1 i C 1 *3È! Zeeuwse horeca spint garen bij bezoek gemeentebestuurders Shirma Rouse zingt de zaal vol op een geslaagd Scheldejazz Honderden hotelkamers zijn vol, vele kilo's mosselen worden aangevoerd en touringcars rijden af en aan: morgen en overmorgen zijn 2.500 burgemeesters, wethouders en raadsleden in Goes voor het VNG Jaarcongres. Theo Raats houdt het zeer kort in zijn nieuwe bundel Celeste Zaligheden Rïfe Tijdens het congres, gehouden door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ontmoeten gemeentebestuurders elkaar. Ze netwerken, wonen lezingen bij en volgen workshops. De organisatie van het evene ment is een flinke logistieke ope ratie, want al die bezoekers ko men niet alleen netwerken, maar hebben ook eten, een slaapplek en vermaak nodig. En dat is meteen een mooie gelegenheid om Zee land op de kaart te zetten. De deelnemers van het congres krijgen morgenavond in een tent op de Grote Markt een volledig Zeeuws menu voorgeschoteld. Dat bestaat uit mosselen van Neeltje Jans, Zilte Zeeuwse Frites, lokale hapjes en babbelaarijs, zegt Tom de Koning, die het avondpro gramma organiseert. „Als er zo veel burgemeesters, wethouders en raadsleden naar Goes komen, dan willen we Zeeland natuurlijk promoten", zegt Tom de Koning, die het avondprogramma organi seert. Het congres vindt voornamelijk plaats in de Zeelandhallen, maar de deelnemers kunnen ook een ex cursie doen naar bijvoorbeeld het Watersnoodmuseum, de Hedwi- gepolder of Waterdunen. 's Avonds is er een borrel, diner en een optreden van Blofin de Grote Kerk in Goes. Hoewel de Zeeuwen niets mee kunnen maken van her congres, le vert het de provincie wel degelijk iets op, zegt woordvoerder Joke Boel van de gemeente Goes. „De economische spin-off voor Economische spin-off voor Zeeuwse ondernemers is 753.000 euro Zeeuwse ondernemers is 753.000 euro." Zo blijft een groot gedeelte van de deelnemers in horels sla pen. En het diner wordt verzorgd door ondernemers uit de regio. Slot Oostende in Goes verzorgt de hapjes en her voorgerecht. „We zijn morgen de hele dag gesloten, zodat we ons alleen met het con gres bezig kunnen houden", ver telt eigenaresse Anita Maas. „We bereiden als voorgerecht een tapas- plank met allerlei Zeeuwse hapjes: een Walcherse aardappelsalade, een pastei van Zeeuwse leverpaté en mesheften uit Kamperland bij voorbeeld. We vinden het heel leuk om te doen. Zo'n evenement is be langrijk voor de stad en het is na tuurlijk leuk dat de deelnemers bij Slot Oostende komen kijken." De Koning: „We hopen dat de deelnemers een goed beeld van Zeeland krijgen. We willen ze la ten zien hoe mooi de provincie is. En we hopen natuurlijk dar ze nog een keer terug komen. Daar profi teren de inwoners ook van." p24 maandag 12 juni 2017 pzc.nl e-mail: redactie.terneuzen@pzc.nl P25 'fi - V <*r «ftvws 3?" FOTO PETER NICOLAI Zeeland zet z'n beste beentje voor tijdens VNG Jaarcongres Cornelleke Blok Goes -Joke Boel, gemeente Goes

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 68