5 Kleingeld APP 'Garage, openu!' Vakantie Goedkoopst in Griekenland Postzegels Stroopwafels en vlaai likken ONS PANEL smaak meer. Maar een van zijn laat ste wensen was nog eenmaal hum- mus uit Jeruzalem te proeven." Polsbeweging Hoe het ook zij, sinds een paar jaar loopt ons kikkerlandje warm voor de kikkererwtenpuree. We smeren het zelfs als pindakaas op onze boter hammen. En dat terwijl het gladde goedje in het Midden-Oosten hoofd zakelijk dient als dipsausje voor bij de mezze: een tafel vol kleine hap- slik-weg-gerechtjes. De echte hum- muspurist herken je aan zijn soepele polsbeweging, weet het tweekoppige panel. Dippen, draaien en al vegend een dikke lik oplepelen. Dat de keurmeester zonder brood is komen opdraven, is gelukkig geen punt. In een zucht kneedt Merijn in haar keuken het deeg voor een stapel puike platbroden. Overige opsmuk als peterselie, pijnboompitjes en, cruciaal, het traditionele plasje olijf olie bovenop de dip (nooit er door heen geroerd!) blijft voor één keer achterwege om alle zes de super marktkuipjes zo puur mogelijk te kunnen beoordelen. De testwaar vormt een dwarsdoor snede van het Hollandse hummus- schap: twee specialisten (Sabra en Maza), een meelifter (Johma), twee huismerken (Albert Heijn en Lidl) en Schrijf niet humus: dat is gecomposteerde grond een bio-variant (Florentin). Dat de verschillen groot zullen zijn, staat voor het panel al vast voor er één hap is geproefd. Hoewel hummus hoofd zakelijk bestaat uit slechts twee ba sisingrediënten, is zelfs in het Mid den-Oosten de verscheidenheid groot. Merijn: „De textuur is cruciaal. Goede hummus is zalvend en romig. Geen stukjes dus." Shahar: „En de smaak moet in ba lans zijn. Zuur, zout én met een dui delijke smaak van zowel tahin als kikkererwten." Merijn: „De beste kikkererwten hebben geprononceerde billetjes. En de beste hummus wil je blijven eten." Stopverf Welke zeker niet in de beste categorie blijkt te vallen, is die van Johma. De heavenly houmous oet Twente (aldus het etiket) presteert het om zowel nat als korrelig te zijn en tegelijkertijd azijnzuur en suikerzoet. Florentin, met afstand de duurste, doet het zo mogelijk nog slechter in de blinde test: een krankzinnig ste vige stopverfstructuur zonder ook maar een hint van tahin of kikker erwten. Beide eindigen onderaan de ranglijst; net onder Sabra die even eens teleurstelt met zijn dominante sesamsmaak. Baresa, de huishummus van Lidl, hikt tegen een voldoende aan. Helaas is ze droog in de mond en blijft vooral de knoflooksmaak hangen. Al leen Maza en Albert Heijn scoren een voldoende. Maza heeft de beste tex tuur, maar de zure smaak gaat te snel tegenstaan om naar het goud te kun nen dingen. Winnaar Albert Heijn had best iets gladder gemogen, maar de smaak van de tahin, kikkererwten én komijn is mooi in balans. DE UITSLAG woensdag 21 juni 2017 HUMMUS BIO WflfEKLr HOUMOUS Shahar Cohen (48), ambachte lijke hummusma- ker. Groeide op in Jeruzalem, sinds zeven jaar in Ne derland. Staat elke zaterdag op de Westermarkt met zijn Abu Salie hummus. 280 bierbrouwers kwa men erbij sinds 2007. Ons land telt nu 370 brouwerijen. (CBS) Maastrichtse iPhone-bezitters met de nieuwe Qpark-app hebben de primeur om met hun telefoon de slagboom van de parkeergarage te bedienen. De app communicert via Bluetooth. Andere steden, garages en een Android-versie volgen snel. Wie voor weinig op va kantie wil, kan het best naar Griekenland. Van de vijf populairste Ne derlandse vakantiebe- stemmnigen zijn de res taurants en hotels daar namelijk het goed koopst. De Griekse prij zen liggen volgens het CBS 19 procent onder het Europese gemid delde. De duurste be stemming is Frankrijk. Tien regio nale snacks krijgen een eigen postzegel. Brieven kunnen vanaf deze week verzonden worden met o.a. een Goudse stroopwafel, een Zeeuwse bolus of Bossche bol. Voor wie geen zoetekauw is, zijn er ook postzegels met de Amsterdamse ui. M Een goede hummus is zalvend en romig, zonder stukjes. FOTO'S JEAN-PIERRE JANS Merijn Tol Merijn Tol (44), cu linaire duizendpoot met expertise in de Midden-Oosterse keuken. Schrijft o.a. kookboeken, maakt tv-program- ma's en heeft een eigen lijn met Ara bische producten. azijnzuur. Weinig smaak en te grove goedjes. Een slagveld dus. 3. Baresa/Lidl (€1,19/200g) Een typi- sche middle- of-the- road- hummus. Niet vies, maar ook niet lekker. De knof look overheerst bij het doorslikken. Net wat te droog ook. 6. Florentin (€3,29/200g) Stevig als stopverf en trillend als gelatine. Nauwelijks tahin of kik kererwt te ont waren bovendien. „Ik wil dit niet doorslikken", jam mert Shahar. „Een schande." 1. Albert Heijn (€2,00/200g) Nog iets te grof en te zout, raj maar verder aardig in balans qua smaak. Een fijn vleugje komijn, hoog in de tahin en nabrandend met een pepertje. De duidelijke winnaar. 5. Johma (€1,99/200g) Het uiter lijk tem pert de ver wachtin gen met een: geel, nat en korrelig. De vreemde smaak slaat de plank nog meer mis: zowel suikerzoet als fUmot'S 4. Sabra (€2,19/200g De smeu ïge tex tuur slaat iets te ver door naar een soort li quide mayonaise. De smaak is nóg proble matischer: heel veel tahin, nauwelijks kikker erwten. 2. Maza (€1,70/200g) De rela tief gladde textuur is de beste van de zes. Het mondge- voel is helaas wat weeïg en het (overmatige) ge bruik van citroenzuur gaat snel tegenstaan.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 46