i 1 m Sector wil het rapen van oesters aan banden leggen Eerbetoon aan overleden piloot uit Nieuw-Zeeland N 23 Van de andere kant van de wereld kwamen ze naar een plekje in een maisveld bij Schoondijke. Hier stortte George Roney op 6 oktober 1944 neer met zijn Spitfire. Hij werd niet ouder dan 22. zv en gezelschap Nieuw- Zeelanders op klap stoeltjes in een Zeeuws-Vlaams wei- I land. Collega's van Ro- ney's 33ste squadron. Dezelfde eenheid maar andere generaties. Ergens net zo veel familie als neef Rob Roney die er ook is. „Ja, het betekent heel wat voor me", hij is stil van het saluut dat passerende oude vliegtuigen aan zijn oom brachten door laag over het maisveld te vliegen. „Dit had ik niet verwacht. Het is echt heel speciaal. Mijn vader sprak nooit over de oorlog en zijn broer die hier omkwam. Dit voelt als een er kenning van mijn familie. Dat dit nu in Zeeland is, maakt het wel ex tra bijzonder. Ergens voelt het toch als het oude land." Dat zijn vader en oom zich dui zenden kilometers van huis in een oorlog stortten begrijpt Rob Ro ney wel. „Ik denk dat Nieuw-Zee- landers een sterk gevoel van goed en kwaad hebben. Misschien om dat het van origine een pioniers- land was waar mensen moesten handelen om te overleven. Vech ten aan de andere kant van de we reld, daar dachten ze niet over na. <5. vm&afr--'■* tv',jr 15- Dat deden ze gewoon." Na het officiële deel, waarbij een krans van kunstklaprozen op de crashsite wordt gelegd, staat Dick Brewster wat afzijdig van de groep en staart over het veld. Samen met zijn collega veteranen van het 33ste volgt hij de route die zijn squadron in de Tweede Wereld oorlog maakte. Als eerbetoon en uit interesse. „Het ziet er nu zo liefelijk uit. Moeilijk om je voor te stellen dat dit echt killing fields waren." Brewster (69) is van na de oorlog maar weet wat zijn voorgangers hier voor de kiezen kregen. „Maar schalk Montgomery dacht dat dit een gemakkelijke overwinning voor de geallieerden zou worden.. Hij schudt zijn hoofd. „Het was 'deeply bloody'." Brewster vervolgt: „Alle aan- Een makkelijke overwinning? Het was 'deeply bloody' dacht gaat altijd naar andere ope raties, Market Garden (landing bij Arnhem red.) bijvoorbeeld. Het is een gestolen glorie. Dit hier was heel zwaar en niet alleen vanwege de Duitsers. Ook de topografie, het water, de eilanden. Hoeveel jonge jongens zijn hier niet gestorven? De mensen die het overleefd heb ben zijn nu allemaal ergens in de negentig. Moeilijk om je voor te stellen dat er over een jaar of vijf bijna geen meer van over is." Ja, ook Nieuw-Zeelanders voch ten mee. Brewster is het wel een beetje gewend dat het een minder bekend gegeven is. Hij windt zich er niet meer over op. „Mensen die van tienduizenden mijlen ver kwamen om andere mensen te be vrijden. En weet je wat? We zou den het zo weer doen." Het vrij rapen van oesters moet worden beperkt en de controle moet strenger, vinden de schelp diersector. Wouter van Zand- brink, voorzitter van Vereniging De Mosselhandel, heeft sterke aanwij zingen dat amateurrapers oesters aan restaurants in de regio verko pen met alle risico's van dien voor de volksgezondheid en voor de schelpdierproducenten. „Er hoeft maar één verkeerde oester tussen te zitten en de sector loopt enorme schade op." Op de site van Nationaal Park Oosterschelde staan geschikte plekken voor het rapen van schelp dieren. De mossel- en oestersector Als mensen ziek worden van zo'n geraapte oester, krijgt de sector een klap heeft geen problemen met het vrij rapen op zich. Het gaat om de toe gestane hoeveelheid van tien kilo per persoon. Veel te veel, stelt Van Zandbrink. „Wie eet er nu op een dag tien kilo oesters? Dat doet geen mens. Maar het is wel een hoeveel heid waarbij het interessant wordt om ze via de achterdeur aan de ho reca te verkopen. Dat gebeurt dan natuurlijk ver beneden de markt prijs." Het is de sector een doorn in het oog. „Onze leden steken veel geld in kwaliteitscontrole en voedselvei ligheid", zegt Van Zandbrink. Maar als mensen ziek worden door het eten van ongecontroleerde, door amateurrapers verkochte oesters, krijgt de hele sector een klap. Hij heeft dan ook geen goed woord over voor horecaonderne mers die oesters buiten het officiële circuit kopen. „Ik hoor verhalen De grens van tien kilo is getrokken vanuit overwegingen van natuurbescherming vanuit de regio dat dit gebeurt. Dat is een slechte zaak. Slecht voor de consument, slecht voor de sector en slecht voor Zeeland." Een oplossing is volgens hem het fors beperken van de hoeveelheid die je mag rapen. De grens van tien kilo is getrokken vanuit overwegin gen van natuurbescherming. Dat maximum heeft niets te maken met voedselveiligheid of het voor komen van ongewenste concurren tie met de schelpdiersector. Van Zandbrink begrijpt dat de re gels niet van de een op andere dag gewijzigd kunnen worden, maar de provincie zou in elk geval kunnen beginnen meer controles en stren ger handhaven van de bestaande re gels. Want dat rapers het niet altijd bij die tien kilo laten, bleek onlangs nog voor de rechtbank in Middel burg toen een man moest voorko men omdat hij betrapt werd met 65 kilo oesters. Zijn verklaring: „Ik had gewoon zin in oesters." Hij kreeg een boete van 200 euro. maandag 19 juni 2017 'Dit voelt als erkenning van mijn familie' Guido van der Heijden r. - |IW- 4M A Op de plek waar zijn oom met zijn Spitfire omkwam legden Rob Roney en zijn vrouw Trish een krans neer. fotoscamileschelstraete - Dick Brewster, veteraan A De jonge piloot George Roney. Wie eet er nu tien kilo oesters per dag? Toch is dat de hoeveel heid die je vrij mag rapen voor jezelf. Die grens moet omlaag om illegale verkoop tegen te gaan. Theo Giele Vlissingen - Wouter van Zandbrink, voorzitter Vereniging De Mosselhandel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 61