7
Sappige
worst
auzeit
Als je gewoon
kookt, eet je
toch ook geen
gehaktballen
én saté én
worst?!
XDE X-
FACTOR
VOORGERECHT
WEGGOOIEN
YOLANDA
VAN DER
JAGT
ZEE
TIPS TRICKS
Hugo Kennis en tweelingbroers Jasper en
Marius Gottlieb zijn vaste gezichten bij
24Kitchen. De Worsten van Babel on tour.
HUGO KENNIS: „Mensen hebben een verkeerd
beeld van barbecueën. De essentie is dat je het
zelfde doet als thuis op een fornuis. Je maakt een
mooie groente en een stuk vlees of vis. Niks barbe
cue volplempen. Als je gewoon kookt, eet je toch
ook niet én gehaktballen en saté én worst?!
„Als je kiest voor worst, onthoud dan dat het aller
belangrijkste de juiste vetverhouding is. Dat is be
langrijker dan het
uiterlijk. Zonder een
goede vetverhou
ding krijg je nooit
een sappige worst.
Een extra ingre
diënt, zoals venkel-
kruid, is een pre.
Varkensworst met
venkel is te gek.
Anijs en vlees is
sowieso een super
goede combi.
„Dit jaar zijn De
Worsten van Babel
op de camping en laten we zien hoe je daar kunt
koken. We jatten de ingrediënten van camping-
gangers en gebruiken wat er in de omgeving te
vinden is."
JASPER GOTTLIEB: „Als je veel vrienden hebt
en snel iets lekkers op tafel wilt zetten, maak dan
spare ribs die van tevoren zijn gegaard in zout
water. En dan graag spare ribs van goede kwaliteit.
Als ze gaar zijn, zijn ze grijs. Ze stinken ook een
beetje. Ze hoeven maar kort op de barbecue en
worden heel sappig als je ze meerdere malen lakt
met barbecuesaus, liefst zelfgemaakte. Het vlees
gaat dan karamelliseren en smaakt heerlijk. Zeker
als je er extra's als verse koriander, partjes limoen
en granaatappelpitjes over strooit. Simpel, met veel
resultaat. Worsten duren langer, die kun je ook het
beste voorgaren. Anders knappen ze."
MARIUS GOTTLIEB: „Wie van ons de beste bar-
becueër is? Ik! Vanwege mijn techniek, omdat ik
goed overzicht kan houden, door mijn goede
smaak en mijn bescheidenheid. Worsten op de
barbecue vind ik eerlijk gezegd niet zo'n succes. Ze
zijn vet, het duurt lang om ze te garen en de boel
gaat fikken als het vet er vanaf druipt. Als je al
worsten op de barbecue legt, kies dan voor
heel dunne."
DE Q VAN BBQ
ROKEN
TEMPERATUUR
UUIEN
maandag 12 juni 2017
GO
Bij het bar-
becueën is
de X-factor
een mix van de
beste kwaliteit vis,
vlees of groente, de
skills van de grill-
master, het plezier
dat hij of zij uitstraalt
en de plek waar het
gebeurt (liefst in het
groen). Niet voor
niets speelt op de
foodtruckfestivals
die ons land over
spoelen het fikkie
stoken de hoofdrol.
Gegrilde calgots.
feesten gehouden met
de uitlopers van een
lange witte ui. Aan lange
tafels, grote servetten
omgeknoopt, eet de
plaatselijke bevolking de
calgots die lijken op een
kruising tussen lente-ui
en prei. Deze worden
gegrild op de barbecue
tot ze zwartgeblakerd
zijn. Je eet ze door de
punt in één hand vast te
houden en met de an
dere hand het middel
ste, gare deel eruit te
trekken.
Hapjes vooraf zorgen
ervoor dat je als onge
duldige griller geen
knallende honger krijgt.
Dat je niet de barbecue
zo ongeveer heet zit te
kijken en ruim van tevo
ren alle bijgerechten al
hebt opgegeten. Begin
met geroosterde asper
ges (vijf minuten grillen),
rucola, olijfolie en Par
mezaanse kaas. Of met
een salade van water
meloen (kun je ook
heerlijk grillen), feta,
olijfolie en verse munt.
Probeer maar eens!
w
Wat er haaks staat op
de wedstrijdbarbe-
cueër? De weggooibar-
becueër! In een wereld
van kettles, smokers en
keramische barbecues
kun je bijna niet aanko
men met zo'n kant-en-
klaarpakketje. 'Met één
lucifer aan te steken',
staat er op de verpak
king van zo'n ding voor
eenmalig gebruik.
Studentennet.nl testte
een aantal van die weg-
werpbarbecues. Die van
Lidl won.
Zij is recept
ontwikkelaar
voor grotere supermark
ten. Haar no wasfe-tip:
rooster een Beemster-
land-varken acht uur
boven appelhout. Terwijl
het varken draait, zet je
er een koekenpan met
Roseval-aardappelen
onder waarin het vet
druipt: daarin laatje
de aardappelen garen.
Zet een pan tomaten
saus op de hoek: die
dikt langzaam in. Roos
ter grove stukken pa
prika, courgette en au
bergine op een bakplaat
in 10 minuten knapperig.
Lekker met salsa verde.
Zilt en zalig: leg oesters
op het rooster tot ze
opengaan. Eet. Of vul
een stuk vlees met oes
ters. Bestel bavette bij
de slager (ook wel
'vang' geheten), snijd
open, vul met oesters
(zonder schelp) en naai
dicht met slagerstouw.
Grill één a anderhalve
minuut om en om en zet
twintig minuten weg:
het vlees gaart door, de
oesters blijven rauw.
Jasper, Hugo en Marius (vlnr) maken deze
zomer een goede beurt op de camping, foto fox
De Worsten van Babel on tour: de camping.
Vanaf 4 juli op 24Kitchen.
H Een klassieker is de Kansas City-style
saus op basis van azijn, mosterd en to
maten. Het meest geliefd in ons land zijn knoflook
saus, whisky-cocktailsaus en shaslicksaus. En niet
te vergeten: pindasaus. Bij barbecueën wordt ook
vaak gebruikgemaakt van een glaze, een laksaus
die meestal tegen het eind van de bereiding over
het gerecht wordt gesmeerd.
Het Engelse woord
barbecue komt van het
Spaanse barbacoa, dat
ook zonder Q wordt ge
schreven. De afkorting
is ook overgenomen uit
het Engels. De letter
Q wordt uitgespro
ken als kjoe, net als
-cue, de laatste let
tergreep van de
niet-afgekorte vorm.
Het wordt
wel het
nieuwe bar
becueën
genoemd:
roken. Tijdens het bar
becueën kunnen ook
smaken door rook wor
den overgebracht. Krui
den als tijm en rozema
rijn en hout van druiven
ranken en fruitbomen
en takken van kruiden-
planten worden dan
meegebrand. Om een
maximale rookontwikke
ling te creëren, moet je
het hout van fruitbomen
eerst in water leggen.
Met schaafsel werken
kan ook: gebruik daarbij
een plantenspuit. Is het
vlees van tevoren ge
kruid, dan heeft roken
weinig meerwaarde.
Begin altijd met een
lage temperatuur. Het is
makkelijker om de tem
peratuur te verhogen
dan om die te verlagen.
Probeer meerdere
zones in je barbecue te
creëren. Leg de brand
stof tegen de zijkant
van de barbecue aan.
Dan is het daar warmer
dan aan de kant waar
geen brandstof ligt.
De bol-
groente
doet het
goed op
de barbe
cue. Dat
weten de Spanjaarden
ook. Elk voorjaar wor
den in de provincie Tar
ragona de Calgotada-