O
0
O
0
Haar
r/
Aardbeien die langer blijven
hangen, smaken veel zoeter
MARGOT
19
ketten zijn gedrapeerd, maar ook in de snack
zelf. Hooguit kun je zeuren dat de peterselie
door de frituurbehandeling zijn smaak heeft
verloren. En dat de kroketten aan de kleine
kant zijn voor hun prijs. Het schaaltje knappe
rig brood met drie dips (roomboter, kruiden
boter, zurige mayonaise) maakt dat deels goed.
Dockside kookt rechttoe rechtaan, maar de
uitvoering is puik. De tussen rood en medium
gegrilde Black Angus-ribeye (250 gram) van
mijn eetgezel is prachtig mals. De lichtbittere
pepersaus botst een beetje met de zoetpikante
curry die over de gepofte aardappel is gegoten.
Een curieuze combinatie, vinden we. Mijn
visschotel herbergt drie filets uit de Josper: ka
beljauw, koolvis en zalm. De cuisson is top. De
stukken vis liggen in smaakvol, met room en
een toef mosterd opgepept kookvocht,
waarin we ook krieltjes en gegrilde minito-
maatjes vinden. Heerlijk, alleen gepresenteerd
in zo'n kleine kom, dat mes en vork amper be
wegingsvrijheid hebben. Een schaaltje sla kost
trouwens extra hier.
Gegrilde ananas is niet ieder zijn ding, maar
de in bruine rum gedrenkte, gekaramelli-
seerde ananas van de grill is een droom van
sappig, rijp, geel fruit. Het kokosijs is niet te
zoet, net als de drie 'drolletjes' custard. Uitste
kend! Mijn citroentaartje draagt een koksmuts
van meringue. Er ligt verder een bol lekker va-
nille-ijs bij. De friszure lemon pie compen
seert de zoete, machtige meringue. Prima!
Als we vervolgens van goede koffie slurpen,
knikken we. Vanaf nu zijn we vrienden van
Josper.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
De grootste vijand van een bed and break-
fasteigenaar is haar. Nu we ruim een jaar
bezig zijn, is me dat wel duidelijk gewor
den. Niet alleen in de badkamer of op het toilet,
maar ook op de gang, onder de bedden en op de
trappen. Overal vind je haren bij het schoonma
ken en mijn angst is dan ook dat er ergens een
achterblijft voor de nieuwe gasten. Nu vind ik
dat zelf een vies idee, dus let ik daar goed op.
Vroeger woonde ik op een studentenflat met
achttien mensen en een gezamenlijke badka
mer met acht douches. Een overblijfsel uit de
jaren 60 denk ik, want nu zou zoiets ondenk
baar zijn: 's ochtends met acht mensen geza
menlijk onder de douche. Ik had geen keus en
dus deed ik dat gewoon. De hoeveelheden haar
in de doucheputjes waren altijd enorm en deze
uitpeuren tijdens het corvee was dan ook niet
mijn hobby. Broodjes haar noemden we dat
toen.
Gelukkig is dat bij ons niet aan de orde en ser
veren we heel andere broodjes. Al zijn Man en
ik wel aan het variëren geslagen met het ontbijt.
Inmiddels hebben we best veel vaste gasten en
willen we wel eens iets anders serveren. Dat
maakt het voor onszelf ook leuker. Dus hebben
we nu een champagneontbijt als keuze en kun
nen de gasten voor een omelet kiezen in plaats
van een gekookt ei. De fruitsalade van Zeeuws
fruit houden we erin, daar is iedereen heel en
thousiast over.
Neem wat aardbeien en snij ze in tweeën. Voeg
er wat frambozen, bramen, wat zwarte bessen,
ontpitte kersen en rode bessen aan toe. Spren
kel er wat limoensap over. Kijk haar nou goed
bezig zijn, zo 's ochtends vroeg!
Overal vind je haren bij het schoonmaken en mijn angst
is dan ook dat er ergens een achterblijft voor de
nieuwe gasten
OUDELANDE De aardbeien van
André de Reijger uit Oudelande
zijn een omweg waard. „Doordat
we ze langer laten hangen dan de
aardbeien die bij de supermarkt
in de schappen liggen, smaken
ze veel zoeter," zegt hij. „Die in
tense aardbeiensmaak komt pas
op het laatst. Het is dan ook niet
voor niets dat wij onze hele
oogst aan huis verkopen."
De hele oogst van de Reijger,
dan hebben we het over zo'n vijf
ton aardbeien per jaar, wordt ge
teeld van mei tot oktober. „Onze
klanten komen uit heel Zeeland,
speciaal voor onze aardbeien.
Vroeger stonden we nog op
markten, maar tijd is schaars dus
dat doen we zo weinig mogelijk
meer. We telen hier overigens
niet in de Zeeuwse klei, maar op
grond die we uit Brabant laten
komen. Die is luchtiger en daar
groeien de aardbeienplanten be
ter op", vertelt hij.
„Rond deze tijd begint de
oogst van de aardbeien die op
stellingen staan. Iedere ochtend
plukken we drie a vier uur met
drie mensen. En al denk je ieder
jaar weer dat het maar niet wil
opschieten, uiteindelijk kom je
bijna handen tekort," lacht de
Reijger.
Dat zal bij dit toetje niet ge
beuren. Kook 400 gram aard
beien met 50 gram suiker en wat
citroensap. Voeg er een blaadje
gelatine aan toe, laat het geheel
afkoelen en roer er 250 milliliter
stijfgeklopte slagroom door
heen. Steek uit plakken (zelfge
bakken) cake twee rondjes en
doe ze om en om met het aard
beienmengsel in een glas. Ver
sier met stukjes aardbei en een
blaadje munt. Je proeft de zon.
eindscoi
BEOORDELING
zaterdag 10 juni 2017
GO
Zelfde niveau in de hoofdgerechten?
Desserts ook lekker?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
hemel
A Sofie (links) en Renée nemen de gerechten
in één keer mee. fotocamileschelstraete
A André de Reijger met zijn aardbeien, foto mechteld jansen