'Ik koop alleen biologisch eten' 44 u 4 Puree Hummus is hip. De kikkererwtendip uit het Midden-Oosten is niet aan te slepen. Maar wat prakken onze grootgrutters ervan? Mijn geld en ik „Voeding kan samenhangen met impulsief en agressief gedrag. Be roemd is het gevangenisexperiment van de Britse wetenschapper Bernard Gesch uit 2002. Dat betrof gedeti neerden, die altijd op fastfood had den geleefd: patat, chips, cola. Gesch gaf hen dagelijks een multivitamine- pil en een supplement met omega 3- en omega 6-vetzuren. Hun agressieve gedrag daalde met 47 procent." „Het kostte per gedetineerde maar een euro per dag." We zijn gewend om voor reguliere voeding te weinig te betalen „In de VS zijn mensen meer gefocust op lange werkdagen: zeventig of tachtig uur per week werken is geen uitzondering. Dat moet ook wel, want het minimuminkomen ligt er lager dan in Nederland. En een zorg verzekering krijg je weliswaar via je werkgever, maar alleen als je een goede baan hebt. Verdien je weinig, dan moet je dus veel uren maken en hopen dat je niet ziek wordt." „Op mijn zeventiende kwam ik naar Europa en ging ik in Parijs wonen. Daar werkte ik in een bar. Mijn salaris weet ik niet meer, maar het was hoe dan ook te weinig. Parijs is duur." „Ik deed veel samen met vrienden. En er was een Schots gezin dat mij min of meer adopteerde. Ik at daar vaak mee." „Gemiddeld 60 euro. Ik koop alleen biologisch. Veel mensen vinden dat te duur. Toch draai ik het liever om: we zijn gewend om voor reguliere voeding te weinig te betalen, denk maar aan de kiloknaller. En goedkoop is duurkoop. Als het gaat om je gezondheid betaal je op termijn toch een hoge prijs voor slecht eten." „Je hoeft niet per se naar de bio- winkel. Tegenwoordig verkoopt bijna elke supermarkt goedkopere biologi sche producten, ook Lidl en Aldi. En als je niet volledig biologisch kunt eten, begin dan met alleen zuivel of alleen groenten. Eet met de seizoe nen mee, dat scheelt enorm, en kies voor streekproducten, zou mijn ad vies zijn." „Dat hoor je helaas vaak: dat je met gevarieerde voeding van alles genoeg binnenkrijgt. Maar dat is naïef. Neem nu de vitamines D3 en B12. D3 zit van nature alleen in vis. Maar veel men sen lusten geen vis of vinden het te duur. B12 zit vooral in vlees en dier lijke producten. Vooral vegetariërs en veganisten moeten dus echt supple menten nemen. B12 heb je echt nodig om gezond te blijven." „Mijn salaris is bijna net zo hoog als mijn vaste lasten. Twee keer per jaar koop ik wat kleren. En op vakantie ga ik bijna nooit. Ik kom niet uit een va kantiecultuur: in de VS mag je blij zijn met een week vrij per jaar. Mijn auto kost geld. En mijn kat krijgt dure dieetvoeding en moet soms naar de dierenarts. Dan ben je zo weer hon derd euro kwijt. Sparen zit er niet in. Maar dat vind ik niet erg." Quinoa, dukkah, freekeh, za'atar. Wie bij wil blij ven in de keuken dient tegenwoor dig ook zijn talen knobbel op te poetsen. Moeder der gastronomische spraakverwarringen is wel de hum- mus. Of hoemoes. Of houmous. Goed, die puree van kikkererwten en tahin (sesampasta) dus. „Ach, de spelling maakt niet zoveel uit", nuan ceert kenner Merijn Tol. „Zolang je maar geen 'humus' schrijft. Die term staat voor gecomposteerde grond." Er zijn echter meer twisten in hummusland. De afkomst bijvoor beeld. Zowel Libanon als Israël clai men al jaren de bakermat te zijn: een culinair spierballengevecht dat wordt uitgebokst door elkaar steeds de loef af te steken met het Guinness we reldrecord voor de grootste hum- musschotel. De tussenstand: Libanon gaat aan kop met een portie van 10.452 kilo. „Jeruzalem is hoe dan ook de beste plek om hummus te eten", glundert de Israëlische hummusmaker Shahar Cohen uit Amsterdam. „Mijn vader had op zijn sterfbed bijna geen woensdag 21 juni 2017 Wekelijks bevragen we een streek genoot over financiële kwesties. Deze keer: natuurgeneeskundige Sundriya Grubb (48) uit Zwolle. Ze geeft lezingen en blogt over ge zonde voeding. Margaretha Coornstra Je bent wat je eet. Klopt die uit spraak? Klinkt als een goedkope oplossing. —Sundriya Grubb Je bent geboren in Seattle. Bele ven ze geld daar anders dan in Nederland? Wat verdiende je in je eerste baan? Hoe overleefde je? Hoeveel besteed je nu wekelijks aan voedingsmiddelen? En als je geen geld voor biologi sche voeding hebt? Met biologisch eten heb je zeker geen voedingssupplementen meer nodig? Waar geef je verder je geld aan uit? Sun driya Grubb betaalt liever wat meer voor bio logisch voedsel. FOTO PEDRO SLUITER Dippen draaien, dooreten Matthijs Meeuwsen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 45