18 WEEKEND
Grillen is mateloos
populair.
Grillrestaurant
Dockside in Sas
van Gent zit dan
ook regelmatig
ramvol. Dan
praten we over
250 zitplaatsen.
ETEN DOCKSIDE SAS VAN GENT
Dockside, lokaal bekend als De
Witte Villa, ligt aan het kanaal,
vlak bij de rotonde en pal naast
het Industrieel Museum. Als
nieuwe eigenaren lieten de Sasse
horecabroers Jens en Bart Hoogstad het pand
strippen en bouwden ze er een stuk aan. Hun
grillrestaurant in het Belgische Watervliet
hebben ze inmiddels verkocht. Waar de broers
met hun restaurant Bottles de liefhebber van
exquise liflafjes bedienen, mikken ze met
Dockside op gezinnen en groepen.
Over smaak valt niet te twisten, maar de ma
nier waarop Dockside industrieel design mixt
met meubilair dat je in een gemiddelde Franse
brasserie aantreft, streelt ons oog. Een grijze
betonvloer, donkerder dan donkerbruin hout
werk, witte wanden, groene wandtegels, tafel
bladen van groen graniet en strakke metalen
lampen, voor zo'n grote zaak is het heerlijk in
harmonie. Ook met zijn omgeving: het mu
seum en het Kanaal Gent-Terneuzen. Boven
zijn er honderd zitplaatsen. Die ruimte, met
eigen bar, wordt vooral gebruikt voor congres
sen, seminars en bruiloften. Rolstoelers kun
nen er komen met een lift.
Hier en daar hangt Dockside de grapjas uit.
Dat begint al bij de glazen deur. Daarop plakt
een sticker met een afbeelding van een hond.
De tekst luidt: No Docks! En wie de waterloka
len bezoekt, treft een moderne, zwarte sa
loondeur van beklede golfplaat. Nu maar ho
pen dat toiletterende heren hun pistool vast in
de hand houden.
Nogal vlezig. Het is grill wat de klok slaat.
Dockside werkt met drie systemen: een open
barbecue, een rötisserie en - uit Spanje - de
gesloten Josper-grill, waarop het vlees snel
gaart en waarvan het een mooie rooksmaak
krijgt. „Een beest van een grill", grappen ze er.
Dockside is dus de hemel voor carnivoren,
maar een hel voor vegetariërs. Oh nee, stop,
want er is wel een vega-hamburger. Alle ge
rechten staan hier letterlijk zwart op wit in de
Menukrant. Zo'n journalistieke menukaart zie
je steeds vaker in Zeeuwse restaurants.
Het Zeeuws buikspek uit de Josper met kro
kante ui, bosui en zoete hoisinsaus uit de Kan-
tonese keuken is een aanrader. Mijn tafelheer
is lyrisch: „Het vlees smelt als boter in de
mond en die saus is echt verrukkelijk, terwijl
dat bosuitje het gerecht opfrist."
Zijn mijn garnalenkroketten van 'Ben uit
Westdorpe' ook een terugkomgerecht? De
mosterdgele ragout is mooi romig en fijn op
smaak, het jasje prettig krokant. De papillen
nemen Zeeuwse garnalen waar, niet alleen de
handvol schaaldiertjes die rond de twee kro-
HETMENU
WAAR
REKENING
zaterdag 10 juni 2017
Kok Jurgen Verhulst legt de laatste hand aan een bord met gegrilde kip.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
Een oogstrelend interieur, foto frank balkenende
Voor carnivoren is dit de
Frank Balkenende
Is de verbouwing geslaagd?
Hoe is de kaart?
Hoe zijn de voorgerechten?
Dockside heeft
een grillmenu voor
lunch en diner. Het
goedkoopste voor
gerecht is de Cae
sar Salad met kip
van 't spit (8,50
euro), het duurste
wilde gamba's
(13,50).
Bij de hoofdge
rechten is de gast
spekkoper met de
vegaburger en de
classic burger voor
'ladies' (13,50). De
Cöte de Boeuf
staat aan de top
van de prijslijst
(29,50). Dockside
biedt verder een
uitgebreid kinder
menu. En afhalen
kan ook.
Dockside Bar Grill
Westkade111
1 bier
2,90
2 bruiswater
5,00
1 witte wijn
4,50
1 Zeeuws buikspek
9,50
1 garnalenkroketten
12,50
1 ribeye
22,50
1 visschotel
19,50
1 gemengde salade
3,50
1 citroentaart
8,50
1 gegrilde ananas
8,50
2 koffie
5,80
Totaal:
102,70