Uit eigen tuin
Vet goed
PROOST
Biefstuk
3x culinair verantwoord fastfood
K k koffie
DOEN
HEBBEN
wg magazine 43
Ingrediënten
2 grote of 3
kleine kiwi's,
geschild
4 platte bief
stukken (100
tot 150 g)
1 el olie
50 g boter
0,5 dl port
3 dl kalfsfond
zout en peper
Dit recept komt uit
Cook Chemist.
Pureer de kiwi's
met een staafmixer.
Leg de biefstukken
in een kom, doe de
kiwipuree plus sap
erbij en meng alles
goed. Laat het
vlees 20 minuten
(maximaal 30!)
marineren. Dep het
vlees droog met
keukenpapier en
bestrooi met peper
en zout. Verhit de
olie en de helft van
de boter. Bak de
biefstukken in een
hete pan aan beide
zijden circa 1 mi
nuut. Laat het vlees
5 minuten rusten
op een voorver
warmd bord, onder
aluminiumfolie.
Giet de port in de
pan, voeg de fond
toe en laat het
vocht inkoken tot
er 1 deciliter over is.
Roer de rest van de
boter (in blokjes)
door de jus en
'monteer' de saus
met een garde.
Drink er géén kiwi-
sap bij.
]Bij Frites Atelier in Arnhem verkopen ze niet
zomaar een patatje mét. Het recept voor de
frieten komt uit de koker van sterrenchef Sergio
Herman, die anderhalf jaar experimenteerde
met aardappels, bakmethoden, toppings en
sauzen. Vijzelstraat 16, Arnhem
Besluiteloze types krijgen het zwaar bij Meneer
Smakers in Utrecht. Op de kaart staan twaalf
bijzondere burgers, elk vernoemd naar een ander
familielid. Neem de Opa Harry, gemaakt van
Nieuw-Zeelands lam met rode bieten, olijven en
honing-mosterdsaus. Twijnstraat 62, Utrecht
De eigenaren van Wilde Kroketten in Amster
dam reisden de hele wereld over op zoek naar
de beste recepten. Resultaat van hun culinaire
queeste: een menukaart met twintig homemade
kroketten uit onder meer Spanje, Schotland en
Japan. Danzigerkade 27, Amsterdam
Koffiegigant Star
bucks heeft iets
nieuws om ons
deze zomer over
de drempel te
lokken: Cold Brew.
Voor deze verfris
sende koffievariant
worden koffiebonen
twintig uur in ijskoud
water geweekt. De
smaak? Vol en
zacht. Wie het liever
wat zoeter heeft,
kan zijn Cold Brew
upgraden met
kokosmelk, honing
of vanilleroom.
HVan Afrekenen met onkruid tot
Zaaien voor beginners: met Het
Groen(t)e Boekje binnen hand
bereik krijg je alles in je moestuin
aan het groeien. Het boek staat
vol zaai-, opkweek- en oogst-
advies over (blad)groenten, bolgewassen,
peulvruchten, knollen en kruiden. Handig:
bij elk gewas staat vermeld wat een goede
buurman is. Zo gedijt de snijbiet (nu zaaien!)
het best naast aardbeien, bonen en erwten.
Good Cook, €14.95
Op het driedaagse sushifestivai JOY in
Den Haag kun je dit weekend niet alleen
terecht voor heel veel stokjesfood, maar
ook voor een potje karaoke, gamen en
sumoworstelen.
Bang zijn dat het uit je handen
klettert is niet nodig: dit Delfts
blauwe dienblad van &klevering is
gemaakt van multiplex en kan dus
wel tegen een stootje. €48,95
Snijbiet