u bbq<4 11 Met het kwik hoog in de thermometer spoedt menige familie zich richting park. Turkse en Kaapverdiaanse Nederlanders staan in de frontlinie van het barbecueën. 'Waar is die asado Tussen de betonnen pijlers van het treinspoor bij de grote Mevlana Moskee in Rotterdam rollen elk zo mers weekeinde dikke rooktapijten van hete grills met mer- guez. In het Park bij de Euromast, het grootstedelijke Kralingse Bos en het Zuiderpark hetzelfde beeld. Aange vuld met prachtige plaatjes van Bra zilianen die tussendoor de vecht dans capoeira beoefenen of van zang- vogelminnende Surinaamse mannen die hun kooitjes met zingende twa twa's aan de lage takken van de bomen hebben gehangen. Het is in de andere grotere gemeenten van ons land al niet anders: hier geboren én import inspireert en imponeert el kaar rond de hete kolen. „Eten doen we immers allemaal." „Ik heb er goede vrienden aan over gehouden", zegt kickboxer Wesley van der Vall (38) in 'het Vroesen', een stadspark in Rotterdam-Noord. Met vriendin Marieke is hij bij warm weer bijna dagelijks in het stadspark te vinden. Barbecue, kooltjes en vlees - graag lamskoteletjes - van de su permarkt mee. Culinair wordt er niet hoog gemikt. Het gaat vooral om de gezelligheid. Wel zijn goede kruiden heilig en die gaan altijd mee van huis. Vrienden en vrienden van vrienden haken vervolgens vanzelf aan. Zo ook Tim Zandboer (35), die de hete kolen al van jongs af aan be dwingt in het Vroesenpark. De kraanmachinist woont vlakbij de groene oase. Op de lange barbecue avonden drijven de walmen soms letterlijk bij hem de slaapkamer bin nen. „Dat is wel iets te veel van het goede", zegt hij lachend. Behalve gezelligheid is ook ruimte gebrek aanleiding voor de barbecue buiten de deur. Bloedheet kan het soms zijn bij Monique Kopfer (47) die vier hoog woont, zonder balkon. Met vriend Frans Ponsen (50) gaat het dan een paar keer in de week richting park. Het recept is beproefd: oproepje via de app, barbecue en bri ketten ingepakt en vrienden die aan haken. Als het er veel zijn, komen de speklapjes en worstjes van een kilo knaller. „Anders wordt het te duur. Hebben we te veel, dan geven we het aan anderen in het park. De mensen zijn aardig voor elkaar. Dat is wel gers", aldus Monique. „Als vrienden groep lappen we ook altijd met el kaar." De glimlach op beide gezichten heeft ook te maken met de mintgroene 'buit' die naast ze staat te smeulen. De barbecue hebben ze vorige avond laat gevonden op straat, een afdan kertje. „De kolen waren nog heet", zegt Frans. „En kijk dan, hoe mooi!" Achterin het park hangen behalve rookwolken ook slingers in een boom. Jeynalice viert haar 6de ver jaardag. Met de familie, barbecue, briketten en lekker eten. Is het niet een verjaardag, dan om het even wat dat aanleiding geeft voor de Kaapver diaanse familie. Soms gaat die wel met veertig man ergens buiten bar becueën. „Binnen twintig minuten hebben we soms de barbecue al geregeld", zegt moeder en verpleegkundige Osvaldina Costa (33). „Met elkaar eten is heel sociaal: lekker eten, lekker kletsen. Het geeft ook een va kantiegevoel. Alle nichten en neven komen erbij. Iedereen krijgt een taak en is er tekort, dan sturen we iemand eropuit om bij te halen." Er wordt gegrild op wegwerp- barbecues van een euro. Dat is een kwestie van scherp zijn, tipt ze. „Voor een paar euro heb ik vorig jaar aan het einde van de zomer bij de Lidl alvast een hele stapel gescoord", lacht Osvaldina. De barbecue met briketten wordt intussen beheerd door David Tavares Barreto (37). „Met vlees van de super markt. Maar de pastasalades en wraps worden zelf gemaakt. En is er meer tijd, dan eten we ook heerlijke pastel met vis. We houden ervan om met z'n allen gezellig buiten te barbe cueën. We vragen in het weekend altijd wel of ergens nog een asado is. Dan doen we graag mee." (3 maandag 12 juni 2017 GO Een beet e da Tekst Ellen Lengkeek Foto's Desirée Schippers Gezelligheid Verjaardag Zo'n twintig studenten van Hoge school InHolland sluiten hun tweede studiejaar af met bier en vlees. Jeynalice viert haar 6de verjaardag met familie, slingers en een barbecue. Pastel met vis

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52