(3 15 'Kinderen kunnen prima en veilig mee barbecueën' Het komt er vooral op neer datje het vuur moet beheersen 'Geduld! Vlees dal aan het rooster kleeft, niet lostrekken! Het laat vanzelf los' 'WEBEREN' Bind vader maar vast aan zijn stoel op Vaderdag, zodat ma en de kinderen de barbecue over kunnen nemen. 'Grill-mistress' Femke Brongers uit Westmaas doet het voor, samen met zoon Tim (9). Femke Brongers: „Spijtig genoeg bestaat dat beeld nog altijd. Moeder bereidt alles voor en vader staat, met een biertje in de hand, het resultaat van haar harde werk te verbranden. Nog steeds, en misschien wel steeds vaker, zie je stoere mannen met le ren schorten bij grote barbecues dit beeld bevestigen. Prima hoor, maar iedereen kan het. Ook vrouwen en kinderen." „Nou hè. Alsof je er hogere wis kunde voor moet hebben gestu deerd! Je kunt er heel ingewikkeld over doen met interessante rubs - waar meestal te veel bruine suiker in zit - en hoogwaardig gemarmerd scharrelvlees gebruiken. Het komt er vooral op neer dat je het vuur moet beheersen. Zorg dus ook voor een plek in de barbecue waar geen kolen liggen, zodat je daar het vlees of de vis kan laten rusten en doorgaren. Vliegt je speklapje in de brand, schuif het snel naar deze koelzone." „Verbrand vlees aan de buitenzijde dat van binnen nog rauw is. Het ont breekt vaak aan basiskennis. Houts kool wordt heel heet; je gebruikt het om binnen een halfuurtje al te gril len. Briketten branden gelijkmati ger, zo'n drie tot vier uur lang, en be reiken 200 tot 220 graden. Kies ook voor kwaliteit. Briket is geperst PASPOORT Femke Brongers (41) houtskool met bindmiddel. Hoe goedkoper, hoe meer bindmiddel, hoe meer troep. En je vuur is sneller weg." „Ja hoor. Het is toch spannend om samen met mama of papa de barbe cue aan te steken. En leerzaam. Ge bruik een lange aansteker. Handig en ook veilig voor de kinderen is het ge bruik van een briketten- of houts- koolstarter. Je steekt aanmaakblokjes aan op het rooster en plaatst de ge vulde koker eroverheen. Na 30 mi nuten stort je de koker leeg en heb je mooie gloeiende kolen. Voor een kleine barbecue heb je hooguit tien briketten nodig." „Als kinderen wat ouder zijn kun nen ze prima hun eigen hamburger maken en grillen, mits je je vuur dus goed beheerst. En leg de gevaren uit. Toen mijn zoon jonger was, maakte ik een streep met krijt op de tegels of met stenen voor de barbecue waar hij niet overheen mocht. „En natuurlijk mag je nooit je barbe cue onbeheerd achterlaten als je kin deren nog in de tuin zijn. En leg dus je briketten zo neer dat er plek is voor een minder hete zone. Wan neer je het vlees hierboven legt en het deksel erop doet, wordt het echt wel gaar en - het allerbelangrijkst - je krijgt geen steekvlammen als je het vlees omdraait. En ook geen aan- maakvloeistof gebruiken. Geduld! Als ze nog heel klein zijn zou ik kin deren weghouden bij de hete barbe cue, maar ze op een veilige afstand wel hun pizza laten beleggen. Ge bruik zelf een handzame barbecue tang en hittebestendige kevlar hand schoenen." „Onbetwist: de hamburger, het kip penpootje en de pizza. Bij demo's maak ik vaak stukjes banaan met ontbijtspek erom gewikkeld, dat vinden kinderen heel lekker." „Wat niet! De barbecue wordt bij ons dagelijks aangestoken. Zelfs voor cakes. Ik zelf vind bavette wel heel erg lekker of mosselen uit de pan en mijn zoon is dol op pizza. Ook ben ik fan van de Weber Dutch Oven. Een gietijzeren pan voor op de barbecue, waarin je stoofpotjes kunt maken zoals coq au vin." „Een Himalaya-zoutsteen uit Paki stan die op het grillrooster kan wor den verhit. Het geeft zout en mine ralen af aan je gerecht. Met een sponsje poets je het makkelijk weer schoon. Het ziet er bovendien prach tig roze gemarmerd uit." 6 maandag 12 juni 2017 GO Femke (41): Wie alles wil weten van goed barbecueën kan onder meer terecht bij de Weber Grill Aca demy op diverse loca ties in ons land. Profes sionals als Femke Brongers geven er les op locatie in diverse technieken en leren hoe je een uitgebreide maaltijd op de barbe cue kunt bereiden met vlees, vis- en/of vege tarische producten. O Meer weten? Zie weber.com Vader popelt, maar moeder en kind kun nen het makkelijk zonder hem af. doet de fik erin Tekst Ellen Lengkeek Foto Qphoto Je bent grill-mistress? Barbe cueën is toch een typisch man- nending? Vader die zijn oerinstinct volgt, de T-bone aanvalt en velt op het hete rooster... Barbecueën heeft een culinaire status gekregen. Je moet er ver stand van hebben. Wat moet iedereen echt weten? Wat gaat er het meeste mis? Werk Demonstratiekok bij Weber Privé Woont met Danny (46) en Tim (9) in Westmaas. Ze heeft thuis vijftien barbecues. Haar fa voriet is de Weber Master Touch. „De juiste hoogte, onbe perkte kookmoge- lijkheden, ook voor pannen, inge bouwde thermo meter. Pizza, vlees, mosselen, stoof potjes: we koken, bakken en grillen er van alles mee.' En de kinderen, die doen bij jou gewoon mee? Hoe houden we het veilig voor het hele gezin? Welke gerechten zijn favoriet bij kinderen? Top 3? En wat gaat er bij jullie thuis op de barbecue? En je beste barbecuegadget?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 56