Kiwi's bevatten een enzvni dat de eiwitten in vlees extreem makkelijk kan doorknippen Lekkers van Giphart en meer over de kook kookeiland Wat doe je met 22 kiwi's? Je kan ze leeglepelen, want vitaminerijk, maar dat gaat de familie Giphart na een tijdje vervelen. m een of andere reden had den we tientallen kiwi's in huis. Een vergissing bij een online bestelling, waar we later wel om konden lachen. Tweeëntwintig, in plaats van twee. Gelukkig zijn kiwi's goed houdbaar en zitten ze vol vitamines en andere gezonde stofjes. Na een paar dagen begonnen de kiwi's ons echter danig te vervelen. Beetje een moeilijk product, die van oorsprong Chinese kruisbes (zoals-ie heette voordat slimme Nieuw- Zeelanders in 1959 met het oog op de handel het harige vruchtje vernoemden naar hun eigen nationale loopvogel). Tegenwoordig komen kiwi's overal vandaan. Zelfs in Nederland wordt het fruit verbouwd. Het voordeel is dat kiwi's, in tegenstelling tot andere vruch ten, uitermate makkelijk zijn. Gekoeld kun je ze maandenlang bewaren. Zo makkelijk ze zijn voor de handel, zo moei lijk zijn ze in de keuken. Met kiwi's valt weinig meer te doen dan ze leeg te lepelen, want er zijn nauwelijks recepten waarin het gifgroene vrucht vlees is verwerkt. Kiwi's bevatten een chemische stof die zuivelproducten een bittere smaak geeft en ook andere ingre diënten onaangenaam maakt. Je kunt er dus vrijwel niets mee doen. Of toch? Een jaar of tien geleden verscheen het leerzame boek Cook Chemist van kok Eke Mariën en chemicus Jan Groene- wold. Zij hielden zich bezig met een vorm van koken die 'moleculair' wordt genoemd. Koken is een ma nier om ingrediënten door middel van chemische processen smaak te geven, eetbaarder te krijgen of malser te maken. De moleculaire keuken houdt zich onder meer bezig met het knippen, draaien, ontknopen en transformeren van moleculen - en dat klinkt veel inge wikkelder dan het is. Kiwi's bijvoorbeeld zijn een geweldig ingrediënt om vlees in te marineren. Touwen In vlees zitten eiwitten, een soort touwen die door de structuur zijn gewe ven. Deze touwen kunnen in de knoop zitten, stijf opgerold of losjes uitgerold zijn. Hoe langer de touwen, des te taaier het vlees. Bieflapjes en karbonaadjes zijn erbij gebaat als de touwtjes van hun bindweefsel in meerdere stukken worden Gipharts geknipt: daar wordt het vlees malser van. Maar hoe doen we dat? Door te zorgen dat iets die touwen doorknipt. Dat kan bijvoorbeeld door vlees te stoven, lang zaam te garen of te marineren. En: kiwi's bevatten een enzym dat de eiwitten in vlees extreem makkelijk kan doorknip pen. Dat werkt zo goed dat biefstukjes die slechts twintig minuten in een kiwi- sap-badje hebben gedobberd botermals uit de braadpan komen. Nooit meer taai vlees, dankzij de kiwi! <1 eten drinke PROEVEN Fairtrade chocolademaker K Tony's Chocolonely heeft alvast 1 H W de zomer in z'n bol: de nieuwste koop - is melk-meloen-framboos. Foto SHODYCAREMAN Mals vlees dankzij kiwi mZ. 421 zaterdag 10 juni 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 165