5
Kleingeld
APP
'Garage,
openu!'
Vakantie
Goedkoopst in
Griekenland
Postzegels
Stroopwafels
en vlaai likken
ONS PANEL
smaak meer. Maar een van zijn laat
ste wensen was nog eenmaal hum-
mus uit Jeruzalem te proeven."
Polsbeweging
Hoe het ook zij, sinds een paar jaar
loopt ons kikkerlandje warm voor de
kikkererwtenpuree. We smeren het
zelfs als pindakaas op onze boter
hammen. En dat terwijl het gladde
goedje in het Midden-Oosten hoofd
zakelijk dient als dipsausje voor bij
de mezze: een tafel vol kleine hap-
slik-weg-gerechtjes. De echte hum-
muspurist herken je aan zijn soepele
polsbeweging, weet het tweekoppige
panel. Dippen, draaien en al vegend
een dikke lik oplepelen.
Dat de keurmeester zonder brood
is komen opdraven, is gelukkig geen
punt. In een zucht kneedt Merijn in
haar keuken het deeg voor een stapel
puike platbroden. Overige opsmuk
als peterselie, pijnboompitjes en,
cruciaal, het traditionele plasje olijf
olie bovenop de dip (nooit er door
heen geroerd!) blijft voor één keer
achterwege om alle zes de super
marktkuipjes zo puur mogelijk te
kunnen beoordelen.
De testwaar vormt een dwarsdoor
snede van het Hollandse hummus-
schap: twee specialisten (Sabra en
Maza), een meelifter (Johma), twee
huismerken (Albert Heijn en Lidl) en
Schrijf niet humus: dat
is gecomposteerde
grond
een bio-variant (Florentin). Dat de
verschillen groot zullen zijn, staat
voor het panel al vast voor er één hap
is geproefd. Hoewel hummus hoofd
zakelijk bestaat uit slechts twee ba
sisingrediënten, is zelfs in het Mid
den-Oosten de verscheidenheid
groot.
Merijn: „De textuur is cruciaal.
Goede hummus is zalvend en romig.
Geen stukjes dus."
Shahar: „En de smaak moet in ba
lans zijn. Zuur, zout én met een dui
delijke smaak van zowel tahin als
kikkererwten."
Merijn: „De beste kikkererwten
hebben geprononceerde billetjes. En
de beste hummus wil je blijven
eten."
Stopverf
Welke zeker niet in de beste categorie
blijkt te vallen, is die van Johma. De
heavenly houmous oet Twente (aldus
het etiket) presteert het om zowel nat
als korrelig te zijn en tegelijkertijd
azijnzuur en suikerzoet.
Florentin, met afstand de duurste,
doet het zo mogelijk nog slechter in
de blinde test: een krankzinnig ste
vige stopverfstructuur zonder ook
maar een hint van tahin of kikker
erwten. Beide eindigen onderaan de
ranglijst; net onder Sabra die even
eens teleurstelt met zijn dominante
sesamsmaak.
Baresa, de huishummus van Lidl,
hikt tegen een voldoende aan. Helaas
is ze droog in de mond en blijft
vooral de knoflooksmaak hangen. Al
leen Maza en Albert Heijn scoren een
voldoende. Maza heeft de beste tex
tuur, maar de zure smaak gaat te snel
tegenstaan om naar het goud te kun
nen dingen. Winnaar Albert Heijn
had best iets gladder gemogen, maar
de smaak van de tahin, kikkererwten
én komijn is mooi in balans.
DE UITSLAG
woensdag 21 juni 2017
HUMMUS BIO
WflfEKLr
HOUMOUS
Shahar Cohen
(48), ambachte
lijke hummusma-
ker. Groeide op in
Jeruzalem, sinds
zeven jaar in Ne
derland. Staat
elke zaterdag op
de Westermarkt
met zijn Abu Salie
hummus.
280
bierbrouwers kwa
men erbij sinds 2007.
Ons land telt nu 370
brouwerijen. (CBS)
Maastrichtse
iPhone-bezitters
met de nieuwe
Qpark-app hebben
de primeur om met
hun telefoon de
slagboom van de
parkeergarage te
bedienen. De app
communicert via
Bluetooth. Andere
steden, garages en
een Android-versie
volgen snel.
Wie voor weinig op va
kantie wil, kan het best
naar Griekenland. Van
de vijf populairste Ne
derlandse vakantiebe-
stemmnigen zijn de res
taurants en hotels daar
namelijk het goed
koopst. De Griekse prij
zen liggen volgens het
CBS 19 procent onder
het Europese gemid
delde. De duurste be
stemming is Frankrijk.
Tien
regio
nale
snacks
krijgen
een eigen postzegel.
Brieven kunnen vanaf
deze week verzonden
worden met o.a. een
Goudse stroopwafel,
een Zeeuwse bolus of
Bossche bol. Voor wie
geen zoetekauw is, zijn
er ook postzegels met
de Amsterdamse ui.
M Een goede hummus
is zalvend en romig,
zonder stukjes.
FOTO'S JEAN-PIERRE JANS
Merijn Tol
Merijn Tol (44), cu
linaire duizendpoot
met expertise in de
Midden-Oosterse
keuken. Schrijft o.a.
kookboeken,
maakt tv-program-
ma's en heeft een
eigen lijn met Ara
bische producten.
azijnzuur.
Weinig smaak en te grove goedjes. Een slagveld dus.
3. Baresa/Lidl
(€1,19/200g)
Een typi-
sche
middle-
of-the-
road-
hummus.
Niet vies, maar
ook niet lekker. De knof
look overheerst bij het
doorslikken. Net wat te
droog ook.
6. Florentin
(€3,29/200g)
Stevig als
stopverf en
trillend als
gelatine.
Nauwelijks
tahin of kik
kererwt te ont
waren bovendien. „Ik wil
dit niet doorslikken", jam
mert Shahar. „Een
schande."
1. Albert Heijn
(€2,00/200g)
Nog iets te
grof en te
zout,
raj
maar
verder
aardig in
balans qua smaak.
Een fijn vleugje komijn,
hoog in de tahin en
nabrandend met een
pepertje. De duidelijke
winnaar.
5. Johma
(€1,99/200g)
Het uiter
lijk tem
pert de
ver
wachtin
gen met
een: geel,
nat en korrelig. De
vreemde smaak slaat
de plank nog meer mis:
zowel suikerzoet als
fUmot'S
4. Sabra
(€2,19/200g
De smeu
ïge tex
tuur slaat
iets te ver
door naar
een soort li
quide mayonaise.
De smaak is nóg proble
matischer: heel veel
tahin, nauwelijks kikker
erwten.
2. Maza
(€1,70/200g)
De rela
tief
gladde
textuur
is de beste
van de zes. Het mondge-
voel is helaas wat weeïg
en het (overmatige) ge
bruik van citroenzuur
gaat snel tegenstaan.