1
i
C
1
*3È!
Zeeuwse horeca spint garen bij bezoek gemeentebestuurders
Shirma Rouse
zingt de zaal vol
op een geslaagd
Scheldejazz
Honderden hotelkamers zijn vol, vele kilo's
mosselen worden aangevoerd en
touringcars rijden af en aan: morgen en
overmorgen zijn 2.500 burgemeesters,
wethouders en raadsleden in Goes
voor het VNG Jaarcongres.
Theo Raats houdt
het zeer kort in
zijn nieuwe
bundel Celeste
Zaligheden
Rïfe
Tijdens het congres, gehouden
door de Vereniging Nederlandse
Gemeenten (VNG), ontmoeten
gemeentebestuurders elkaar. Ze
netwerken, wonen lezingen bij en
volgen workshops.
De organisatie van het evene
ment is een flinke logistieke ope
ratie, want al die bezoekers ko
men niet alleen netwerken, maar
hebben ook eten, een slaapplek en
vermaak nodig. En dat is meteen
een mooie gelegenheid om Zee
land op de kaart te zetten.
De deelnemers van het congres
krijgen morgenavond in een tent
op de Grote Markt een volledig
Zeeuws menu voorgeschoteld. Dat
bestaat uit mosselen van Neeltje
Jans, Zilte Zeeuwse Frites, lokale
hapjes en babbelaarijs, zegt Tom
de Koning, die het avondpro
gramma organiseert. „Als er zo
veel burgemeesters, wethouders
en raadsleden naar Goes komen,
dan willen we Zeeland natuurlijk
promoten", zegt Tom de Koning,
die het avondprogramma organi
seert.
Het congres vindt voornamelijk
plaats in de Zeelandhallen, maar
de deelnemers kunnen ook een ex
cursie doen naar bijvoorbeeld het
Watersnoodmuseum, de Hedwi-
gepolder of Waterdunen. 's
Avonds is er een borrel, diner en
een optreden van Blofin de Grote
Kerk in Goes.
Hoewel de Zeeuwen niets mee
kunnen maken van her congres, le
vert het de provincie wel degelijk
iets op, zegt woordvoerder Joke
Boel van de gemeente Goes. „De
economische spin-off voor
Economische spin-off
voor Zeeuwse
ondernemers is
753.000 euro
Zeeuwse ondernemers is 753.000
euro." Zo blijft een groot gedeelte
van de deelnemers in horels sla
pen. En het diner wordt verzorgd
door ondernemers uit de regio.
Slot Oostende in Goes verzorgt
de hapjes en her voorgerecht. „We
zijn morgen de hele dag gesloten,
zodat we ons alleen met het con
gres bezig kunnen houden", ver
telt eigenaresse Anita Maas. „We
bereiden als voorgerecht een tapas-
plank met allerlei Zeeuwse hapjes:
een Walcherse aardappelsalade,
een pastei van Zeeuwse leverpaté
en mesheften uit Kamperland bij
voorbeeld. We vinden het heel leuk
om te doen. Zo'n evenement is be
langrijk voor de stad en het is na
tuurlijk leuk dat de deelnemers bij
Slot Oostende komen kijken."
De Koning: „We hopen dat de
deelnemers een goed beeld van
Zeeland krijgen. We willen ze la
ten zien hoe mooi de provincie is.
En we hopen natuurlijk dar ze nog
een keer terug komen. Daar profi
teren de inwoners ook van."
p24
maandag 12 juni 2017 pzc.nl e-mail: redactie.terneuzen@pzc.nl
P25
'fi
- V
<*r «ftvws
3?"
FOTO PETER NICOLAI
Zeeland zet z'n beste beentje
voor tijdens VNG Jaarcongres
Cornelleke Blok
Goes
-Joke Boel, gemeente Goes