, hier bij Het Gerecht. ETEN HET GERECHT IN TERNEUZEN Oeverloos zwaaien naar hore- capersoneel: ik kan dat heel goed. Niet een ferm gestrekte arm, want dat vind ik een tikje dubieus. Maar een net iets te vriendelijk halfzwaaitje. Dat de ober dan dwars door je heen kijkt. En ik snap het. Het is knallen in de horeca, vooral in de zomer. Obers hebben geen tijd om te interpreteren of je wat drinken wil, een bekende op de Markt ziet of misschien een vlieg wegwappert. Daardoor zit ik vaak lang te zwaaien en te wachten. Het Gerecht in Terneuzen heeft dat 'zwaai- probleem' hightech opgelost: terrastafeltjes hebben een kastje met drie knoppen. Zodat iedereen eerlijk aan de beurt komt. Recht vaardig, en dat klopt ook met het pand, want dit was vroeger het kantongerecht. Je kunt zelfs boven in de loungeruimte nog vrijwillig achter het overtredershekje gaan staan. Het knoppenkastje lijkt op dat van een zieken- HETMENU huisbed: groen voor call, rood voor cancel en een witte knop met een handje vol dikke flap pen voor 'pay'. Dit is ook vast de knop die de snelste reactie oplevert. Want we twijfelen of het kastje wel werkt: er verschijnt geen bran dend lampje en ook geen ober. Maar ja, het is een zonnige maandagavond en ontzettend druk. Levensgenieten, dat kunnen ze hier wel in Terneuzen. Uiteindelijk komen de vriendelijke obers Se- bastiaan en Justa afwisselend aan onze tafel. En dan gaat alles vlot en buitengewoon voor spoedig. Goudeerlijk ook, zoals het in een rechtbank betaamt. Zo kiest mijn tafeldame dingen van de kaart die ook in het menu blij ken te zitten. „De porties zijn dan ietsje klei ner, maar wel voor een mooier prijsje." Deal! Bij de voorgerechten hoort brood met boter en er komt zelfs een amuse: een bamboe schuitje met sappige ham, zongedroogde to maat, olijf en cressjes. Sympathiek. De rundercarpaccio van Het Gerecht zit in een diep bord. Het zijn niet de bekende flin terdunne plakjes die ogen alsof er een stoom- WAAR wals is langsgeweest. Dit is een flinke portie vleeswaren, goed van temperatuur en smaak, met pijnboompitten, kaas, zongedroogde to maatjes. De bekende garnituren plus rucola, maar onder de carpaccio liggen ook likken pesto. Leuker dan met mayo, vinden wij. Ik had zin in Oosters en kies de Asian beef- rolletjes, maar de bief was blijkbaar op bezoek bij buurman carpaccio in Italië. Op een lei steen liggen drie rosbiefrolletjes op exact het zelfde garnituur als van de carpaccio. Inclusief kaas. De rosbief is gewikkeld om knapperige atjar en er zit roedjakstroop bij, volgens het menu. Roedjak is een Indonesisch bijgerecht met vruchten en dit is ook een fruitig zoet stroopje. Appelstroop misschien? Hoe gek de combi ook is, het smaakt eigenlijk prima. De rosbief is ook lekker gepeperd. Verder eten is geen straf: de saté is een grote spies varkenshaas, met loeihete heerlijke frietjes, een salade die oosters is gemaakt met atjar en een gulle hand kroepoek. De satésaus is zoals de meeste mensen die lekker vinden: zoet en romig met een piepklein pepertje. Het REKENING zaterdag 24 juni 2017 GO Salade geitenkaas. Leonie bedient op het terras van Het Gerecht, foto's peter nicolai Vlotte service na druk op Marloes Matthijssen Bij Het Gerecht kun je lunchen, di neren en borrelen. Het driegangen keuzemenu kost 24,95 en daarbij kun je kiezen uit zes voorgerechten, vijf hoofdgerechten en vier desserts. A la carte is er ook een pagina aan ve- getariërs gewijd, met een viertal keuzes. Daarop staat onder meer Tiki Tourtes (16,95 euro), een hartig taartje gevuld met quinoa, tomaat en vier soorten kaas. Het pand is toe gankelijk voor min- dervaliden. Restaurant t Gerecht Havenstraat 12 2 Chaudfontaine rood 4,40 Droge wijn 3,70 Bier van de maand 4,50 Keuzemenu 24,95 Beefrolletjes 9,95 Lamscurry 19,50 Crème brülée 9,50 Espresso 2,25 Thee 2,25 Totaal 81,-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52