u
bbq<4 11
Met het kwik hoog in de thermometer spoedt menige familie zich richting park. Turkse en Kaapverdiaanse
Nederlanders staan in de frontlinie van het barbecueën. 'Waar is die asado
Tussen de betonnen pijlers
van het treinspoor bij de
grote Mevlana Moskee in
Rotterdam rollen elk zo
mers weekeinde dikke
rooktapijten van hete grills met mer-
guez. In het Park bij de Euromast, het
grootstedelijke Kralingse Bos en het
Zuiderpark hetzelfde beeld. Aange
vuld met prachtige plaatjes van Bra
zilianen die tussendoor de vecht
dans capoeira beoefenen of van zang-
vogelminnende Surinaamse mannen
die hun kooitjes met zingende twa
twa's aan de lage takken van de
bomen hebben gehangen. Het is in
de andere grotere gemeenten van ons
land al niet anders: hier geboren én
import inspireert en imponeert el
kaar rond de hete kolen. „Eten doen
we immers allemaal."
„Ik heb er goede vrienden aan over
gehouden", zegt kickboxer Wesley
van der Vall (38) in 'het Vroesen', een
stadspark in Rotterdam-Noord. Met
vriendin Marieke is hij bij warm
weer bijna dagelijks in het stadspark
te vinden. Barbecue, kooltjes en vlees
- graag lamskoteletjes - van de su
permarkt mee. Culinair wordt er niet
hoog gemikt. Het gaat vooral om de
gezelligheid. Wel zijn goede kruiden
heilig en die gaan altijd mee van huis.
Vrienden en vrienden van vrienden
haken vervolgens vanzelf aan.
Zo ook Tim Zandboer (35), die de
hete kolen al van jongs af aan be
dwingt in het Vroesenpark. De
kraanmachinist woont vlakbij de
groene oase. Op de lange barbecue
avonden drijven de walmen soms
letterlijk bij hem de slaapkamer bin
nen. „Dat is wel iets te veel van het
goede", zegt hij lachend.
Behalve gezelligheid is ook ruimte
gebrek aanleiding voor de barbecue
buiten de deur. Bloedheet kan het
soms zijn bij Monique Kopfer (47)
die vier hoog woont, zonder balkon.
Met vriend Frans Ponsen (50) gaat
het dan een paar keer in de week
richting park. Het recept is beproefd:
oproepje via de app, barbecue en bri
ketten ingepakt en vrienden die aan
haken. Als het er veel zijn, komen de
speklapjes en worstjes van een kilo
knaller. „Anders wordt het te duur.
Hebben we te veel, dan geven we het
aan anderen in het park. De mensen
zijn aardig voor elkaar. Dat is wel
gers", aldus Monique. „Als vrienden
groep lappen we ook altijd met el
kaar."
De glimlach op beide gezichten heeft
ook te maken met de mintgroene
'buit' die naast ze staat te smeulen.
De barbecue hebben ze vorige avond
laat gevonden op straat, een afdan
kertje. „De kolen waren nog heet",
zegt Frans. „En kijk dan, hoe mooi!"
Achterin het park hangen behalve
rookwolken ook slingers in een
boom. Jeynalice viert haar 6de ver
jaardag. Met de familie, barbecue,
briketten en lekker eten. Is het niet
een verjaardag, dan om het even wat
dat aanleiding geeft voor de Kaapver
diaanse familie. Soms gaat die wel
met veertig man ergens buiten bar
becueën.
„Binnen twintig minuten hebben we
soms de barbecue al geregeld", zegt
moeder en verpleegkundige
Osvaldina Costa (33). „Met elkaar
eten is heel sociaal: lekker eten,
lekker kletsen. Het geeft ook een va
kantiegevoel. Alle nichten en neven
komen erbij. Iedereen krijgt een taak
en is er tekort, dan sturen we iemand
eropuit om bij te halen."
Er wordt gegrild op wegwerp-
barbecues van een euro. Dat is een
kwestie van scherp zijn, tipt ze.
„Voor een paar euro heb ik vorig jaar
aan het einde van de zomer bij de
Lidl alvast een hele stapel gescoord",
lacht Osvaldina.
De barbecue met briketten wordt
intussen beheerd door David Tavares
Barreto (37). „Met vlees van de super
markt. Maar de pastasalades en wraps
worden zelf gemaakt. En is er meer
tijd, dan eten we ook heerlijke pastel
met vis. We houden ervan om met
z'n allen gezellig buiten te barbe
cueën. We vragen in het weekend
altijd wel of ergens nog een asado is.
Dan doen we graag mee." (3
maandag 12 juni 2017
GO
Een beet e da
Tekst Ellen Lengkeek Foto's Desirée Schippers
Gezelligheid
Verjaardag
Zo'n twintig
studenten van Hoge
school InHolland
sluiten hun tweede
studiejaar af met bier
en vlees.
Jeynalice viert haar
6de verjaardag met
familie, slingers en
een barbecue.
Pastel met vis