7, k Ga als eerste naar Verschrikkelijke Ikke 3 50 E 17 waar haring wordt geveild en verwerkt dinsdag 13 juni 2017 is hard werken, 's Ochtends lopen we om half 6 naar de veiling, 's avonds zijn we om half 8 thuis. Ik heb m'n zondagse goed nog niet aangehad. Vandaag verwerken we 3,5 miljoen haringen. Ondertussen word ik voortdurend door klanten in Neder land gebeld. Iedereen wil weten hoe het er voor staat. Wat is de aanvoer, hoe is de kwaliteit? De Hollandse Nieuwe, met de Vlaggetjesdag, de veiling van het eerste vaatje en al die tradities eromheen, blijft toch iets bijzonders." Zalm meest gegeten Vlak voor de start van het nieuwe seizoen hebben de haringverkopers Nederlandse journalisten uitgeno digd om te aanschouwen hoe bijzon der en traditioneel Hollands hun product - ondanks de Scandinavi sche herkomst - nog altijd is. Want de verkoop van nieuwe haring staat onder druk. Vijftien jaar geleden was haring nog de meest gegeten vis in ons land. Nu is dat zalm. Vooral jongeren laten haring links liggen. Zij prefereren tonijn en wit- vissen als pangasius, kabeljauw of vissticks. En dat is een probleem. „Haring is toch het paradepaardje van de visboer. Mensen die naar de viskraam gaan voor een Hollandse Nieuwe, nemen vaak ook een ma- kreeltje mee", verklaart directeur Agnes Leeuwis van het Visbureau, dat de promotie voor de Nederlandse vissector doet. In het witbetegelde veilinglo kaaltje in Egersund wordt deze och tend in alle vroegte de verse aanvoer van drie schepen door de delegatie van Ouwehand bepoteld en gekeurd. Die inspectie door de Nederlandse viskenners is cruciaal, bezweert di recteur Anton van der Plas van het bedrijf. „Nieuwe haring is een deli caat product. Je wil er niet tijdens het verwerken achterkomen dat er een hoop slechte tussen zitten." De inkopers van Ouwehand be sluiten op twee van de drie partijen te bieden. Hun bod geven ze door aan de veilingmeester. Die schrijft tien minuten later de uitslag met stift op een whiteboard. Helaas: een concurrent heeft de Katwijkers afge troefd met een hoger bod. Kim Valderhaug, de kapitein van de Havskjer, ziet het tafereel vanaf de druilerige kade aan. Hij vist het hele jaar door op haring, op makreel, op blauwe wijting. De nieuwe maatjes haring is de enige vis die nog op een ouderwetse veiling, live, wordt ver kocht, vertelt hij. Bij andere vis ge beurt dat elektronisch, op afstand. „Vanaf zee geven we onze vangsten op internet door. Nu moeten we racen om op tijd voor de veiling te rug te zijn. Het zou veel efficiënter zijn om het ruim vol te vissen." Door het slechte weer viel zijn vangst tegen. Na veertien uur varen kwamen ze de vorige dag om 12 uur de eerste school tegen. Het waaide echter te hard om die aan boord te krijgen. Dat lukte pas eind van de middag. „Vervolgens hebben we nog tot tien uur 's avonds verder gezocht. Toen moesten we terugvaren, want op de vroege veiling worden de beste prijzen betaald." Een schipper die te *MW De leukste tijd van het jaar. Vandaag verwerken we 3,5 miljoen haringen —Jaap Ouwehand laat arriveert, loopt het risico dat zijn haring niet tot maatjes maar tot goedkoop vismeel wordt verwerkt. Een traditionele veiling op locatie is in feite niet meer nodig, erkent Roar Bjanesoy van de Noorse visse rijorganisatie Norges Sildesalgslag die de veiling beheert. Hij opent een app op zijn telefoon waarin hij pre cies kan zien waar elk schip op zee vaart, en wat het al heeft gevangen. „We kennen onze schepen. We we ten wie kwaliteit levert." Geheimen Het toezicht van de Nederlanders is echter ook nodig in de fabriek, stelt Ouwehanddirecteur Van der Plas. „Alleen wij kennen de geheimen van het typisch Nederlandse verwer kingsproces." Het recept voor de pe kel, die de Hollandse Nieuwe zijn smaak geeft, blijkt niet heel ingewik keld: zeewater met 14 procent zout, zo verklapt een van de medewerkers. Wat in de fabriek gebeurt, lijkt ook geen hogere wiskunde. De haringen worden automatisch op maat gesor teerd. De kaakmachine verwijdert snel de kieuwen en galblaas voor ze in de pekel gaan. Bevroren, om de schadelijke haringworm te doden, gaan ze vervolgens in emmertjes of dozen op transport naar Nederland. Kan de Noorse visfabriek die al een kwart eeuw voor Ouwehand werkt dat nog altijd niet zelf, zonder de Ne derlanders die ze zes weken per jaar permanent op de vingers kijken? Di recteur Egil Magne Haugtad van vis- fabrikant Pelagia lacht. „Ach. Het voordeel is dat we nooit gedoe krij- Haringvangst van links naar rechts: de boot komt aan, de vis wordt van boord gehaald, gekeurd door de Nederlanders en na veiling verpaktfoto's lex van lieshout gen achteraf. We zien de Nederlan ders graag komen. Met onze olie gaat het slecht, dus hebben we klanten voor onze vis hard nodig." Het visje dat op de veiling in Eger sund voor nog geen 10 cent van de hand gaat, kost aan de kraam in Ne derland zo 2 euro. Het omslachtige verwerkingsproces, eindigend met iemand in Nederland die de haring fileert, maakt het duur. Zou dat met een modernere werkwijze niet goedkoper kunnen? Daar laat de vis- fabriekdirecteur zich, diplomatiek, niet over uit. „Voedsel is traditie." En de traditie is nou eenmaal dat de Nederlanders zes weken per jaar in Scandinavië zijn. „Onze mannen vinden dat leuk," zegt Ilena van der Plas (31) die bij Ouwehand de promo tie doet. „Neem Jan, die is eigenlijk al met pensioen. Maar hij zou dit voor geen goud willen missen." Of die traditie ook nieuwe genera ties consumenten bereikt? „Je ziet in elk geval wel dat jongeren meer inte resse hebben in gezonde, oorspron kelijke voeding." Zelfheeft de doch ter van de Ouwehanddirecteur wel ideeën over hoe het anders moet. „Vorig jaar hebben we 250 proefpak- ketjes verstuurd naar foodbloggers. Dat resulteerde niet direct in een groei van de verkoop, maar wel in aandacht en originele haringrecep ten. Dat biedt hoop." ILLUMINATION Inclusief 3D bril Gru, Lucy, hun schattige dochters Margo, Edith en Agnes en de Minions zijn terug in een nieuw avontuur! Speciaal voor u is er een exclusieve voorpremière op 18 juni. In meer dan 120 bioscopen, dus ook bij u in de buurt, ziet u als eerste Verschrikkelijke Ikke 3 voor slechts 7,50 inclusief 3D bril*! Ga naar pzc.nl/premiere PRESENTEERT II L-yT, *Sommige bioscopen vragen een 3D of briltoeslag. Kijk op pzc.nl/premiere voor de verschillende bioscopen en hun voorwaarden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 19