Consument is bewuster met voeding bezig
Duizend deelnemers aan stille tocht
voor Savannah
Oubollige keuken? Sloop 'm
niet, maar renoveer!
Rosa, bijna 6, was gistermiddag maar wat blij toen de Middelburgse burgemeester
Harald Bergmann haar onder de cadeautjes bedolf. Vorig jaar kreeg ze al een speciale
medaille van Middelburg, omdat ze - een jaar geleden op 9 juni - midden in de nacht de
hulpdiensten waarschuwde toen haar moeder was gevallen. Nu zorgden de
burgemeester en de (hoofd)agenten Marloes, Johan en Sebastiaan er ook nog voor dat
ze een officieel getuigschrift van het Carnegiefonds kreeg voor haar heldinnenstatus.
Verdachte moord Romy bekent P7
HJORTH
ROSENFELDT
Kijk voor
een Blz.-
boekhandel
in de buurt op
www.blz.nl
Uit cijfers die marktonderzoeksbu
reau IRI vandaag publiceert, blijkt
dat vooral duurzame vis en eieren
het goed doen.
Producten met een onafhankelijk
duurzaamheidskeurmerk zoals Bi
ologisch, Fair Trade en Beter Leven
(vlees en eieren) maken inmiddels
12 procent uit van de totale omzet
van supermarkten. Daarmee zijn ze
de niche ontgroeid, concludeert di
recteur Sjanny Beekveld van IRI.
„We zien al jaren achter elkaar een
groei van dubbele cijfers. En die zal
voorlopig doorzetten."
Die groei is deels re danken aan
het grotere aanbod van duurzame
voeding in de schappen. „Super
markten zijn, onder druk van actie
groepen als Wakker Dier, serieus
bezig hun assortiment te verduur
zamen. Tegelijkertijd groeit de
vraag naar producten met een
keurmerk. Consumenten zijn be
wuster met voeding bezig, mensen
willen weren wat ze eren."
Nederlanders gaven in 2016 zo'n
3 miljard euro uit aan producten
met de onafhankelijk geborgde
duurzamere keurmerken ASC
(kweekvis), MSC (wildgevangen
vis), Beter Leven, Biologisch, Fair
Trade/Max Havelaar, Rainforest Al
liance, UTZ, Label Rouge of Milieu
keur. Dat was 590 miljoen euro
méér dan het jaar ervoor, een stij
ging van 27 procent. In 2015 bedroeg
de groei 16 procent.
Vis is de categorie waarin de ver
duurzaming het snelst gaat. Bijna
60 procent van de visomzet in de
Nederlandse supermarkten bestaat
uit vis met het MSC- of ASC-keur-
merk. Op nummer twee staan ei
eren, met een aandeel van 38 pro
cent, gevolgd door warme dranken
(koffie, thee en cacao) met 31 pro
cent.
Bij grote categorieën als aardap
pelen, groente en fruit, zuivel en
brood halen de duurzame produc
ten nog nier het gemiddelde van 12
procent.
Beter Leven
De verkoop van producten met het
inmiddels bekende Beter Leven
keurmerk steeg in 2016 met maar
liefst 53 procent. Consumenten ga
ven ruim 1 miljard euro uit aan
vlees, vleeswaren, eieren en maal
tijden met één of meerdere Beter
Levensterren. Zo wordt er meer
varkensvlees verkocht met één of
meer sterren van de Dierenbe
scherming. Ook de omzet van
vleeswaren met het dierenwel-
zijnskeurmerk steeg hard: van 47
naar 187 miljoen euro omzet.
Nieuwsmedia
Lotted Gewiss
Hos»»"5
^,dde\touts
Rosa is een he d
FOTO LEX DE MEESTER
Binnen Buiten
'li**ft vMm
Iedere bladzijde een eigen verhaal
www.blz.nl
Deze uitgave kun je via de website
bestellen, maar niet thuis laten bezorgen
'AT VERBORGEN IS
Duurzaam voedsel
verovert keuken
Duurzaam voedsel heeft defini
tief de Nederlandse huishou
dens veroverd. Consumenten
hebben afgelopen jaar 27 pro
cent meer uitgegeven aan voe
ding met een duurzaamheids
keurmerk dan in 2015.
Annemieke van Dongen
Rotterdam
P16
Forse buien
met onweer
pzc.nl
Ook voor het laatste
<n> regionale nieuws
20°C
Jaargang 259
De PZC is onderdeel van:
Prijs €2,10
Geen krant ontvangen?
Bel 088-0561510
7 11688
5 5 5 530