(3 15
'Kinderen kunnen prima en veilig mee barbecueën'
Het komt er vooral
op neer datje het
vuur moet
beheersen
'Geduld! Vlees dal aan
het rooster kleeft,
niet lostrekken!
Het laat vanzelf los'
'WEBEREN'
Bind vader maar vast aan zijn stoel op Vaderdag,
zodat ma en de kinderen de barbecue over kunnen
nemen. 'Grill-mistress' Femke Brongers uit
Westmaas doet het voor, samen met zoon Tim (9).
Femke Brongers: „Spijtig genoeg
bestaat dat beeld nog altijd. Moeder
bereidt alles voor en vader staat, met
een biertje in de hand, het resultaat
van haar harde werk te verbranden.
Nog steeds, en misschien wel steeds
vaker, zie je stoere mannen met le
ren schorten bij grote barbecues dit
beeld bevestigen. Prima hoor, maar
iedereen kan het. Ook vrouwen en
kinderen."
„Nou hè. Alsof je er hogere wis
kunde voor moet hebben gestu
deerd! Je kunt er heel ingewikkeld
over doen met interessante rubs -
waar meestal te veel bruine suiker in
zit - en hoogwaardig gemarmerd
scharrelvlees gebruiken. Het komt er
vooral op neer dat je het vuur moet
beheersen. Zorg dus ook voor een
plek in de barbecue waar geen kolen
liggen, zodat je daar het vlees of de
vis kan laten rusten en doorgaren.
Vliegt je speklapje in de brand,
schuif het snel naar deze koelzone."
„Verbrand vlees aan de buitenzijde
dat van binnen nog rauw is. Het ont
breekt vaak aan basiskennis. Houts
kool wordt heel heet; je gebruikt het
om binnen een halfuurtje al te gril
len. Briketten branden gelijkmati
ger, zo'n drie tot vier uur lang, en be
reiken 200 tot 220 graden. Kies ook
voor kwaliteit. Briket is geperst
PASPOORT
Femke
Brongers (41)
houtskool met bindmiddel. Hoe
goedkoper, hoe meer bindmiddel,
hoe meer troep. En je vuur is sneller
weg."
„Ja hoor. Het is toch spannend om
samen met mama of papa de barbe
cue aan te steken. En leerzaam. Ge
bruik een lange aansteker. Handig en
ook veilig voor de kinderen is het ge
bruik van een briketten- of houts-
koolstarter. Je steekt aanmaakblokjes
aan op het rooster en plaatst de ge
vulde koker eroverheen. Na 30 mi
nuten stort je de koker leeg en heb
je mooie gloeiende kolen. Voor een
kleine barbecue heb je hooguit tien
briketten nodig."
„Als kinderen wat ouder zijn kun
nen ze prima hun eigen hamburger
maken en grillen, mits je je vuur dus
goed beheerst. En leg de gevaren uit.
Toen mijn zoon jonger was, maakte
ik een streep met krijt op de tegels of
met stenen voor de barbecue waar
hij niet overheen mocht.
„En natuurlijk mag je nooit je barbe
cue onbeheerd achterlaten als je kin
deren nog in de tuin zijn. En leg dus
je briketten zo neer dat er plek is
voor een minder hete zone. Wan
neer je het vlees hierboven legt en
het deksel erop doet, wordt het echt
wel gaar en - het allerbelangrijkst -
je krijgt geen steekvlammen als je
het vlees omdraait. En ook geen aan-
maakvloeistof gebruiken. Geduld!
Als ze nog heel klein zijn zou ik kin
deren weghouden bij de hete barbe
cue, maar ze op een veilige afstand
wel hun pizza laten beleggen. Ge
bruik zelf een handzame barbecue
tang en hittebestendige kevlar hand
schoenen."
„Onbetwist: de hamburger, het kip
penpootje en de pizza. Bij demo's
maak ik vaak stukjes banaan met
ontbijtspek erom gewikkeld, dat
vinden kinderen heel lekker."
„Wat niet! De barbecue wordt bij
ons dagelijks aangestoken. Zelfs voor
cakes. Ik zelf vind bavette wel heel
erg lekker of mosselen uit de pan en
mijn zoon is dol op pizza. Ook ben ik
fan van de Weber Dutch Oven. Een
gietijzeren pan voor op de barbecue,
waarin je stoofpotjes kunt maken
zoals coq au vin."
„Een Himalaya-zoutsteen uit Paki
stan die op het grillrooster kan wor
den verhit. Het geeft zout en mine
ralen af aan je gerecht. Met een
sponsje poets je het makkelijk weer
schoon. Het ziet er bovendien prach
tig roze gemarmerd uit." 6
maandag 12 juni 2017
GO
Femke (41):
Wie alles wil weten van
goed barbecueën kan
onder meer terecht bij
de Weber Grill Aca
demy op diverse loca
ties in ons land. Profes
sionals als Femke
Brongers geven er les
op locatie in diverse
technieken en leren
hoe je een uitgebreide
maaltijd op de barbe
cue kunt bereiden met
vlees, vis- en/of vege
tarische producten.
O Meer weten?
Zie weber.com
Vader popelt, maar
moeder en kind kun
nen het makkelijk
zonder hem af.
doet de fik erin
Tekst Ellen Lengkeek Foto Qphoto
Je bent grill-mistress? Barbe
cueën is toch een typisch man-
nending? Vader die zijn oerinstinct
volgt, de T-bone aanvalt en velt op
het hete rooster...
Barbecueën heeft een culinaire
status gekregen. Je moet er ver
stand van hebben. Wat moet
iedereen echt weten?
Wat gaat er het meeste mis?
Werk
Demonstratiekok
bij Weber
Privé
Woont met Danny
(46) en Tim (9) in
Westmaas. Ze
heeft thuis vijftien
barbecues. Haar fa
voriet is de Weber
Master Touch. „De
juiste hoogte, onbe
perkte kookmoge-
lijkheden, ook voor
pannen, inge
bouwde thermo
meter. Pizza, vlees,
mosselen, stoof
potjes: we koken,
bakken en grillen
er van alles mee.'
En de kinderen, die doen bij jou
gewoon mee?
Hoe houden we het veilig voor het
hele gezin?
Welke gerechten zijn favoriet bij
kinderen? Top 3?
En wat gaat er bij jullie thuis op de
barbecue?
En je beste barbecuegadget?